عکسهای «معصومه جلیل پور» را که برایش فرستادند، بی درنگ جراحی ایش را پذیرفت. از همان عکسها هم میشد تشخیص داد که جراحی سختی در پیش دارد. معصومه جلیل پور، قربانی اسیدپاشی است، زن ٢٦ سالهای که اسفندسال گذشته، از طرف خواستگارش مورد حمله قرار گرفت، صورت و سینهاش در اثر اسید سوخت و چشمهایش به شدت آسیب دید.
«مصطفی دهمردهای»، فوق تخصص جراحی پلاستیک، زیبایی و ترمیم است و از هشتسال پیش، در قالب تیمی، قربانیان سوختگی و اسیدپاشی را جراحی میکند. او رئیس بیمارستان سوانح سوختگی مطهری است و در این سالها، درگیر پروندههای سختی بوده است. او میگوید که سالانه ١٠ تا ١٥ قربانی اسیدپاشی و سوختگی، به بیمارستان منتقل میشوند که اغلب، هزینه درمان ندارند.
او یکی از اعضای گروه خیری است که برای کمک به این افراد، پول جمع میکنند. پرونده جدیدشان، «معصومه» است. دهمردهای سالها به صورت داوطلبانه و خیرخواهانه، قربانیان اسیدپاشی و سوختگی را درمان میکند.
مصطفی دهمردهای، رئیس بیمارستان سوانح سوختگی مطهری توضیح بیشتری درباره پرونده «معصومه جلیلپور» - قربانی اخیر اسیدپاشی در تبریز - و سایر قربانیان اسیدپاشی و سوختگی میدهد.
چطور با پرونده «معصومه جلیلپور»، آشنا شدید؟
از طریق یک گروه تلگرامی. ما به دلیل کاری که انجام میدهیم و مواردی که با آن مواجه هستیم، گروهی از خیرانی را داریم که در آن، موارد سوختگی و اسیدپاشی که نیاز به کمک مالی دارند، مطرح میشود. مورد معصومه جلیلپور که قربانی اسیدپاشی شده، هم در این گروه اعلام شد. یکنفر به من پیام داد، عکسهایش را بعد از اسیدپاشی فرستاد و از من پرسید که این پرونده را قبول میکنم یا خیر. من هم قبول کردم.
یعنی هنوز از نزدیک بیمار را ندیدهاید؟
خیر، چون هنوز در بیمارستان تبریز درحال انجام درمان بر روی چشمهایش هستند.
نمیدانید چه زمانی قرار است به تهران منتقل شود؟
خیر. هر وقت که منتقل شود، کارهای درمانی را انجام میدهیم.
یکی از مشکلات این قربانی اسیدپاشی، مالی بود و خانوادهاش حتی توانایی بستری شدناش در بیمارستان را هم ندارند. ظاهرا افرادی قرار است کمکهای مالی کنند. شما از این کمکها خبر دارید؟ هزینههای درمان از کجا قرار است تأمین شود؟
ما با خیران صحبت کردیم و قرار است با کمک آنها، جراحیها انجام شود. ما مرکز تحقیقاتی در بیمارستان داریم که بخشی از هزینهها را متقبل میشود. در مورد این فرد هم اگر بشود او را بیمه کرد، میتوانیم هزینهها را کم کنیم. هدف ما این است که از کمک خیران استفاده شود.
به موضوع بیمه اشاره کردید، درمان قربانیان اسیدپاشی از طریق بیمه انجام نمیشود؟
بهطور کلی، درمانهای ترمیمی تحت پوشش بیمه نیست. در مورد اسیدپاشی هم بستگی به این دارد که اسیدپاش، دستگیر شده یا نشده باشد. اگر دستگیر شده باشد، هزینهها را او باید پرداخت کند. اگر نشده باشد، بیمه پرداخت میکند. در مورد معصومه جلیلپور، اسیدپاش دستگیر شده، اما با توجه به مورد خاص، تلاش میکنیم تا بیمه شود.
مشخص است که هزینه عمل چقدر میشود؟
اینها موقع جراحی مشخص میشود. الان اصلا نمیتوان برآورد قیمت کرد. دوره درمان در مرحله نخست، یک تا دوماه طول میکشد. براساس آنچه در عکسها دیدیم، صدمات شدیدی به این فرد وارد شده، باید ببینیم موقع عمل به چه وسایلی نیاز است. ما از بابت هزینهها خیلی نگران نیستیم، چون میدانیم که برای تأمین آن کمک میشود. باید به تهران بیاید و میزان سوختگی را بررسی کنیم.
تاکنون در ارتباط با هزینههای درمان این افراد با وزیر بهداشت صحبت کردهاید؟ اینکه برای این افراد، ردیف بودجه خاصی در وزارت بهداشت درنظر گرفته شود؟
بله، وزیر بهداشت در این زمینه دستور داده است. ما یک ردیف بودجهای برای نیازمندان داریم، این افراد را به این بخش معرفی میکنیم تا از این اعتبار استفاده کنند.
موارد معرفی به این ردیف بودجهای زیاد است؟
بله، خیلی از قربانیان از این پولها استفاده میکنند. بیشتر این بیماران مشکل مالی و نیاز دارند که از این پول استفاده کنند. سال گذشته دومیلیارد و ٥٠٠میلیون تومان برای مریضهای سوختگی از این بخش هزینه شد.
خود خیران در سال چقدر کمک مالی میکنند؟
متفاوت است، مثلا ممکن است برای ساختوساز و خرید تجهیزات ١٠٠میلیون تومان هم پرداخت کنند یا برای یک بیمار، چندمیلیون تومان بدهند. نمیتوان گفت: بهطور مشخص چقدر پرداخت میکنند. بهطور کلی، خیران در چند بخش کار میکنند. مثلا برخی از خیران روی موارداسیدپاشی کار میکنند، برخی میگویند فقط برای کودکان کمک میکنیم. درنهایت هم اگر هزینهها تأمین نشود با وزارت بهداشت صحبت میکنیم. بههرحال هزینههای درمان این افراد خیلی بالاست.
شما این خیران را از کجا پیدا میکنید؟ مثلا شماره حساب برای کمکهای مردمی اعلام کردهاید؟
خیر، ما چند رابط داریم که این افراد را پیدا میکنند.
حدودا چند نفر هستند؟
حدودا ٢٠ نفر هستند.
بهطور کلی هزینه هر عمل ترمیمی برای قربانیان سوختگی و اسیدپاشی چقدر است؟
هزینه بستگی به نوع درمان و بیمارستان دارد. در بیمارستان خصوصی به ازای هر درصد سوختگی، ٥میلیون تومان پول گرفته میشود. در بیمارستان دولتی برای هر درصد سوختگی، دومیلیون تومان میگیرند. البته در صورت بیمه بودن، از هر یکمیلیون تومان، ٦٠هزار تومان به عهده بیمار است. اما بهطور کلی، هزینههای درمان از ٥میلیون تومان شروع میشود و در مراحل اولیه به ٧٠میلیون تومان میرسد که اگر بیمه باشد، ٦درصد آن گرفته میشود.
بیمارستانهای ما امکانات کافی برای درمان این افراد را دارد؟
تمام نیازهای درمانی بیماران در این بیمارستانها برآورده میشود. ما نمیگوییم بهترین در دنیا هستیم، اما تمام تلاشمان را میکنیم. کسانی که پول دارند، هزینه درمان را پرداخت میکنند و آنهایی که نمیتوانند، ما کمکشان میکنیم.
درصد بهبود قربانیان سوختگی چقدر است؟
سوختگی در بهترین حالت هم که باشد و در بهترین حالت عمل شود، ردی از خود باقی میگذارد. بههرحال پوست پیوندی این حالت را ایجاد میکند. برای مورد اخیر، یعنی معصومه جلیلپور هم باید گرافت یا همان پیوند پوست انجام شود. البته این مورد، خیلی شرایط بدی دارد، مورد سختی است و فکر میکنم برای نخستینبار باشد که با چنین مورد سختی مواجه میشویم. ما تلاش میکنیم با بهترین خدمات، جراحی را انجام دهیم. بههرحال، قبل از پیوند باید زیرسازی و بعد از آن پیوند پوست انجام شود.
به بیمار گفته میشود که صورتش مثل اول نمیشود؟
بله، ما این را اعلام میکنیم.
از نظر روانی هم این افراد حمایت میشوند؟
بله، ما در بیمارستان روانشناس مستقر داریم.
سالانه چند مورد اسیدپاشی به بیمارستان سوانح سوختگی مطهری ارجاع میشود؟
بهطور کلی، ما سالانه ١٠ تا ١٥ قربانی اسیدپاشی داریم. ما اینها را در قالب یک تیم درمان میکنیم. تیمی که چند جراح پلاستیک و سوختگی در آن فعال هستند.
همه این ١٠، ١٥ قربانی، مورد حمله اسیدپاش قرار گرفتهاند؟
بعضی در درگیریهای محل کار، برخی در درگیریهای خانوادگی و برخی به اشتباه قربانی میشوند؛ مثلا بیشتر مردان در درگیریهای محل کار قربانی میشوند؛ زنان در پی مشکلات خانوادگی و کودکان به اشتباه، مصدوم میشوند.
شدت سوختگیها و امکانات بیمارستان بهگونهای است که بیماران نیاز به ادامه درمان در خارج از کشور داشته باشند؟
نه، نیازی نیست.
موارد سوختگی نسبت به قبل بیشتر شده است؟
نه، ما همیشه همان آمار را بهطور متوسط داریم.
خودتان چندسال است که به صورت مشخص موارد اسیدپاشی و سوختگی را درمان میکنید؟
حدود ٨سال.
در این سالها، موارد خاصی هم داشتهاید که هنوز در یادتان باشد؟
بله، موارد که خیلی زیاد بوده است. تمام بیماران اسیدپاشی به این بیمارستان منتقل و از سوی تیم ما درمان میشوند. بههرحال نمیخواهیم نامی از این افراد بیاوریم. همین چند وقت پیش هم موردی شبیه این قربانی اخیر اسیدپاشی به ما مراجعه کرد که خیلی دردناک بود. هفته قبلش هم مردی را به اینجا آوردند که در یک درگیری، اسید روی تن و شانههایش ریخته بود.
شما قبلا هم معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بودید. آنجا هم موارد سوختگی زیاد است؟
بله، آنجا خیلی زیاد است.
علت و موارد مراجعه چه بود؟
همه اینها در تحقیقی آمده است.
موج کمکهای گسترده به «معصومه»
فقط چندساعت پس از انتشار گفتوگوی» با «معصومه جلیلپور»، قربانی جدید اسیدپاشی در تبریز، موجی از کمکهای مردمی و دولتی به او راه افتاد. دوشنبه شب بود که از تبریز خبر رسید طرح دوفوریتی کمک به معصومه در شورای این شهر تصویب شده است.
صادقزاده، سخنگوی شورای شهر تبریز در اینباره گفت: «پس از باخبر شدن از حادثه اسیدپاشی به معصومه جلیلپور، زن ۲۶ ساله تبریزی از طریق روزنامه «شهروند»، طرح دوفوریتی کمک به او در جلسه فوقالعاده شورای شهر تبریز با حضور همه اعضا تصویب شد که بعد از ارایه لایحه از سوی شهرداری و مبلغ کمک اعطایی در جلسه شورای شهر و تصویب نهایی اجرایی خواهد شد.».
اما این همه ماجرا نبود؛ در روز گذشته تعداد زیادی از خیران تبریزی و دیگر شهرها با اعلام شماره حسابهایی درحال جمعآوری کمک مالی برای درمان معصومهاند و از طرف دیگر بیمارستان سوانح سوختگی مطهری اعلام کرده است که به صورت رایگان او را درمان و برای عملهای پرهزینه بیمهاش خواهد کرد. از طرف دیگر خبرگزاری فارس، کمپینی را با نام «نذر مهربانی» برای تامین هزینههای جاری و جانبی درمان معصومه به راه انداخته و از مخاطبانش خواسته است که به او کمک کنند.
خبرهای خوش دیگری هم درباره کمک به معصومه از راه میرسد؛ «اکرم خیرخواه»، یکی از فعالان حقوق زنان در تبریز که پیگیر وضع معصومه است میگوید قرار است او به کمک یک خیریه، با آمبولانس مجهز به تهران منتقل داده و بستری شود. او میگوید پس از رسانهایشدن ماجرای معصومه، تعداد زیادی از مردم تبریز به دیدار او میآیند و «محمد»، مردی که به او اسید پاشیده، پس از این ماجرا در تماسهای تلفنی با خانواده معصومه، دست از تهدیدهایش برداشته و از آنها میخواهد او را ببخشند.