وحشت از زلزله درنیشابور

به نوشته روزنامه خراسان،گسل هاي فشاري پر انرژي ترند، دوره بازگشت زمين لرزه ها در راستاي آن ها به نسبت طولاني و شتاب گرانشي افقي در درازاي آن ها بيشتر است و مي توانند زمين لرزه هاي بزرگ و ويرانگري را به وجود آورند. در اطراف نيشابور ۳ گسل فعال موجود است که حدود ۱۰۰ کيلومتر در امتداد سمت جنوبي کوه هاي بينالود گسترده شده است: گسل هاي بينالود و شمال نيشابور در ناحيه جنوبي کوه هاي بينالود، در شمال نيشابور قرار دارد در حالي که گسل نيشابور در ناحيه جنوبي کوه هاي البرز- بينالود، در باختر نيشابور است. ثبت هاي تاريخي نشان مي دهد زمين لرزه هاي ۱۲۷۰ و ۱۴۰۵ ميلادي باعث شد تا خاک در دشت نيشابور به سوي باختر در هوا پراکنده شود در حالي که ۲ زلزله ديگر ۱۲۰۹ ميلادي و ۱۳۸۹ ميلادي به گسل بينالود نسبت داده شده است.
آخرین زمین لرزه های ثبت شده در بانک " داده برخط " موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران تا ساعت ۱۵ دیروز

کانون بزرگی عمق زمان وقوع به وقت محلی روز وقوع

نیشابور ۲.۵ ۱۰ ۱۱:۴۳: ۱۹.۷ ۱۳۹۰.۱۰. ۳۰

نیشابور ۲.۶ ۱۵ ۰۲:۳۷: ۲۷.۵ ۱۳۹۰.۱۰. ۳۰

نیشابور ۳.۹ ۷ ۲۲:۴۷: ۱۶.۱ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۲.۷ ۸ ۲۱:۳۸: ۴۷.۰ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۲.۸ ۲ ۲۱:۲۴: ۵۰.۰ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۲.۷ ۲۳ ۲۱:۱۷: ۲۹.۲ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۲.۸ ۱۲ ۲۱:۱۶: ۴۱.۸ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۳.۸ ۱۰ ۲۱:۱۲: ۲۶.۵ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۳.۰ ۱۳ ۱۸:۵۷: ۵۲.۵ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۲.۵ ۱۲ ۱۶:۲۹: ۱۸.۶ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۳.۱ ۶ ۱۶:۱۶: ۵۸.۸ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

نیشابور ۵.۵ ۸ ۱۶:۰۵: ۵۱.۳ ۱۳۹۰.۱۰. ۲۹

زمین لرزه های تاریخی در گستره استان خراسان رضوی

زمین لرزه ۷۶۳ میلادی - خراسان

زمین لرزه ۲۲ دسامبر ۸۵۶ میلادی - قومس

زمین لرزه اوت ۹۴۳ میلادی - اترک - نسا

زمین لرزه ۲ ژوئن ۱۰۵۲ میلادی - بیهق

زمین لرزه مه ۱۰۶۶ میلادی - قهستان

زمین لرزه ۱۱۴۵ میلادی - نیشابور

زمین لرزه ۱۲۰۹ میلادی - نیشابور

زمین لرزه ۱۲۳۸ میلادی - گناباد

زمین لرزه ۱۲۵۱ میلادی - نیشابور

زمین لرزه ۷ اکتبر ۱۲۷۰ میلادی - نیشابور

زمین لرزه ۲۱ اکتبر ۱۳۳۶ میلادی - خواف

زمین لرزه فوریه ۱۳۸۹ میلادی - نیشابور

زمین لرزه ۲۳ نوامبر ۱۴۰۵ میلادی - نیشابور

زمین لرزه مه ۱۶۱۹ میلادی - دوغ آباد

زمین لرزه ۳۰ ژوئیه ۱۶۷۳ میلادی - مشهد

زمین لرزه ۱۶۷۸ میلادی - گناباد

زمین لرزه آوریل ۱۶۸۷میلادی - مشهد

زمین لرزه ۱۱ مه ۱۶۹۵ میلادی– اسفراین

زمین لرزه ۱۸۰۴ میلادی - مهر

زمین لرزه ۱۸۳۳ میلادی - قوچان

زمین لرزه ژوئن ۱۸۵۱ میلادی - قوچان معدن

زمین لرزه ۲۳ دسامبر ۱۸۷۱ میلادی - شمال قوچان

زمین لرزه ۱۷ نوامبر ۱۸۹۳ میلادی - جنوب قوچان

زمین لرزه ۱۷ ژانویه ۱۸۹۵میلادی - قوچان

آن طور که مرکز لرزه نگاری کشوری وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران گزارش داده است زنجیره زلزله های استان که ساعت ۱۶:۰۵ پنج شنبه گذشته به اوج خود رسید از ۱۴:۴۸ همان روز آغاز شده بود، آن هم با زلزله ای به قدرت ۷/۲ ریشتر درسبزوار. یک ساعت و ۱۷ دقیقه پس از این پیش لرزه، مرکز زمین لرزه از سبزوار به سمت نیشابور تغییر کرد و شدت آزاد شدن انرژی درونی زمین نیز افزایش یافت به گونه ای که در ساعت ۱۶:۰۵: ۵۱ زلزله ای که مرکز لرزه نگاری کشور شدت آن را ۵/۵ ریشتر گزارش کرده است در عمق ۱۰ کیلومتری زمین در منطقه باغرود به مدت ۵ تا ۷ ثانیه به وقوع پیوست. شدت این زلزله که خوشبختانه تلفات جانی در پی نداشته است را البته مرکز ملی زمین شناسی آمریکا ۱/۵ ریشتر اعلام کرده است. این زمین لرزه که به جز نیشابور در شهر مشهد و نیز شهرستان های چناران، طرقبه - شاندیز، قوچان و برخی روستاهای کاشمر نیز احساس شد موجی از نگرانی را به میان اهالی این مناطق آورد به گونه ای که براساس گزارش های خبرنگاران خراسان، تعدادی از اهالی در برخی از بخش ها و روستاهایی که زلزله را احساس کرده بودند، پنج شنبه شب را بیرون از منازل و یا در حسینیه ها و مساجد و نیز داخل اتومبیل های خود گذراندند. از جمله این مناطق می توان به چناران، خرو، نیشابور و برخی نقاط مشهد و نیز روستاهای دامنه رشته کوه بینالود اشاره کرد.

تخلیه یک بیمارستان در نیشابور

همچنین آن طور که صادقی، خبرنگار خراسان از نیشابور گزارش داده است به دنبال وقوع این زلزله، محمد کاهانی عضو هیئت امنای تکیه ابوالفضلی و بیمارستان خیریه قمر بنی هاشم(ع) نیشابور از تخلیه این بیمارستان از بیماران بستری در آن خبر داد و افزود: به دنبال زلزله نیشابور و پس لرزه های آن، شکستگی هایی در دیوار و سقف بخش هایی از بافت قدیمی بیمارستان چون زایشگاه و راه پله ها مشاهده شد. براساس این گزارش در شهر نیشابور در خیابان های ابراهیمی و واعظی ریزش آوار بالکن اتفاق افتاده و ۵ مورد ریزش آوار بخشی از منازل در خیابان های ابراهیمی، ۱۷ شهریور، شهید فهمیده، اسدآبادی(ارگ) و واعظی گزارش و مشاهده شده است.

اختلال جدی در خطوط مخابراتی

همچنین از شروع حادثه شبکه مخابرات شامل تلفن های همراه و ثابت دچار اختلال جدی و از دسترس مردم خارج شد تا جایی که خبرنگار خراسان با مصطفی مقیمی رئیس این اداره تماس گرفت اما در دسترس نبود.

اعتراض مردم زلزله زده نیشابور به مخابرات

بر اساس این گزارش جمعی از مردم نیشابور به دلیل بروز این اتفاق از شرکت مخابرات استان به شدت انتقاد کردند. سیدابوالفضل طالبیان کارشناس امور رایانه ای ساکن در بلوار بعثت نیشابور به خراسان گفت: در اولین ساعات وقوع زلزله نتوانستم با بستگان و دوستانم، ارتباط تلفنی چه از طریق ثابت و چه از طریق همراه برقرار کنم. وی افزود: این موضوع بسیار آزار دهنده بود که نتوانستم در این موقع بحرانی از خدمات مخابرات با این همه امکانات استفاده کنم.

اختصاص ۴ ورزشگاه برای اقامت شبانه مردم

در همین حال سیدجلال هاشمی معاون استاندار و فرماندار نیشابور نیز در گفت و گویی با خراسان با بیان این که ۴ ورزشگاه با هدف پیش گیری از حوادثاحتمالی زلزله برای اسکان شهروندان نیشابوری اختصاص یافته است افزود: علاوه بر ورزشگاه ها، همچنین چند آموزشگاه برای اسکان شهروندان در نظر گرفته شده است. پنج شنبه شب نیز خبرنگار خراسان گزارش داد که جمعی از مردم نیشابور به دلیل نگرانی از وقوع زمین لرزه، در حال گذراندن شب در خارج از منازل خود بودند. براساس این گزارش به دنبال پس لرزه های شدید، جمعی از مردم به بوستان های عمومی مراجعه کردند و برای رهایی از سوز سرما آتش افروختند و برخی دیگر در داخل خودروهای خود و گروهی هم تصمیم داشتند در حیاط منازل شب را به صبح برسانند.

وضعیت شهر خرو

همچنین به گزارش مرشدلو، خبرنگار خراسان مستقر در «خرو»، سومین زلزله این شهر در طول ماه گذشته شهر خرو را لرزاند و باعثرعب و وحشت ساکنان خرو شد و خواب را از آن ها گرفت. وقوع این زلزله باعثترک خوردن تعدادی از خانه ها و ریزش تعداد دیگری از منازل مسکونی که از مقاومت چندانی برخوردار نبود شد. بر اساس این گزارش این اتفاق باعثشد عده زیادی از ساکنان در مدارس و مساجد شب را به صبح برسانند. شایان ذکر است که بلافاصله پس از وقوع زمین لرزه در همان دقایق اولیه فرماندار نیشابور و بخشدار زبرخان و گروه های امدادی هلال احمر، اورژانس، بسیج، نیروی انتظامی، آتش نشانی خرو، آموزش و پرورش و سایر ادارات خدمات رسان در منطقه حاضر و به ساکنان هشدارهای لازم را ارائه کردند.

روستاهای شهرستان فیروزه

شیخ زاده، خبرنگار خراسان مستقر در شهرستان فیروزه نیز گزارش داده است که: بخشدار مرکزی شهرستان فیروزه طی تماس تلفنی با خراسان از آسیب های زلزله در خانه های روستاییان این شهرستان خبر داد. «فروزان مهر» گفت: طبق گزارش ها بین ۵ تا ۱۰ درصد خانه های روستایی در شهرستان فیروزه دچار آسیب و ترک خوردگی و شکستگی دیوار شده است که پس از به دست آمدن اطلاعات دقیق تر به اطلاع مردم و مسئولان می رسد. وی درباره اقدامات انجام شده گفت: پس از وقوع زلزله کمیته بحران شهرستان فعال شده است. همچنین بخشدار طاغنکوه نیز در گفت و گویی با خراسان خواستار توجه سازمان های بیمه و مسئولان استان به خسارت های منازل مسکونی این بخش از شهرستان فیروزه شده است.

شرایط شهرستان چناران

باقری، خبرنگار خراسان از چناران نیز گزارش داد که فرماندار این شهرستان با اشاره به وقوع زلزله گفته است: ترک خوردن سقف و دیوارها در برخی منازل به ویژه در مناطق کوهپایه های جنوبی که مجاورت مکانی بیشتری با مرکزیت داشتند هراس مردم را در پی داشت. سید علی حسینی افزود: خوشبختانه باوجود ترک خوردگی در دیوار منازل برخی روستاها نظیر اسجیل، دولت آباد و حتی مرکز شهرستان هیچ گونه گزارشی از جراحت و خسارت های جانی نشده است.

بازدید استاندار از مناطق زلزله زده

روز گذشته همچنین استاندار خراسان رضوی از بافت فرسوده شهر زلزله زده خرو بازدید کرد. به گزارش روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، محمود صلاحی در این بازدید ضمن دیدار و گفت وگو با مردم این شهر در جمع گروه کثیری از مردم شهر خرو برای بازسازی مناطق حادثه دیده قول مساعد داد. صلاحی در سخنانش گفت: با توجه به بیمه شدن تمام بافت منطقه در سال گذشته، از صبح امروز نمایندگان بیمه در این شهر مستقر شده اند و به منازل آسیب دیده تا سقف ۲ میلیون تومان خسارت پرداخت می کنند. وی همچنین از آمادگی برای اعطای وام های نوسازی منازل تا سقف ۲۵ میلیون تومان خبر داد و گفت: این تسهیلات به صورت وام های قرض الحسنه با کارمزد ۴ درصد به مردم اعطا می شود. استاندار خراسان رضوی همچنین از تشکیل کمیته ویژه ای با مسئولیت معاون امور عمرانی استانداری برای بررسی روند بازسازی بافت فرسوده شهر خرو خبر داد. وی همچنین از مصدومان زلزله زده بستری شده در بیمارستان ۲۲ بهمن نیشابور عیادت کرد.

آمادگی کامل ستاد مدیریت بحران استان

همچنین «شایان فر» مدیرکل مدیریت بحران استان خراسان رضوی ظهر دیروز در گفت وگو با خراسان با بیان این که ستاد مدیریت بحران در آمادگی کامل است گفت: ساعت ۷:۳۰ صبح جمعه ۷۵ پس لرزه شهرستان نیشابور و چناران را لرزانده که بر این اساس امیدواریم زلزله پنج شنبه زلزله اصلی بوده و انرژی گسل آزاد شده باشد. وی در ادامه با بیان این که ۳۹۲ نفر به بیمارستان های نیشابور مراجعه کرده و ۲۸ نفر آن ها بستری و بقیه ترخیص شده اند افزود: اکنون یک بالگرد و ۶ گروه کارشناس مسکن برای ارزیابی خسارات وارده اعزام شده اند و ارزیابان اداره بیمه نیز در محل حضور دارند این در حالی است که خبرگزاری فارس اعلام کرد تا ساعت ۱۴ دیروز ۸۵ پس لرزه در منطقه رخ داده است.

گزارش اورژانس مشهد

طاهرزاده مسئول اتاق هدایت بحران دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز که در نیشابور حضور دارد درباره مصدومان زلزله گفت: پس از وقوع زلزله ۱۱۹ نفر به بیمارستان حکیم نیشابور مراجعه کرده اند که ۱۳ نفر بستری و بقیه سرپایی مداوا و ترخیص شده اند. وی افزود: تعداد ۷۳ مصدوم نیز به بیمارستان ۲۲ بهمن نیشابور مراجعه کرده اند که ۱۵ نفر بستری شده و بقیه ترخیص شده اند.

افزایش ۱۰۰ درصدی ماموریت های اورژانس

طاهرزاده از افزایش ۱۰۰ درصدی ماموریت های اورژانس(۱۱۵) در مشهد بعد از وقوع زلزله خبر داد و گفت: بین ساعت ۱۶ تا ۱۷ عصر روز پنج شنبه تعداد ماموریت های اورژانس در مقایسه با مدت مشابه هفته قبل حدود ۲ برابر افزایش یافته و از ۲۷ مورد به ۵۸ مورد رسیده است. وی افزود: تعداد ۱۸ ماموریت مربوط به زلزله بوده است که ۱۲ مورد با مشاوره پزشکان مستقر در مرکز اورژانس مشکل برطرف شد و کسی به بیمارستان منتقل نشده است.

تکذیب انفجار در لوله گاز طبرسی

مسئول روابط عمومی شرکت گاز استان با تکذیب خبر انفجار در خط انتقال گاز در بولوار طبرسی مشهد که از طریق اخبار سیما اعلام شده بود گفت: انفجار و آتش سوزی نبوده بلکه حادثه ای برای لوله انتقال گاز خط ۲ و ۴ اینچی به وجود آمده است. «محمد حسین» درباره علت حادثه در خطوط انتقال گاز و قطع گاز تعدادی از شهروندان مشهدی که خبرگزاری ایرنا تعداد آنان را ۱۰ هزار نفر اعلام کرده بود اظهار داشت: شهرداری برای پروژه ای در بولوار دوم طبرسی مشهد خاک برداری انجام داده بود. با وقوع زلزله و رانش زمین ضربه ای به خط ۲و۴ اینچ وارد و حادثه ای ایجاد شد. وی افزود: با تلاش نیروهای واحد امداد شرکت گاز خط ۴ اینچی تا ساعت ۱.۵ بامداد روز جمعه و خط ۲ اینچی نیز تا ساعت ۱۱ روز جمعه وارد مدار شد.

شرایط عادی شد

در همین حال حسن زاده مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان که در نیشابور حضور دارد گفت: امدادگران هلال احمر در مناطق زلزله زده هستند ولی مشکل خاصی نداریم و شرایط عادی است. وی افزود: ۴۰۰ نفر از امدادگران که خدمت رسانی به زائران پیاده را انجام می دادند پس از وقوع زلزله وارد منطقه شدند و شب جمعه ۶۲۰ خانوار در اماکن عمومی و سالن های ورزشی به صورت اضطراری اسکان داده شدند.

نگرانی در مشهد

اما يکي از مهم ترين شهرهايي که در آن زلزله احساس شد، مشهد بود. اين زلزله اگرچه بنابراعلام مراجع رسمي، ۵/۵ ريشتر قدرت داشت اما باعث بروز نگراني در بين شهروندان شد به گونه اي که دربرخي از مناطق شهر مردم تا ساعتي پس از زلزله را در خيابان ها گذراندند. همچنين حدود يک تا ۲ ساعت پس از وقوع زلزله در خطوط ارتباطي موبايل مشهد اختلال ايجاد شد به گونه اي که امکان هيچ گونه تماس تلفني وجود نداشت و پيامک ها نيز با تاخير ارسال مي شد. مسئول اتاق مديريت بحران دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز با اشاره به اختلال در شبکه مخابراتي مشهد و استان گفت: متاسفانه در دقايق اوليه پس از زلزله ارتباط تلفني نداشتيم. طاهرزاده افزود: روند اطلاع رساني در نيشابور به مدت ۳ تا ۴ ساعت دچار اختلال شده بود.