زهرا امام روانشناس و مشاور در خصوص نکات مهم تربیتی اظهار کرد: والدین باید راه و روش صحیح زندگی کردن را به فرزندشان بیاموزند تا او بتواند به مبارزه با مشکلات برود و این مرحله آموزش از لحظه تولد فرزند شروع میشود.
امام بیان کرد: اگر والدین میخواهند فرزندی با اعتماد به نفس بالا، خلاق، راستگو و به طور کلی موفق داشته باشند باید قبل از تولد او برای تربیتش برنامه ریزی کنند و این یعنی تربیت صحیح، چراکه تربیت فرزند قبل از تولدش است.
این روانشناس گفت: شیوههای تربیتی و فرزندپروری والدین را میتوان با چند محور توقع، درخواستهایی که پدر و مادر از فرزندان خود دارند و میزان پذیرش و حمایتی که از آنها به عمل میآورند، طبقهبندی کرد.
وی با بیان اینکه چند شیوه برای فرزند پروری وجود دارد، تصریح کرد: این سبکهای تربیتی شامل؛ سبک تربیتی استبداد و زورگویی، سبک تربیتی آسانگیر، سبک تربیتی رها کردن و بی تفاوتی و سبک تربیتی مقتدرانه است.
امام با اشاره به اینکه برای تربیت فرند خود از شیوه اقتدارگرایانه استفاده کنید اضافه کرد: با فرزند خود گرم، قاطع، داشتن هنجارها و ارزشهای مشخص، انتظارات و توقعات متناسب با تواناییها و نیازهای تحولی کودک، بها دادن به استقلال فرزند، انجام بحثهای منطقی و روشن، توجیه منطقی مسائل، سپردن مسئولیت نهایی به فرزند، رفتار کنید.
این روانشناس افزود: نتیجه چنین تربیتی داشتن فرزندی باکفایت، مسئول، مطمئن به خود، سازگار، خلاق و مشتاق فراگیری بار میآیند و در تحصیل و مهارتهای اجتماعی مطلوب به موفقیت میرسند.
امام با تاکید بر اینکه همواره برای فرزند خود الگوی رفتاری خوبی باشید، گفت: زمانی که شما نمیتوانید با همسرتان مانند دو فرد بالغ صحبت کنید نباید انتظار داشته باشید که کودک شما با ادب باشد.
وی تصریح کرد: مهم نیست کودکتان چند سال داشته باشد، همواره حریم اورا محترم شمارید و بدون اجازه او به حریم کودک خود نزدیک تَر نشوید حتی اگراو قادر به صحبت کردن نیست، قبل از بغل کردن، منتظر دیدن رضایت و یا زیان بدنش باشید.
این روانشناس ادامه داد: به فرزند خود احساس امنیت دهید همچنین به خاطر داشته باشید بین شش تا هجده ماهگی کودک بحران اضطراب جدایی را تجربه خواهد کرد، در این سن بنابر خلق و خوی کودک شاهد چسبیدن کودک به مادر هستیم این وابستگی طبیعی است چراکه در این سن کودک توانایی جدایی از مادر را ندارد، بعد از هجده ماهگی رشد مغز کودک وارد مرحلهای میشود که کودک توانایی به خاطر آوردن چهره مادر را در نبود او دارد.
امام با بیان اینکه از به کاربردن کلمات منفی و نا امید کننده در مقابل کودک پرهیز کنید، افزود: حتی به اتفاقات نگاه مثبت داشته باشید و جنبه مثبت آن را به زبان بیاورید و هیچگاه به فرزندتان به خاطر رفتار بدشان برچسب منفی نزنید چراکه این برچسبها در ضمیر ناخودآگاه کودک جا خوش کرده، شخصیت و آینده او را ترسیم خواهند کرد.
وی در نهایت خاطر نشان کرد: به ازای هر برنامه تنبیهی باید سه برابر برنامه تشویقی برای بچهها در نظر بگیرید و قبل از اجرای تنبیه و محرومیتی که در نظر دارید، هشدار دادن را فراموش نکنید.