تأثیر اعجاب انگیز "زردچوبه" بر زیبایی پوست

وقتی برای خرید ادویه جات می‌روید یکی از چیزهایی که هرگز نباید فراموش کنید زردچوبه است. این ادویه‌ی معروف هندی طعم و بویی مکمل دارد و وقتی آن را به شیر یا کاری اضافه می‌کنید، رنگ طلایی زیبایی به آنها می‌دهد. زردچوبه علاوه بر افزودن طعم و رنگ به غذاها، برای سلامتی نیز مفید است. زردچوبه سلامت قلب و عروق را تقویت می‌کند، برای سلامت گوارش مفید است، درد مفاصل را تسکین می‌دهد، جریان خون را افزایش می‌دهد، از لخته شدن خون پیشگیری می‌کند، شروع ابتلا به دیابت نوع دوم را به تاخیر می‌اندازد و حافظه را تقویت می‌کند. این موارد تنها چند نمونه از فواید زردچوبه هستند.

زردچوبه برای پوست نیز بسیار مفید است و در واقع قرنهاست که به عنوان عاملی جهت مراقبت از پوست کاربرد دارد. می‌توانید از زردچوبه برای برطرف کردن یک سری از مشکلات پوستی کمک بگیرید، از یکنواخت کردن رنگ پوست گرفته تا درمان آکنه و ترک پاشنه و زخم‌های اگزما. فواید زردچوبه اساسا به دلیل ترکیب فعال آن به نام کورکومین است که خواص آنتی باکتریال، آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد عفونی کنندگی دارد.

1. درمان آکنه

اگر نگران جوش‌ها یا اسکارهای بجا مانده از آن هستید، زردچوبه راه حل خوبی برای تمام مشکلات مربوط به جوش و آکنه است. ذات آنتی باکتریال زردچوبه، رشد باکتری‌های عامل آکنه را مهار می‌کند. مطالعه‌ای گزارش کرده است که کورکومین زردچوبه، فعالیت باکتری‌های عامل آکنه را متوقف می‌کند. ضمنا خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی زردچوبه برای تسکین علائم آکنه نیز مفید است.

ضمنا زردچوبه خاصیت کنترل کنندگی چربی دارد که باز هم برای کاهش بروز آکنه مفید است. مقدار مساوی زردچوبه و عسل را ترکیب کرده و آن را مستقیما روی قسمت جوش بزنید. بگذارید در طول شب بماند و صبح روز بعد با آب سرد آبکشی کنید. این کار را هر روز انجام دهید. می‌توانید یک دوم قاشق چایخوری زردچوبه را با دو قاشق چایخوری پودر صندل و مقداری شیر مخلوط کرده و خمیر درست کنید و آن را روی تمام صورت‌تان بگذارید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس با آب ولرم بشویید. این کار را هفته‌ای 2 تا 3 بار انجام دهید.

2. کنترل چربی پوست

داشتن پوست چرب می‌تواند واقعا دردسرساز باشد. چربی اضافی روی لایه‌ی بیرونی پوست معمولا باعث بروز جوش‌های سرسفید و سرسیاه و سایر مشکلات پوستی می‌شود. برای حل عوارض ناشی از پوست چرب، زردچوبه کمک خوبی است.

زردچوبه به طور طبیعی خاصیت کنترل کنندگی چربی را دارد و ترشح چربی اضافی پوست (سبیوم) را کنترل می‌کند. اسیدهای چرب و فیتوسترول‌های موجود در زردچوبه برای تعدیل چربی پوست عالی هستند. مطالعه‌ای نشان داده که عصاره‌ی بدست آمده از ریزوم‌های گیاه زردچوبه را می‌توان برای درمان ترشح چربی اضافی پوست در افرادی که زیاد دچار جوش و مشکلات اینچنینی می‌شوند بکار برد.

یک دوم قاشق چایخوری پودر زردچوبه و یک قاشق چایخوری ماست و آبلیموی تازه را ترکیب کنید تا خمیر مانند شود لایه‌ای یکدست از آن را روی صورت خود بگذارید. اجازه دهید 30 دقیقه بماند و سپس با آب گرم بشویید. از این ماسک هفته‌ای دو بار استفاده کنید. همچنین می‌توانید یک دوم قاشق چایخوری پودر زرچوبه را با یک قاشق غذاخوری آرد نخود مخلوط کرده و کمی هم گلاب اضافه کنید تا خمیری درست شود. آن را روی صورت بگذارید و اجازه دهید خودش خشک شود. سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این ماسک را 2 تا 3 بار در هفته بکار ببرید.

3. محافظت در برابر آسیب‌های ناشی از نور خورشید

قرار گرفتن در معرض پرتوهای مضر خورشید می‌تواند آسیب‌های جدی به پوست بزند، و این آسیب باعث می‌شود پوست‌تان تیره و بیحال به نظر برسد. زردچوبه به خاطر ویژگی روشن کنندگی و ضد پیری پوست، کمک می‌کند تا پوست شما از آسیب خورشید در امان باشد. در مطالعه‌ای محققان تاثیرات عصاره‌ی زردچوبه بر آسیب پوستی ناشی از تابش UVB را که منجر به اختلال در تولید ملانین در موش‌های بی‌مو شده بود مورد آزمایش قرار دادند و دریافتند عصاره‌ی زردچوبه از پوست در برابر UV محافظت کرده، از تشکیل چین و چروک جلوگیری کرده، به حفظ انعطاف پذیری پوست کمک کرده و بروز لکه‌های تیره‌ی پوست را کاهش داده است.

یک دوم قاشق چایخوری پودر زردچوبه، آبلیمو و شیر را با هم ترکیب کنید و آن را به تمام قسمت‌های مورد نظر پوست بزنید و اجازه دهید خشک شود و سپس با آب سرد بشویید. این کار را هر روز انجام دهید. همچنین می‌توانید مقدار مساوی پودر زردچوبه و پودر صندل را با هم مخلوط کرده و با افزودن کمی گلاب، خمیر درست کنید. آن را به قسمت‌های مورد نظر بزنید و بگذارید 30 دقیقه بماندو سپس با آب سرد آبکشی کنید. این کار را هفته‌ای دو بار انجام دهید.

4. التیام زخم

خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی زردچوبه با همدیگر می‌تواند زخم‌ را التیام بدهد. ذات ضد عفونی کنندگی زردچوبه نیز از خطر عفونت کم می‌کند.

کورکومین موجود در زردچوبه با تعدیل کلاژن و کاهش واکنش به اکسیژن، زخم را التیام می‌دهد. مطالعه‌ای دریافته کورکومین به کاهش واکنش طبیعی بدن نسبت به زخم‌های روپوستی مانند التهاب و اکسیداسیون کمک می‌کند. ویژگی التیام بخشی کورکومین، تشکیل بافت گوشتی اطراف زخم، تولید کلاژن، تشکیل مجدد بافت و انقباض زخم جهت ترمیم را نیز تقویت می‌کند. مطالعه‌ی دیگری نیز تاثیر زردچوبه بر التیام زخم ناشی از جراحی سزارین را مورد بررسی قرار داد و دریافت زردچوبه می‌تواند التیام را تسریع کرده و حتی از عوارض زخم بکاهد.

یک دوم قاشق غذاخوری زردچوبه را در مقدار کافی روغن نارگیل ترکیب کنید تا خمیر درست شود و آن را روزی دو تا سه بار روی زخم بگذارید تا دردش کاهش پیدا کرده و از عفونت آن جلوگیری شود. می‌توانید یک قاشق چایخوری پودر زرچوبه را در یک لیوان شیر گرم مخلوط کرده و روزی یکبار و به مدت چند روز قبل از خواب بنوشید.

5. به تاخیر انداختن علائم پیری پوست

زردچوبه غنی از آنتی اکسیدان‌هایی است که از پوست شما در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. در نتیجه، علائم پیری پوست مانند لکه‌های تیره و چین و چروک‌های سطحی روند آهسته‌تری پیدا خواهند کرد.

پژوهشی گزارش کرده است که کورکومین می‌تواند ماده‌‌ی ضد پیری مفید باشد، چون نه تنها ریسک بسیاری از بیماری‌های ناشی از پیری را کاهش می‌دهد بلکه بیماری‌های پوستی را نیز بهبود می‌بخشد زیرا خاصیت ضد التهابی قوی دارد. مطالعه‌ی دیگری نیز نشان داد محصولات برپایه‌ی کورکومین و مکمل‌های آن، چه خوراکی و چه موضعی، خاصیت درمانگر برای پوست دارند. به طور مرتب مکمل کورکومین مصرف کنید تا بدن‌تان را در برابر آسیب‌های رادیکال‌های آزاد مصون نگه دارید، البته مکمل را حتما بعد از مشورت با پزشک و تجویز او مصرف کنید. اگر چین و چروک‌هایی در پوست‌تان دارید، یک چهارم قاشق غذاخوری پودر زردچوبه ارگانیک را با یک قاشق غذاخوری ماست ساده ترکیب کرده و آن را روی قسمت مورد نظر بگذارید و اجازه دید 20 دقیقه بماند و سپس آبکشی کنید. این راهکار را هفته‌ای دو یا سه بار بکار ببرید.

6. درمان اگزما

زردچوبه برای درمان اگزما نیز موثر است. اگزما یک بیماری التهابی پوست است که علائمی چون خشکی، قرمزی و خارش پوست دارد.

کورکومین عنصر فعال زردچوبه، خاصیت ضد التهابی دارد که به درمان التهاب و خارش کمک می‌کند. طبیعت ضد میکروبی کورکومین، هر گونه باکتری را که می‌تواند عامل اگزما باشد نابود می‌کند. ضمنا کورکومین برای بازسازی پوست نیز مفید است. یک دوم قاشق چایخوری پودر زردچوبه را با مقدار کافی شیر ترکیب کرده و خمیر درست کنید. این خمیر را روی قسمت دچار اگزما بگذارید و اجازه دهید خودش خشک شود. سپس با آب سرد بشویید. این کار را روزی دو بار انجام دهید. همچنین می‌توانید یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه و یک و یک دوم قاشق چایخوری روغن نارگیل را به شکل خمیر درآورده و آن را روی قسمت مور نظر بگذارید و اجازه دهید 15 دقیقه بماند و سپس آبکشی کنید. این کار را روزی 3 تا 4 بار انجام دهید.

7. کمک به درمان پسوریازیس

زردچوبه برای درمان پسوریازیس نیز مفید است. ترکیب کورکومین موجود در زردچوبه عاملی ضد التهاب است که می‌تواند علائم پسوریازیس مانند خارش، قرمزی، درد و التهاب را کاهش بدهد. کورکومین می‌تواند بیان ژن را تغییر بدهد که در نتیجه در مبارزه با بیماری‌های پوستی موثر است.

طبق مطالعه‌ای که در سال 2015 نتیجه‌ی آن در نشریه‌ی ایرانی Pharmaceutical Research منتشر شد، زردچوبه به عنوان درمان موضعی جایگزین برای پسوریازیس شناخته شده است. درمان با زردچوبه همراه با متدهای سنتی درمانی می‌تواند موثرتر هم بشود. مطالعه‌ی دیگری نیز گزارش کرده است که گیاهان طبی مانند زردچوبه می‌تواند به درمان و پیشگیری پسوریازیس لکه‌ای کمک کند. عصاره‌ی زردچوبه می‌تواند سطوح بالای سیتوکین‌ها را که برانگیزاننده‌ی التهاب سلولی هستند، کاهش بدهد.

مقدار کافی آب به یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه اضافه کرده و خمیر درست کنید. آن را به قسمت مورد نظر زده و روی آن را با باند گاز بپوشانید و بگذارید در طول شب بماند. صبح روز بعد گاز را برداشته و پوست خود را با آب ولرم بشویید. این کار را هر روز انجام دهید. همچنین می‌توانید یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در یک لیوان شیر بادام مخلوط کرده و آن را با عسل شیرین کرده و روزی دو بار بنوشید.

8. روشن کردن پوست

زردچوبه حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی است که درخشش طبیعی به پوست می‌دهد. در واقع زردچوبه کمک می‌کند رنگ پوست‌تان با درخشش طبیعی خود جلوه کند و زیبایی‌اش را بروز دهد. زردچوبه می‌تواند لکه‌های تیره را کمرنگ کند. یک چهارم قاشق چایخوری پودر زردچوبه و یک قاشق چایخوری عسل و شیر را در کاسه‌ای مخلوط کرده و خمیر درست کنید. آن را روی صورت و گردن‌تان بگذارید و اجازه دهید 25 دقیقه بماند و سپس آبکشی کنید. این کار را هفته‌ای 3 تا 4 بار انجام دهید.

9. التیام سوختگی‌های جزئی

زردچوبه به دلیل خاصیت التیام بخشی‌اش نیز شهرت دارد چون می‌تواند سوختگی‌ها جزئی را تسکین بدهد. ویژگی ضد التهابی کورکومین به کاهش درد ناشی از سوختگی‌های جزئی کمک می‌کند و ضمنا می‌تواند آسیب به بافت پوست را کم کند. مطالعه‌ای دریافته که درمان زخم‌های ناشی از سوختیگ با استفاده از کورکومین در موش‌ها توانسته بود پیشرفت زخم را کاهش داده بود و در این تاثیر، بیشتر از یک مکانیسم دخیل بوده است.

پژوهشی دریافته کورکومین، دارویی موثر برای درمان درد و زخم ناشی از سوختگی است. مقدار بسیار کمی زردچوبه را با شیر ترکیب کرده و آن را به قسمت مورد نظر بزنید، اجازه دهید خشک شود و سپس به آرامی با آب سرد بشویید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید. می‌توانید خودتان کرم سوختگی درست کنید؛ یک دوم فنجان ژل آلوئه ورا، دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل و یک دوم قاشق چایخوری زردچوبه را در شیشه‌ای ترکیب کرده و به مدت یک هفته در جای تاریک قرار دهید. سپس از آن به عنوان لوسیون خانگی جهت التیام زخم‌های ناشی از سوختگی استفاده کنید.

10. درمان ترک پاشنه

پاشنه‌های ترک خورده نه تنها وادارتان می‌کنند آنها را تمام مدت پوشیده نگه دارید بلکه دردناک هم می‌شوند. برای کمک به درمان این ترک‌ها، زردچوبه را امتحان کنید. خاصیت ضد التهابی زردچوبه، درد ترک‌ها را تسکین داده و خاصیت ضد میکروبی آن، نقش اصلی را در جلوگیری از هر گونه عفونت قارچی دارد.

یک دوم قاشق غذاخوری پودر زردچوبه و کمی روغن نارگیل یا روغن زیتون را ترکیب کرده و خمیر حاصل را روی ترک‌های پاشنه‌تان بگذارید و جوراب بپوشید. بگذارید در طول شب بماند و صبح روز بعد با آب گرم و صابون ملایم بشویید. این کار را روزی یک بار انجام دهید.

چند نکته

. همیشه زردچوبه‌ی با کیفیت بخرید تا از تمام فواید آن بهره مند شوید. اگر امکانش هست، زردچوبه‌ی ارگانیک تهیه کنید.

. زردچوبه را با احتیاط بکار ببرید چون می‌تواند روی هر چیزی لکه‌ی زرد به جا بگذارد.

. اگر ردی از زردی زردچوبه روی پوست‌تان ماند، نگران نشوید. در عرض چند روز برطرف خواهد شد.

. بعضی از افراد ممکن است نسبت به زردچوبه آلرژی داشته باشند، بنابراین همیشه قبل از استفاده‌ی کامل آن روی پوست‌تان، روی قسمت کوچکی از پوست آن را امتحان کنید.