علیرضا رئیسی در نشست خبری در ارتباط با استعمال دخانیات در کشور اظهار داشت: در قانون مصوب سال 93 تصریح شده است که برای ارتقای بهداشت باید مالیات بر دخانیات افزایش یابد.
وی افزود: متأسفانه در کشور ما مالیات بر خردهفروشی دخانیات نیز بسیار پایین است و جوانان راحتتر به دخانیاتی همچون سیگار دسترسی دارند. از طرفی سالانه به دلیل عدم افزایش مالیات بر دخانیات، رقمی حدود 4 هزار میلیارد تومان به جیب دلالان و واردکنندگان این حوزه میرود.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: برخی در کشور متأسفانه عذر بدتر از گناه میآورند و میگویند اگر مالیات بر سیگار گذاشته شود، قاچاق نیز زیاد میشود. این در حالی است که میتوان از محل مالیات بر سیگار که رقمی حدود 12 هزار میلیارد تومان سالانه است، سیستمهای هوشمند و راهکارهای دیگری برای جلوگیری از قاچاق ایجاد کرد.
رئیسی با اشاره به اینکه یکی از مباحث اساسی که در حال حاضر در مجلس بررسی میشود موضوع دخانیات است گفت: سالانه بین 50 تا 55 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود که این مسئله 50 تا 58 هزار مرگ را به همراه دارد. همچنین 3 هزار میلیارد تومان هزینه نظام سلامت به دلیل مصرف دخانیاتی همچون سیگار است.
وی بیان داشت: در سال 85 قانونی مصوب شد که بتوانیم مالیات بر سیگار را سالانه تا 10 درصد بالا ببریم، ولی متأسفانه بهجز کشور افغانستان، ایران پایینترین مالیات بر سیگار را دارد و این در حالی بوده که سازمان جهانی بهداشت، ایران را به کنترل بیماریهای غیرواگیر تشویق کرده و لازم است اقدامات بیشتری در این زمینه جهت پیشگیری از استعمال دخانیات اجرا شود.
معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: از طرفی سن قلیان کشیدن کاهش یافته و این مسئله در زنان به 14 سال رسیده که از یکی از دلایل آن دسترسی آسان به قلیان است و درواقع همه این موارد نوعی هشدار به شمار میرود.