محسن هاشمی در جلسه علنی امروز شورای شهر تهران گفت: فرارسیدن روز تهران روزپایتخت را گرامی می داریم، پیش از این در مورد تهران تعبیر شهر گمشده را بکار برده ایم، کلانشهر امروز تهران با وجود امکانات و فرصتهای فراوان با دهها معضل و مساله، شباهت چندانی به تهران خوش آب وهوا که نیم قرن پیش، یکی از زیست پذیر ترین شهرهای کشور و منطقه به حساب می آمد، ندارد.
وی ادامه داد: در این شرایط که کمیسیون های تخصصی شورا در حال بررسی برنامه سوم توسعه شهری هستند، بایست به این نکته توجه داشت که توسعه ناموزون، بی رویه و مخرب، علت اصلی معضلات امروز تهران است.
رئیس شورای شهر تهران افزود: گسترش افقی و عمودی تهران که هم به لحاظ حاشیه نشینی و هم از منظر شهر فروشی و افزایش ارتفاع بدون ضابطه رخ داده است، موجب پیامدهای نظیر ترافیک، آلودگی هوا، فقدان زیرساختها واستانداردهای حداقلی زندگی، تخریب محیط زیست ، کاهش امنیت و دهها نوع از آسیبهای اجتماعی گردیده است.
هاشمی در ادامه گفت: البته باید توجه داشت که برای برنامه ریزی در جهت توسعه پایدار و متوازن، نباید فقط بر منظر آسیب شناسی تمرکز داشت ،چرا که توقف و تمرکز بر آسیب ها ممکن است ما را از وظیفه و جهت گیری اصلی یعنی توسعه پایدار، متوازن و متناسب باز دارد. به نظر می رسد یکی از کمبودهای برنامه سوم توسعه شهری که بایست توسط کمیسیون های تخصصی جبران گردد نیز تمرکز در حوزه آسیبها و عدم توجه کافی به فرایند توسعه است.
وی بیان کرد:بطور نمونه در حوزه اجتماعی، ما اگرچه با آسیبهای اجتماعی مواجه هستیم، اما این آسیبها متوجه بخشی از جامعه است و اگر از شرایط اکثریت جامعه غفلت کنیم و عمده تمرکز، توجه و منابع خود را صرف آسیبها کنیم ، شاهد گسترش آسیبها خواهیم بود، به نظر می رسد بایست در ادبیات مدیریت شهری وبرنامه ریزی شهری ، بیش از آنکه به آسیبها توجه کنیم به نیازهای عمومی بیاندیشیم.
رئیس شورای شهر تهران اظهار داشت: یک فرد معتاد یا کارتن خواب و بزهکار، اگرچه یک آسیب دیده است اما خانواده واطرافیانی دارد که در معرض ریزش به سوی آسیبهای اجتماعی هستند و اگر به نیازها وشرایط آنها و همه اقشار جامعه توجه نشود، بجای حل آسیبهای اجتماعی، شاهد افزایش پرشیب این معضلات خواهیم بود. پیشنهاد می کنم که کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورا، بحث وضعیت اجتماعی و نیازمندی های فرهنگی اجتماعی شهروندان را در برنامه سوم تقویت کند و در کنار آن بحث آسیبهای اجتماعی بویژه با رویکرد حمایت از نیروهای مدنی و فعالیتهای داوطلبانه در جهت ترمیم آسیبهای اجتماعی برنامه ریزی شود.
وی در ادامه گفت:یا در حوزه حمل ونقل ، معضل اصلی شهروندان تهرانی و اولویت نخست آنها برای تحول در مدیریت شهری، مساله ترافیک است که خود منبع آلاینده ها و تخریب زیست شهری و تهدید سلامت شهروندان است، اما اگر ما با نگاه تمرکز بر آسیبها یعنی حل گره های ترافیکی به این موضوع نگاه کنیم، نتیجه ای بهتری از وضعیت امروز ترافیک تهران در انتظار ما نخواهد بود.
هاشمی افزود: با منابعی که در دهه گذشته صرف بازکردن گره های ترافیکی آن هم عمدتا در شمال تهران شده است، می توانستیم سیستم حمل ونقل عمومی تهران را که تنها راه حل پایدار ، سبز و ارزان قیمت ترافیک تهران است تجهیز کنیم اما اکنون با این گره های ترافیکی بازشده نیز ترافیک تهران کلافی سردرگم است که هر روز برابعاد آن اضافه می شود.
وی با بیان اینکه بطور کلی مانیازمند پارادایم شیفت و تغییر رویکرد بنیادین در حوزه برنامه ریزی از نگاه منفعلانه و آسیب شناسانه به نگاه فعال و توسعه محور هستیم، گفت: بدون رویکردی جامع به توسعه نمی توانیم بصورت اصولی ودراز مدت ، معضلات ومسایل شهر را حل کنیم.
وی خاطرنشان کرد: تهران شهری گمشده است و شهروندان تهرانی با آرای معنادار خود در سال گذشته، از ما بازگرداندن شهر دوست داشتنی و زیست پذیر خود را خواسته اند و وظیفه سنگین و دشواری را به عهده مدیریت شهری گذاشته اند که انجام آن جز با تعامل و همراهی همه دستگاههای مسئول در قوای سه گانه و نهادهای موثر در نظام ممکن نیست و امیدواریم با سعی جمعی همه مسئولان تهران بتواند در مسیر تبدیل شدن به شهر زندگی قرار گیرد.