"پاناگیوتیس زیس"، پزشک و محقق دانشگاه "شفیلد" انگلستان و عضو آکادمی نورولوژی آمریکا درباره تاثیر رژیم غذایی سخت گیرانه فاقد گلوتن بر دردهای عصبی میگوید: “این یافتهها هیجانانگیزند، چرا که معنی آنها میتواند این باشد که یک تغییر سادهی مناسب در رژیم غذایی، میتواند به تسکین علائم دردناک که با نوروپاتی گلوتن همراه است کمک کند”.
حساسیت به گلوتن با بیماری نوروپاتی محیطی ارتباط دارد. در این بیماری، اعصاب محیطی آسیب میبینند و اغلب موجب ضعف، بیحسی و درد بهخصوص در دستها و پاها میشود. زمانی که فردی درد اعصاب دارد و نمیتوان آن را طور دیگری توضیح داد و ضمناً به گلوتن حساسیت دارد، تشخیص پزشک میتواند “نوروپاتی گلوتن” باشد.
پژوهش مورد اشاره فوق شامل 60 نفر با میانگین سن 70 سال بود که به نوروپاتی گلوتن مبتلا بودند.
از آنها درباره شدت درد، دیگر علائم نوروپاتی، سلامت روانی و اینکه آیا از یک رژیم غذایی سختگیرانه فاقد گلوتن پیروی میکنند یا خیر، سؤال شد. درمجموع 33 شرکتکننده، یا 55 درصد، درد ناشی از نوروپاتی داشتند.
بر اساس نتایج، افرادی که از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن پیروی میکردند، در مقایسه با افرادی که از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن سختگیرانه پیروی نمیکردند، احتمال بیشتری داشت که درد نداشته باشند.
در مجموع 56 درصد از افرادی که درد نداشتند، در مقایسه با 21 درصدی که درد داشتند، رژیم غذایی فاقد گلوتن داشتند.
در این تحقیق و پس از تعدیل سن، جنسیت و وضعیت سلامت روانی، پژوهشگران دریافتند که افرادی که از یک رژیم غذایی سختگیرانه پیروی میکردند نسبت به کسانی که از چنین رژیمی پیروی نمیکردند، 89 درصد کمتر احتمال دارد که درد مرتبط با نوروپاتی داشته باشند.
این پژوهش همچنین نشان داد افرادی که نوروپاتی گلوتن دردناک داشتند نمرات ارزیابی سلامت روانشان، که از 0 تا 100 نمره بندی شده بود، بهطور معناداری بدتر بود.
دکتر زیس در این خصوص میگوید: “این پژوهش، امیدوار کننده است، زیرا نشان میدهد که رژیم غذایی فاقد گلوتن میتواند به کاهش خطر درد در افراد مبتلابه نوروپاتی گلوتن کمک کند. ولی پژوهشهای بیشتر برای تأیید بیشتر این نتایج موردنیاز است.