مدیرکل پیشگیریهای وضعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوهقضاییه از توقف رشد مهاجرت از روستاها به شهرها در طول یکسال گذشته خبر داد.
محمود ساوری درباره آخرین اقدامات صورت گرفته در حوزه پیشگیری از حاشیهنشینی اظهار کرد: در حال حاضر در کشور ما، ۲۶ درصد جمعیت در روستاها و ۷۴ درصد نیز در شهرها ساکن هستند. این رقم در طول یکسال گذشته تغییری نکرده و تقریباً نرخ جمعیت روستایی و شهری ما ثابت مانده است.
مدیرکل پیشگیریهای وضعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از جرم قوهقضاییه اضافه کرد: به عبارت دیگر در عین حال که در یکسال گذشته افرادی از روستاها به شهرها مهارجت کردند، تعدادی نیز با اجرای طرح و برنامههای توانمندسازی جامعه روستایی، از شهرها به موطن اصلی خود بازگشتند.
ساوری افزود: یعنی میتوان گفت که رشد مهاجرت از روستاها به شهرها در یکسال گذشته متوقف شده و بر عکس سالهای قبل، جمعیت شهری ما مثلاً ۸۰ درصد نشده یا جمعیت روستایی به زیر ۲۶ درصد نیامده است در صورتی که در سالهای گذشته همواره شاهد رشد جمعیت شهری و کاهش جمعیت روستایی بودیم.
این مقام مسئول در قوهقضائیه اظهار کرد: در سال ۹۷ نیز با همکاری ۱۰ دستگاه دولتی و ۳ دستگاه شبه دولتی، سه اقدام را در راستای پیشگیری از حاشیهنشینی در دستور کار داریم. در جلسه اخیر به ریاست معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوهقضاییه، از دستگاههای دخیل در این موضوع دعوت و بر روی سه راهبرد تاکید شد.
ساوری توضیح داد: در راهبرد نخست، گسترش اقدامات تعاونی محور با مشارکتهای مردمی، ایجاد صندوقهای خرد و توسعه صنایع دستی و گردشگری با مشارکت مردم از طریق حرفهآموزی و ساماندهی آنها در دستور کار قرار دارد که عمده وظایف این حوزه بر عهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار دارد.
مدیرکل پیشگیریهای وضعی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوهقضاییه افزود: راهبرد دوم نیز به انجام اقدامات و فعالیتهایی با تمرکز بر چرخه تولید تا مصرف در قالب نقطه آبادانی اختصاص دارد. منظور از نقطه آبادانی این است که در مناطقی مانند قلعه گنج کرمان، لَنده در کهگیلویه و بویراحمد و چالدران در آذربایجان غربی اقدام به ایجاد صندوقهای خرد، صنایع کوچک، ایجاد کشاورزی به سبک نوین، آبیاریهای قطرهای، کشت گلخانهای و موضوعات مرتبط با توسعه صنایع دستی، و خرید تضمینی آنها شده است.
وی با بیان اینکه راهبرد سوم، ترکیبی از دو راهبرد قبلی است گفت: در مجموع از طریق اجرای سه برنامه شامل مدیریت منابع آب و خاک، حرفهآموزی و توسعه صنایع دستی و گردشگری قصد داریم در هزار و ۵۰ روستا در سطح کشور طرحهای تقویت و توانمندسازی را اجرا کنیم تا از مهاجرتهای جلوگیری شود.
ساوری اضافه کرد: سه هزار روستا در طول سه سال برای اجرای طرحهای تقویت و توانمندسازی هدفگذاری و برنامهریزی شده تا سالانه در ۷۰۰ تا یک هزار روستا، طرحهای مزبور اجرا شود.
به گفته این مقام مسئول هم اکنون ۷ استان مهاجر فرست در کشور وجود دارد که عبارت از خراسان شمالی، خراسان جنوبی، اردبیل، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، کرمان و لرستان هستند.