مراقب عوارض شویندهها در خانه تکانی باشید/عبور مواد شوینده از ماسکهابه گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان، در آستانه سال نو و همزمان با سنت خانه تکانی در کشورمان توجه به اصول ایمنی در مصرف مواد شوینده برای حفظ سلامت امری ضروری است.
بدترین شکل استفاده از مواد پاک کننده و شوینده آن است که آنها را با آب گرم مخلوط کنند و یا از آنها در محیطهای بستهای که بخار آب وجود دارد، استفاده کنند. پیشنهاد میشود از مواد شوینده و پاک کنندهای استفاده شود که آسیب کمتری میرساند، مثلا استفاده از پودرهای شوینده که آنزیم هم دارند، بسیار ایمنتر از استفاده ازمواد سفیدکنندهای است که بخار دارد.
ضرورت دارد هنگام خانه تکانی از پاک کننده استاندارد استفاده کنید. از مصرف مواد شوینده و پاک کنندهها در فضاهای بسته خودداری کنید. بخار متصاعد شده از ترکیب جوهرنمک و وایتکس بسیار برای چشم، پوست و ریه خطرناک است و خانمها باید از ترکیب این دو ماده جدا بپرهیزند. هنگام شستشوی حمام و دستشویی از ماسکهای محافظ استفاده کنید، پنجرهها را باز و تهویه را روشن کنید تا جریان هوا برقرار شود.
عبور مواد شوینده از ماسکها
توجه کنید بسیاری از مواد ضد عفونی کننده به راحتی از ماسکهای کاغذی عبور میکنند و میتوانند موجب آسیب به ریه شوند؛ بنابراین تهویه مناسب محل، روشن کردن هواکش و بازکردن پنجره ها، استفاده نکردن از محلولهای غلیظ و بستن دستمال ضخیم مرطوب بر روی دهان و بینی میتواند تا حد زیادی از بروز آلرژیها و پیشگیری از این مشکلات کمک کند. استفاده از دستکش و ماسک هنگام استفاده از محصولات سوزاننده ضروری است.
استفاده ازمواد شوینده شیمیایی ممکن است باعث تشدید بیماریهای قلبی عروقی و ریوی شود. مواد شوینده شیمیایی روی زنان باردار، افراد مسن و کودکان بیشترآسیب رسان است. لازم است به این نکات توجه کنید؛ مطمئن شوید که استفاده، نگهداری و دفع موادشیمیایی، مطابق با دستورالعمل سازنده است.
مواد خطرناک باید در مکانی دور از دسترس بچهها نگهداری شوند. درب محصولات شیمیایی و پاک کنندهها را محکم ببندید. در صورت جابجا کردن مواد، بقیه ماده را در ظرف اصلی بازگردانید. فرآوردههای حاوی موادشیمیایی پرخطر را در ظروف ویژه نگهداری کنید. هرگز برچسب روی ظروف موادشیمیایی را برندارید، اگر برچسب روی ظروف دچارپوسیدگی شده مجددا روی آن برچسب بزنید.
اقدام ضروری در مسمومیتهای ریوی
اولین و بهترین اقدام برای مسمومان ریوی، خروج سریع فرد از محل سربسته و استفاده از هوای آزاد و قرار گرفتن در معرض جریان هواست؛ چرا که استنشاق هوای تازه، تنفس را تسهیل میکند و باعث ایجاد آرامش میشود. استفاده از بخور، به خصوص بخور سرد بسیار کارآمد است. خودداری از صحبت کردن، مفید است. ارجاع هرچه سریعتر به پزشک یا تماس با اورژانس ضروری است.
آسیب ناشی از مواد شوینده بر چشم
انواع مواد شیمیایی میتوانند به چشم آسیب برسانند، مواد شوینده و رنگبر از جمله خطرناکترین مواد برای چشم به شمار میروند و در صورت تماس با چشم به سرعت قرنیه را زخم کرده و حتی در موارد شدیدتر میتوانند به سوراخ شدن کره چشم منجر شوند.
مواد شوینده همچنین میتوانند موجب ایجاد زخمهای شدید در پلک شده و چسبندگیهای کره چشم و پلک را به همراه داشته باشند. آسیب ناشی از این مواد ممکن است آن قدر جدی باشد که بینایی به طور کامل از بین برود. استفاده از عینک حفاظتی جهت کاهش آسیب چشمها توصیه میشود.
خطر مسمومیت کودکان با مواد شوینده
کودکان به علت کنجکاوی ممکن است در تماس با این مواد قرار گیرند. بیدقتی و سهلانگاری در استفاده، نگهداری یا جابجا کردن مواد پاک کننده و سفیدکننده کودکان را در معرض خطر قرار میدهد. مصرف اتفاقی این مواد منجر به التهاب و سوختگی دستگاه گوارش میشود و عمل بلع را با مشکل مواجه میکند.
روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت توصیه کرد که محصولات شیمیایی و شوینده را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری کنید. هیچگاه این مواد را در ظروف موادخوراکی (مانند بطری نوشابه) نگهداری نکنید. این عمل سبب خورده شدن اشتباهی این مواد توسط کودکان میشود. والدین در صورت مسمومیت خوراکی فرزندان، آنها را وادار به استفراغ نکنند، زیرا این کار موجب آسیب دیدگی و سوختگی بیشتر دستگاه گوارش میشود. بلافاصله دهان کودک را شستشو داده کودک آب نخورد، چون وقتی ماده شوینده با آب ترکیب میشود، جذب آن سریعتر میشود و وضعیت بدتر میشود. بهتر است تا رساندن مصدوم به بیمارستان یا مراکز درمانی با خوراندن شیر عمل رقیقسازی انجام شود.