شاداب صالحپور فوق تخصص غدد کودکان درباره رشد قدی کودکان و عوامل موثر بر آن گفت: مهمترین عامل موثر برای رشد قد و مشکلات مربوط به آن ژنتیک است، اما عوامل زیادی میتواند بر این مساله اثر گذار باشد؛ برای مثال بلوغ زودرس یا رشد خیلی سریع میتواند باعث زود بسته شدن صفحههای رشدی و کوتاهی قد شود.
وی ادامه داد: مشکلات تغذیهای و گوارشی و بیماری ریوی، آسم و مصرف برخی داروها مثل داروهای کورتون دار، فرآیند شیمی درمانی و مصرف سیپروفلوکساسین (که برای درمان بیماریهای عفونی از آن استفاده می شود) بر رشد قد اثر گذار هستند.
این فوق تخصص غدد کودکان بیان کرد: برای کوتاهی قد با منشا ژنتیکی نمی توان درمانی خاص را درنظر گرفت اما اقدام به درمان بیماریهای ذکر شده یا اصلاح الگوی تغذیهای و افزایش مقدار مصرف لبنیات، مغزها، مواد پروتئینی و میوهها همچنین تنظیم زمان خواب، به بهبود روند رشد کمک میکند.
صالحپور با تاکید به تاثیر مثبت ورزش بر روند رشد کودکان گفت: در مجموع ورزش با بالا بردن تولید ماده igf۱ که توسط کبد تولید میشود افزایش اثربخشی هورمون رشد را به همراه دارد، اما انجام ورزش حرفهای به دلیل مصرف کالری مورد نیاز برای رشد اثر عکس به دنبال دارد.
بازار داغ تبلیغات اغواکننده و دروغین ماهواره ای برای افزایش قد
این فوق تخصص غدد کودکان با اشاره به دروغی بودن تبلیغات ماهوارهای و فضای مجازی مبنی بر داروهای افزایش قد برای بعد از سن رشد بیان کرد: تنها راه درمان در این سن عمل جراحی به نام اِلیزاروف است؛ این جراحی گاهی هزینه سنگین و عوارضی مانند عفونتهای مزمن یا جوش نخوردن استخوان و در نهایت از دست دادن توانایی راه رفتن را در پی دارد بنا بر این باید دلایل قانع کنندهای از طرف پزشکان برای انجام این کار وجود داشته باشد.
صالحپور درباره درمانهای هورمونی برای رفع این مشکل تصریح کرد: این درمان فقط برای شرایطی است که مشکل کمبود ترشح هورمون یا رشد ناکافی در یکی از اندامها وجود داشته باشد؛ حتی در چنین شرایطی هم بعد از مدت کوتاهی در صورت موثر واقع نشدن درمان، آن را متوقف می کنیم چرا که مصرف نادرست آن علاوه بر اختلالات هورمونی می تواند منجر به تسریع بسته شدن صفحات رشد شود.
وی با اشاره به افزایش متوسط قد در نسل جدید گفت: هرچه نسل ها جلو می رود متوسط قد در افراد جامعه افزایش می یابد.
این فوق تخصص غدد کودکان با اشاره سبک غذایی نادرست نسل جدید گفت: افزایش مصرف فست فودها و غذاهای مضر که منجر به چاقی در کودکان می شود ما را نسبت به بلوغ زودرس و مشکلات رشد و تغذیهای در نسل بعد نگران کرده است.
صالح پور یادآوری کرد: مصرف دخانیات، الکل، کافئین (قهوه) و نوشابهها بر رشد قدی آثار منفی زیادی دارد؛ برخی از آنها مانند دخانیات جلو جذب هورمون رشد را می گیرند و بعضی از آنها مانند کافئین روی جذب کلسیم و استخوان سازی اثرگذار است.