شینا انصاری مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست دررابطه با اقداماتی که شهروندان باید در هنگام خانه تکانی به آنها توجه کنند، اظهار کرد: از جمله نکات و اقداماتی که شهروندان به هنگام خانه تکانی باید رعایت کنند، صرفهجویی در مصرف آب و یا به عبارت دیگر مصرف بهینه آب است.
وی افزود: صرفهجویی در مصرف آب یکی از مهمترین اقداماتی است که در هنگام شستشو از هدر رفت و مصرف بیرویه آب جلوگیری میکند.
انصاری گفت:ایران از جمله کشورهایی است که با کمبود بارش و خشکسالی مواجه است و این موضوع باید عاملی برای مشارکت همه جانبه شهروندان و مسئولان برای مصرف بهینه آب در تمام فصول سال شود.
وی با بیان اینکه شستشوی فرشها در منازل با «آب شرب» در اسفندماه از جمله کارهای متداول و غیر محیط زیستی است که شهروندان به مناسبت فرا رسیدن سال جدید انجام میدهند، ادامه داد: با توجه به افزایش 10 تا 20 درصدی مصرف آب در ایام خانه تکانی اسفندماه، باید شستشوی فرشها، مبلها، پردهها و سایر لوازم در منزل بیشتر از همیشه با رعایت ملاحظات زیست محیطی و با درک محدودیت منابع آبی کشور انجام شود.
مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: مدیریت صحیح پسماندها، دورریزهای سنواتی، تولید حداقلی پسماند با تفکیک از مبدا و توجه به جداسازی پسماندهای خطرناک نظیر باطریها، پسماندهای دارویی و لامپهای فلورسنت شکسته از جمله نکاتی است که باید شهروندان به هنگام خانه تکانی آنها را رعایت کنند.
وی افزود: کشور ما به دلایل مختلف در زمره کشورهایی قرار دارد که میزان مصرف دارو در آن بسیار بالا است و باید بدانیم که پسماندهای دارویی جزء پسماندهای خطرناک و ویژه هستند و نباید با پسماندهای عادی و خانگی دفع شوند، چراکه میتوانند موجب آلودگی آب و خاک شوند.
انصاری با اشاره به استفاده متعادل و منطقی از شویندهها در زمان خانه تکانی گفت: از جمله مشکلات زیست محیطی در روزهای پایانی فصل زمستان و ایام خانه تکانی، استفاده نامتعارف از شویندهها و مواد شیمیایی است. چراکه شوینده های شیمیایی پس از مصرف به همراه پسابها و فاضلابها به دریاچهها و رودخانهها تخلیه میشوند و به واسطه تجمع کف روی آبهای سطحی و جلوگیری از عمل اکسیژنگیری آب میتوانند تعادل اکوسیستمهای آبی را برهم زنند و موجب مرگ و میر جانداران شوند. همچنین این تمیزکنندهها میتوانند با افزایش ورود «مواد شبه هورمونی» به آبهای زیرزمینی باعث آلودگی آبهای زیرزمینی شوند، این مشکل به خصوص در مناطقی که از آبهای زیرزمینی برای تامین آب شرب استفاده میکنند، بیشتر حائز اهمیت است.
وی از عوارض استفاده از شویندههای شیمیایی خبر داد و گفت: مصرف شویندههای شیمیایی عوارض تنفسی و پوستی را برای کاربران آنها به ویژه زنان خانهدار ایجاد میکند.
مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: استفاده حداقلی از شویندهها، کاربرد شویندههای طبیعی و سازگار با محیط زیست از جمله موارد جایگزین استفاده از شوینده های شیمیایی و کاهش عوارض آنها هستند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در بسیاری از کشورها قوانین و مقررات سختی برای ساخت، تولید و مصرف شویندهها اجرا میشود، افزود: در حال حاضر ممنوعیت ساخت و توزیع برخی از شویندهها و تولید و عرضه پاک کنندههای دوستدار محیط زیست از جمله مواردی است که در بسیاری از کشورهای دنیا برای جلوگیری از آلودگیهای روزافزون این پاک کنندههای شیمیایی رعایت میشود.
انصاری با اشاره به نقش موثر زنان خانهدار در حفاظت از محیط زیست تصریح کرد: زنان خانهدار در محیط خانواده به دلیل ارتباط نزدیکتری که با محیط زیست دارند، میتوانند مسیر بسیاری از رفتارهای پرخطر بر ضد محیط زیست را تغییر دهند. آگاهی یافتن اعضای خانواده و به ویژه مادران از مشکلات و معضلات زیست محیطی و روشهای مقابله با آنها بر نحوه تربیت و رفتار کودکان، اعضای خانواده و اطرافیان در محیط بیرون از خانه و محیط زیست موثر خواهد بود.
مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اگر باور به حفظ محیط زیست در مادران نهادینه شود و آنها قانونمندی اکوسیستم را بشناسند، در آن صورت به خوبی میتوانند این موارد را به فرزندانشان منتقل کنند.