معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد چندی است اجرای طرح «حرفه ای امروز» را بمنظور ارتقای حرفه ای روزنامههای کشور در دستور کار خود قرار داده است. طرحی که هم اینک وارد دومین ماه خود شده و با یک نگاه ساده و بررسی اجمالی روزنامههای برگزیده طی یک ماه اخیر میتوان مدعی شد که از استانداردهای لازم برخوردار است.
اما فارغ از میزان توفیق این طرح از زمان اجرا تا کنون، نخستین نکتهای که بهذهن نگارنده میرسد این است که مبادا «حرفهای امروز»، همچون خیلی از طرحها و برنامههای دولتساخته، حاصل تصمیمگیریها و واکنشهای شتابزده مسئولین و سیاستگذاران دولتی به مشکلات عدیده این حوزه باشد.
بدون تردید پس از ارائه خدمات حمایتی نظیر توزیع عادلانه یارانههای دولتی، تعیین استانداردهای فنی و حرفهای برای رسانهها یکی از مهمترین ماموریتهای معاونت مطبوعاتی است اما باید دید با توجه به مسائل مبتلابه امروز رسانههای کشور، اجرای طرحی با این مختصات به چه میزان در اولویت امور قرار دارد؟ آیا مشارکت مدیران رسانهای و صنوف مرتبط در مراحل تصمیمسازی و اجرای این طرح جلب شده است؟ آیا اساسا استراتژیهای لازم برای اجرای چنین طرحی بهصورت مدون تهیه شده است؟ و آیا روند اجرا و منابع مالی آن بهصورت شفاف برای جامعه رسانهای کشور تشریح شده است؟
به اعتقاد نگارنده، ارزیابی کیفی محتوای رسانهها نیز همچون بسیاری از امور دیگر به تعیین و ایجاد ساز و کارهای غیر دولتی نیازمند است و دولت تنها میتواند با ابزارهایی که در اختیار خود دارد تسهیلکننده حضور تشکلها و فعالان این عرصه در تعیین اولویتها و تدوین و اجرای طرحهای اینچنینی باشد.
اگر «حرفهای امروز» از این شرایط حداقلی برخوردار باشد باید منتظر نتایج مطلوب و درخشان آن در ارتقای کیفی محتوای مطبوعات در آیندهای نزدیک باشیم.