بازی های تقویت کنننده ذهن کودک

بازی با کودک فقط جنبه تفریح ندارد  بلکه در خلال آن می توان مهارت های خلاقیت و تفکر و... را در کودک پرورش داد.

موسیقی – بازی

یک موسیقی کودکانه پخش کنید و تلاش کنید همزمان با شنیدن شعر، حرکاتی را که نشان‌دهنده معانی آن هستند در بیاورید. در این بازی باید بتوانید تمرکز کنید تا ملودی را خوب بشنوید و معانی‌اش را درک کنید و حرکات خود را با آن هماهنگ کنید و مهم‌تر از همه اینکه در یک زمان مشخص، یک کار با هدف مشخص انجام دهید.

آشپزی

مقداری حبوبات مانند عدس و نخود و لوبیاهای مختلف در یک قابلمه‌ی اسباب‌بازی بریزید و آشی خوشمزه بپزید؛ سپس آنها را از هم جدا کنید و هر یک را در قوطی مخصوص به خود بریزید. در این بازی علاوه بر رشد دقت و تمرکز در شناسایی و جداسازی، عمل دسته بندی را نیز تمرین کرده و حتی شمارش را نیز می‌توانید کار کنید.

درست کردن دستبند

کش و مقداری مهره یا منجوق رنگی تهیه کنید و همراه با کودک خود دستبند درست کنید. در ابتدا از یک الگوی ساده مانند یک مهره سبز، یک مهره قرمز و یک مهره زرد و تکرار آن پیروی کنید. بعد از اینکه مطمئن شدید الگوی ساده را یاد گرفته‌اید، الگوی پیچیده‌تری را دنبال کنید مانند یک سبز، دو قرمز، یک زرد یا دو سبز، یک قرمز و دو زرد و به همین ترتیب. بعد از اینکه کار با سه رنگ را با دو الگو تمرین کردید می‌توانید رنگ بعدی را اضافه کنید. می‌توانید گردنبندهای مختلف را به عنوان کادو به دوستان خود هدیه دهید تا هم ارزش کار کودک را چند برابر نشان دهید و هم اعتماد به نفس او را تقویت کنید.

تابلوی پازلی

یکی از کتاب‌ها یا قصه‌های مورد علاقه کودک را بخوانید. یکی از صحنه‌های جالب را انتخاب کنید و بر روی یک مقوا آن را بکشید. سپس نقاشی را به قطعات متوسط، بسته به سن کودک، ببرید. با هم قطعات را کنار یکدیگر گذاشته و بر روی یک مقوای دیگر بچسبانید. اکنون یک تابلوی پازلی دارید که خود کودک تمام کارهای آن را انجام داده. این بازی مستلزم آن است که به قصه، کشیدن نقاشی، تمرکز در بریدن و سپس کنار هم قرار دادن قطعات و نیز چسباندن درست آنها کنار هم توجه کنید. به همین ترتیب کودک فرآیند جزء به کل را نیز به طور غیرمستقیم یاد می‌گیرد.

پانتومیم

یک کلمه آشنا را در ذهن خود در نظر بگیرید، تلاش کنید با حرکات بدن آن را انتقال دهید. با توجه به سن کودک، تعداد کلمات نادرستی که می‌توان حدس زد با توافق انتخاب کنید. تلاش کنید ابتدا از کلمات آسان و از اشیایی که در دید قرار دارند استفاده کنید و پس از تسلط سراغ کلمات مشکل‌تر بروید. باید حتما به سن و توانایی ذهنی کودک توجه داشته باشید تا کودک در صورت حدس نزدن دچار سرخوردگی نشود. در این بازی هر قدر به حرکات و همچنین نحوه انتقال کلمه مورد نظر بیشتر توجه کنید، در حدس زدن موفق‌تر خواهید بود.

پرتاب توپ داخل سبد

تعدادی توپ تهیه کنید. یک سبد دهن گشاد را در فاصله مناسبی قرار دهید. کودک باید دقت کند تا توپ‌ها را درون سبد بیندازد. برای هیجان بیشتر می‌توانید این فعالیت را دو نفره انجام دهید. یکبار کودک و یک بار والد، و برای هر پرتاب موفق یک استیکر را در جدول امتیاز دهی قرار دهید تا ببینید کدامیک از شما توجه و دقت بیشتری دارد.

اسمش چی بود؟

پنج شیء را انتخاب کنید و برای هر یک نامی‌بگذارید و از آن به بعد اشیا انتخابی را با نامه‌ای جدید صدا بزنید. کودک باید دقت کند تا در طول بازی، اسامی جدید را حفظ کند، بتواند آنها را صدا بزند و زمانی‌که نام‌شان را شنید، آنها را نشان بدهد.

خانه‌سازی

مقداری خلال دندان را به طور مساوی بین خود و کودک تقسیم کنید. روی برگه‌هایی اسامی‌ خودتان را بنویسید. اگر کودک سواد خواندن و نوشتن ندارد، می‌توانید از مهره‌های رنگی و یا نخود و لوبیا استفاده

کنید. سپس بازی را شروع کنید. مانند نقطه بازی هر بازیکن باید تلاش کند تا خانه‌ای بسازد و به نام خود ثبت کند. این بازی علاوه بر دقت و تمرکز، تیزهوشی بازیکنان را نیز به چالش می‌کشد.

رنگ‌آمیزی

تصاویری را برای رنگ‌آمیزی انتخاب کنید، حتی می‌توانید با کودک نقاش یای را بکشید و سپس اقدام به رنگ‌آمیزی آن بکنید. برای این منظور ابتدا یک گوشه خلوتی پیدا کنید، یک موسیقی ملایم پخش کنید و با آرامش و ترجیحاً بدون صحبت کردن، شروع به رنگ‌آمیزی با کودک خود کنید. تلاش کنید رنگ‌آمیزی‌تان سفیدی نداشته باشد و هم‌چنین از خط بیرون نزنید. این رنگ‌آمیزی علاوه بر تقویت تمرکز، در به دست آوردن آرامش نیز بسیار تاثیرگذار است.

شمارش تنفس

طاق باز دراز بکشید، یکی از اسباب بازی‌های کوچکِ مورد علاقه کودک را انتخاب کنید و بر روی شکم قرار دهید. حالا شروع به نفس کشیدن کنید. با هر دَم اسباب بازی بالا و با هر بازدم پایین می رود. بعد از این مشاهده، شروع به شمردن نفس‌هایتان کنید. 1 دم، 2 بازدم، 3 دم، 4 بازدم و... تا هر شمارهای که می‌توانید ادامه بدهید. توجه داشته باشید که در هیچ مرحله‌ای به شکم خود فشار نیاورید، بلکه عمل تنفس را به صورت عادی انجام دهید ولی این‌بار از فرآیند آن آگاه باشید. در این بازی علاوه بر تقویت تمرکز، آرامش ذهنی و جسمی‌ای را که هدیه تنفس عمیق است برای خود و کودک به ارمغان می‌آورید.