دیروز هفتم ماه هفت سال نود و هفت (۷. ۷. ۹۷) باعث شد بسیاری از زنان تهرانی در بیمارستانهای لاله، بهمن و عرفان و برخی دیگر از بیمارستانها در صف زایمان لحظه شماری کنند. این درحالی است که متخصصان معتقدند خودنمایی یا تمایل به خاص بودن در تولد نوزاد میتواند سلامت مادر و فرزند را با مشکلاتی جبرانناپذیر مواجه کند.
دکتر فرزانه گلبنی عضو هیأت علمی مامایی در این باره میگوید: تولد فرزند مهمترین اتفاق در زندگی مادر و همچنین خانواده است. در حقیقت تولد فرزند مسیر آینده زندگی خانوادگی را تعیین میکند از اینرو باید همه تیم سلامت و خدماتی و مراقبتها در راستای به دنیا آمدن نوزاد سالم قرار گیرند. وی در ادامه تأکید میکند: متأسفانه زنان ایرانی نسبت به زنان سایر نقاط جهان در مواجهه با روند بارداری و زایمان رویکردی کمتر متعارف در پیش گرفتهاند، تا جایی که تمایل بیرویه به استفاده از روش سزارین برای به دنیا آمدن کودکان باعث شده رتبه دوم سزارین در جهان به ایران اختصاص یابد.
دکتر گلبنی ناآگاهی زنان باردار از عوارض سزارین را دلیل اصرار آنها برای تولد پیش از موعد فرزندانشان عنوان میکند و میگوید اگر مادری بداند احتمال ابتلای فرزندش به اختلالات متابولیک مانند دیابت، آسم و آلرژی، چاقی، اختلالات کمبود توجه مانند بیش فعالی و حتی اوتیسم در زایمان سزارین به مراتب بیشتر از زایمان طبیعی است شاید هرگز تن به این اقدام ندهد. به گفته این عضو هیأت علمی مامایی، کودکی که پیش از موعد به دنیا میآید نوزاد نارسی است که در بسیاری از موارد به استفاده از تختهای مراقبت ویژه نیاز پیدا خواهد کرد. علاوه بر خطراتی که سلامت چنین نوزادی را تهدید میکند بار اقتصادی تحمیل شده به نهادهای مدیریتی کشور و مشکلات روانی ایجاد شده برای خانوادهها معضلاتی است که نمیتوان از آنها چشم پوشی کرد. وی در ادامه هشدار میدهد: زایمان پیش از موعد به دلیل انتخاب تاریخ به اختلال در شیردهی نیز منجر خواهد شد، بنابراین استفاده از شیرخشک نه تنها نوزاد را از فواید شیر مادر محروم میکند بلکه خانواده را تحت فشارهای اقتصادی قرار میدهد.
دکتر گلبنی با اشاره به اینکه همسر برخی از سران کشورهای خارجی یا سفرای خارجی مقیم در ایران درخواست انجام زایمان طبیعی دارند، میگوید: اصرار زنان باردار برای زایمانهای پیش از موعد و در تاریخهای خاص غالباً از روی ناآگاهی است که باید با فرهنگسازی از طریق رسانهها اصلاح شود.