بحران آب در سال های اخیر به یک دغدغه برای مردم و مسوولان به ویژه در استان فارس در آمده است، مسئله ای که در صورت عدم چاره اندیشی برای آن به معضلی بزرگ در منطقه تبدیل می شود.
اگرچه تدابیری در این زمینه انجام شده، اما این امور کفایت مشکل حاد بی آبی نمی کند. آنچه لازم است مسوولان به آن توجه داشته باشند برنامه ریزی مداوم و یکپارچه برای رفع این مشکل گریبان گیر جامعه است.
اشتغال ۹۰ درصد مردم استان فارس وابسته به آب است و این امر نگرانی هایی را نه تنها برای اشتغال مردم به وجود آورده بلکه مشکل عدیده دیگری را نیز که زندگی مردم را تهدید می کند، به دنبال دارد و آن چیزی نیست به جز نبود آب شرب و بهداشتی که عدم رفع این مشکل و چاره اندیشی برای آن آینده تیره و تاری را در پیش روی مردم قرار داده است.
سید محمدجعفر ناظم سادات اظهار داشت: اصلی ترین راه مقابله با بحران کم آبی بازگشت مهاجران شهرهای کوچک و روستاها به زادگاه اصلی شان است.
وی با اشاره به اینکه مهاجرت بی رویه به کلان شهرها در کاهش منابع آب زیرزمینی تاثیرگذار است، افزود: منابع آب کلان شهرها در حد جمعیت موجود نیست و با مهاجرت بی رویه این معضل تشدید می شود.
استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: در کلان شهرهایی تهران، تبریز و شیراز به علت مهاجرت بی رویه، استفاده از سفره های آب زیرزمینی اشباع شده و این منابع پاسخگوی جمعیت موجود نیست.
ناظم سادات رفتار انسانها را در رخداد خشکسالی و کم آبی موثر دانست و افزود: علاوه بر این خالی شدن روستاها احتمال بیابانی شدن منطقه را به دنبال دارد چرا که محلی که خالی از سکنه باشد بعد از چند سال از عمران و آبادانی باز می ماند.
وی با بیان اینکه در سطح کشور همه مسائل به شکل سیستماتیک در ارتباط هستند، خاطرنشان کرد: صنعت، کشاورزی و منابع طبیعی با وضعیت آب و هوا در ارتباط هستند و بحران آب باید ریشه ای حل شود.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز تاکید کرد: به همین منظور دولت باید مردم شهرهای کوچک و روستاها را با کاهش تعرفه های درمانی، خدمات آموزش و پرورش، سوخت و خدمات شهری ترغیب به استقرار در زادگاه خود کند.
ناظم سادات با تاکید بر لزوم توجه به روستاها و کشاورزان گفت: در حال حاضر بخشهای مرتبط با کشاورزی جدا از هم عمل می کنند و کشاورزان اتحادیه معینی ندارند بنابراین نمی توانند از حق خود دفاع کنند.
وی تصریح کرد: یکی از راهکارهای مقابله به بحران آب این است که کشاورزان در قالب اتحادیه های واقعی و بدون حضور دولت تشکل ایجاد کنند چرا که دخالت دولت در این زمینه کار کشاورزان را با مشکل مواجه می کند.
استاد دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه به وسیله شرکت های دولتی امکان مقابله با خشکسالی ضعیف است، بیان کرد: تاسیس شرکت های خصوصی دانش بنیان در مناطق روستایی و شهری باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.