آیا تا به حال از تجربه کردن یک خواب بد رنجیده اید؟ آیا تا به حال پیش آمده که بعد از دیدن کابوسهای وحشتناک و ترس برانگیز از خواب بپرید و قلب تان خودش را محکم به قفسهی سینه تان بکوبد؟ شاید این یک اتفاق بسیار معمولی برای شما باشد، ولی سوال اینجاست که آیا شما از دیدن خواب و رویا بیزار هستید؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در طول روز احساس خستگی کنید؛ با اینکه خواب کافی داشته اید، ولی علت ضعف و خستگی خودتان را نمیدانید. خب واضح است که کیفیت خواب با انرژی و سلامتی بدن رابطه مستقیمی دارد. اگر شما از آن دسته افرادی هستید که شبها با کابوس دیدن خواب ناآرامی دارید، باید بدانید که خواب نامنظم و پر کابوس علت خستگیهای مکرر شماست. خوشبختانه راههایی وجود دارد که شما میتوانید برای دست یافتن به خوابی آرام و بی دغدغه آنها را امتحان کنید و کابوس دیدن را تا حد زیادی متوقف کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
کابوس دیدن، کودکان را بیشتر از بقیهی ردههای سنی تحت تاثیر قرار میدهد
اما همین کابوس دیدن میتواند هرکسی با هر سن و سالی را تحت تاثیر قرار دهد و آزرده خاطر کند. کابوسها مضر و خطرناک نیستند، اما اگر از آن دسته افرادی هستید که هر شب یا بیشتر شبها را با خواب ناآرام و پر کابوس به سر میبرید، بهتر است بدانید که کابوسها در سلامتی، انرژی و روحیه شما تاثیر میگذارند و باعث خستگیهای مفرد در طول روز میشوند.
درمورد کابوسها بیشتر بدانید
زیرا هرچه بیشتر در مورد کابوس دیدن بدانید، ممکن است آنها کمتر ترسناک جلوه کنند. وقتی ما خواب هستیم، از چندین مرحله خواب در طول شب عبور میکنیم. شما میتوانید خواب را به دورههای زمانی مختلفی تقسیم بندی کنید که ۹۰ تا ۱۱۰ دقیقه طول میکشند. خواب به ۵ مرحله تقسیم میشود و یکی از این مراحل خواب، به نام ریای ام شناخته میشود. در طول خواب، مغز با این ۵ مرحله رو به رو میشود که یکی از این مراحل، حرکت سریع چشم است. در طول مرحله REM چشمها به سرعت در جهتهای مختلف حرکت میکنند. ۴ فاز دیگر خواب به عنوان خواب NREM نامیده میشوند.
در مرحله آخر است که کابوسها و رویاها رخ میدهند. دانشمندان دقیقاً نمیدانند چرا ما رویا میبینیم یا مغز چگونه این تجربهها را ایجاد میکند. یکی از نظریهها این است که در طول خواب REM مغز میتواند تلاش کند تا یک داستان منسجم را از قطعاتی از دانش و خاطرات که قبلاً در آن دوران ذخیره شده است تشکیل دهد. تقریباً نیمی از بزرگسالان کابوس را تجربه میکنند.
پس چه چیزی باعث کابوس دیدن میشود؟
دانشمندان چند دلیل برای کابوس دیدن ذکر کرده اند که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
۱. استرس و ضربهی روحی
برای افراد مبتلا به افسردگی، اضطراب و دیگر شرایط روحی روانی، کابوس دیدن تجربه رایج تری است. برای مثال، فرد مبتلا به اختلال اضطراب ممکن است رویایی داشته باشد که در آن احساس سرخوردگی کند و به نظر میرسد که این رویا خطرناکتر از خود اختلال اضطراب است. افرادی که در معرض آسیبهای روحی قرار دارند، ممکن است کابوسهایی داشته باشند که در آن حوادث ناخوشایند گذشته دوباره زنده میشوند.
۲. مصرف دارو
بعضی از داروها روی الگوی خواب تاثیر میگذارند که ممکن است باعث کابوس شوند. برای مثال بعضی از داروهای ضد انعقادی که در درمان صرع استفاده میشوند، میتوانند باعث ایجاد رویاهای خاصی در ما شوند.
۳. شرایط سلامتی شما
میگرن، سندرم پاهای بی قرار و آپنه خواب که یک اختلال خواب است و همراه با وقفه در تنفس یا دورههای تنفس است که عمق آن در طول خواب مشخص میشود، همه میتوانند باعث ایجاد رویاهای بد و در نتیجه تغییرات در چرخهی خواب شوند؛ بنابراین اگر از کابوس دیدن رنج میبرید، چگونه میتوانید آن را درمان کنید و از خواب شب بهتر لذت ببرید؟ اگر دوست دارید شبها از خوابی آرام و آرامش بخش بهرمند شوید، از مرحله بعدی پیروی کنید.
بهداشت خواب را اجرا کنید
به خودتان فرصتی برای استراحت تا قبل از خواب بدهید. ذهن آرام به شما خوابی آرام را هدیه میدهد و کمتر باعث ایجاد کابوس میشود. حداقل یک ساعت قبل از خواب، تلفن همراه و دیگر وسایل الکترونیکی را خاموش کنید. اتاق خود را سرد و تاریک نگه دارید. سعی کنید خوابیدن و بیدارشدن از خواب، در یک ساعت معین را جزو عادتهای خوب خود قرار دهید. یک حمام آب گرم و خواندن یک کتاب مناسب و انرژی بخش قبل از خواب نیز ممکن است به شما کمک کند.
چگونه مشکل کابوس دیدن را از ریشه حل کنیم؟ آیا منبع استرس را میتوانیم پیدا کنیم؟
از آنجا که استرس و ضربهی روحی علل شایع کابوسها هستند، شما برای حل این مشکل باید به این موضوعهای اساسی توجه کنید. اگر متوجه شدید که افکار منفی شما را به شدت تحت تاثیر قرار داده و به طور منظم نگران هستید، دیدن یک مشاور یا روانشناس آموزش دیده ممکن است ایدهی خوبی باشد. اگر میدانید میتوانید برای مدیریت شرایط سلامتی خود بیشتر تلاش کنید و آن را بهبود بخشید، حتماً دست به عمل بزنید.
همیشه با درمانهای تجویز شده توسط پزشک خود همکاری کنید و به سریعتر پیش رفتن روند کار کمک کنید. برای مثال، سندرم پاهای بی قرار میتواند باعث کم خوابی و کابوس شوند، اما گاهی اوقات میتوانید با استفاده از ورزش و مصرف دارو آن را کاهش دهید.
در مورد تغییر داروهای خود با دکتر خود مشورت کنید
اگر از شروع یک داروی جدید یا افزایش دُز قرص هایتان شروع به کابوس دیدن به طور منظم کرده اید، با دکتر خود مشورت کنید. آنها به شما اطمینان میدهند که کابوسها به مرور زمان حل و فصل خواهند شد. در این صورت شما باید برای تنظیم شدن بدن خود چند روز یا چند هفته صبر کنید. با این حال ممکن است که آنها توصیه کنند داروها را در زمان متفاوتی از روز مصرف کنید. به عنوان مثال، مصرف دارو در صبح و اجتناب کردن از مصرف دارو در شب، میتواند کیفیت خواب شما را بهبود بخشد. پزشک شما همچنین میتواند یک داروی اضافی برای کمک به خواب آرامتر و بهتر برای شما تجویز کند.
بهترین راه برای جلوگیری از کابوس دیدن، زندگی سالم و کم استرس است
غیر منطقی است که امیدوار باشیم شما کابوس دیگری را دوباره تجربه نمیکنید. با انجام کارهایی که میتواند به زندگی سالم و کم استرس شما منجر شود، میتوانید از تبدیل شدن کابوسها به یک اتفاق مکرر جلوگیری کنید. اطمینان حاصل کنید که یک رژیم متعادل غذایی را مصرف میکنید، ورزش منظم دارید و یک روال سختگیرانهای را انجام میدهید که باعث سلامت خواب میشود. شما میتوانید از استرس با ساختن یک فهرست منظم از کارهایی که باید انجام دهید، جلوگیری کنید.
به عنوان مثال اگر متوجه شدید شغل شما موجب نگرانیهای زیادی در طول روز برای شما میشود، باید به دنبال راههایی برای مقابله با این موضوع باشید. اگر خود را اغلب با اعضای خانواده یا دوستان خود در حال دعوا میبینید، بهتر است روی مهارت ارتباطی خود کار کنید. تلاش برای داشتن یک زندگی کم استرس و شاد، شما را از کابوس دیدنهای پیاپی رها میکند و باعث میشود بهتر زندگی کنید.