به نوشته تهران امروز،بزرگترين وزارتخانه كشور اين روزها در گير و دار تغييرات اساسي در نظام آموزشي كشور است و قرار بر اين شده تا از سال آينده نظامآموزشي كشور به نظام ۳-۳ - ۶ تغيير پيدا كند. بر اين اساس بايد تغييرات زيادي در سيستم آموزشي كشور از جمله آموزش مجدد معلمان، تغيير كتب درسي و... صورت بگيرد تا بتوان به موفقيت آميز بودن اين طرح اميدوار بود اما آموزش و پرورش نيز كه يكي از اركان اصلي دولت است مانند ديگر وزارتخانههاي دولت علاقه زيادي به ايجاد شگفتي در شهروندان دارد. شهرونداني كه ديگر به موضوعاتي مانند يكباره اعلام كردن سهميهبندي بنزين، گران شدن ارزاق و سوخت و اعلام ناگهاني تعطيلات چند روزه عادت كردهاند اين بار نيز بايد به تغييرات در سيستم آموزشي كشور چشم بدوزند و منتظر باشند تا ببينند در آزمون و خطاهايي كه چندين سال است در سيستم آموزشي كشور روي ميدهد سرانجام فرزندانشان چه خواهد شد.

به گفته نمایندگان مجلس برای اجرای سیستم جدید مورد نظر وزارت آموزش و پرورش باید چند سالی منتظر ماند چرا که هنوز زیرساخت‌ها در این وزارتخانه برای تغییر نظام آموزشی کشور که میلیاردها تومان هزینه در بر خواهد داشت آماده نیست.

هنوز از تغییر سیستم آموزشی کشور و ایجاد مقطع پیش‌دانشگاهی در نظام آموزشی کشور چند سالی نگذشته که مسئولان تصمیم به حذف این سیستم از نظام آموزشی کشور گرفته‌اند و هیچ کدام نیز در خصوص زیان‌هایی که از این طریق متوجه شهروندان و کشور می‌شود، سخنی به میان نمی‌آورند. نظام پیش دانشگاهی که با سر و صدای زیاد به سیستم آموزشی کشور اضافه شد و فیلتری برای ورود به دانشگاه‌ها بود و این روزها به دوره‌ای اضافی تبدیل شد و سالهای آخر عمر خود را سپری می‌کند. ظاهرا قرار نیست نظام آموزشی کشور و وزارت آموزش و پرورش یک روز بی‌حاشیه و بی‌تغییر را پشت سر بگذارد و تغییرات و سردر گمی‌ها در این وزارت‌خانه‌ها مادام العمر خواهد بود.

آخرین تصمیمی که در این وزارتخانه گرفته شد تغییر نظام آموزشی و تحول بنیادین در نظام آموزشی کشور است که مسئولان آموزش و پرورش بدون توجه به راه خود ادامه می‌دهند و بنا ندارند تا مشکلاتی که در این راه به وجود خواهد آمد را قبل از تسری در نظام آموزشی کشور حل کنند.



نظام جدید آموزشی به شعار شبیه است

بزرگ‌ترین منتقد نظام آموزشی جدید دکتر علی عباسپور تهرانی رئیس کمیسیون آموزش مجلس است. اگر چه مسئولان آموزش و پرورش از جمله حاجی بابایی رئیس این وزارتخانه به صورت جدی از اجرایی شدن نظام جدید از سال تحصیلی آینده خبر می‌دهند و تمام زیر ساخت‌ها را مناسب ارزیابی می‌کنند، اما عباسپور معتقد است نظام آموزشی جدید هنوز به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی نرسیده و به این دلیل تغییر نظام آموزشی مدارس از سال آینده امکان‌پذیر نیست.

به گفته وی در سند تحول آموزش و پرورش که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده نظام

۳-۳ - ۶ به تصویب نرسیده و فقط کلیات این طرح در شورا به تصویب رسیده که بر اساس آن آموزش و پرورش موظف شده ظرف دو ماه راهکارها و آیین نامه اجرایی تغییر نظام آموزش و پرورش را تهیه کرده وبه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهد.

اما بر خلاف سخنان عباسپور مسئولان آموزش و پرورش عجله زیادی برای اجرای طرحی دارندکه هنوز جزئیات آن مشخص نشده و اعضای کمیسیون آموزش مجلس نیز سوالات زیادی در این باره از وزارتخانه دارند که باید به آنها پاسخ مناسبی داده شود.

عباسپور معتقد است اقدامات تعجیلی وزارتخانه برای تغییر نظام آموزشی شعاری و تبلیغاتی است و اقدام شخص وزیر خلاف قانون است و کمیسیون نیز اجازه انجام این تخلف را به آموزش و پرورش نمی‌دهد.



توجیهات آموزش و پرورش قابل قبول نیست

دکتر عزت الله دهقان، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در گفت و گو با تهران امروز با اشاره به این نکته که نظام ۳-۳ - ۶ گوشه‌ای ازنظام کلی تحول بنیادین است، تصریح کرد: وزارت آموزش و پرورش باید تا حد زیادی مقدمات این کار را تهیه کرده باشد تا بتواند آن را اجرایی کند. وی افزود: ‌استنباط کمیسیون این است که طرح خوب است ولی اعضا سوالاتی دارند که باید وزارتخانه به آنها جواب دهد تا ابهامی در اجرای این طرح در کار نباشد.

تغییر و تحول در کتاب‌های درسی در مقطع دبستان که قرار است ۶ ساله شود از دیگر موضوعاتی بود که عزت الله دهقان به آن اشاره کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین سوالات اعضای کمیسیون از وزارت آموزش و پرورش در این زمینه موضوع تغییر و تحول کتاب‌های درسی در مقطع ۶ ساله دبستان است.

اگر چه مسئولان آموزش و پرورش توجیهاتی را در این خصوص دارند اما باید کاملا مشخص شود که خلائی که در نتیجه تغییر نظام آموزشی در آموزش و پرورش به وجود می‌آید چگونه پر می‌شود و این وزارتخانه چه برنامه‌ای برای این مقطع دارد؟



ابتدا باید محتوی نظام آموزشی جدید را تعیین کرد

عضو دیگرکمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در مورد اجرای نظام آموزشی ۶-۳ - ۳ در سال تحصیلی آینده گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها ساختار را تصویب کرده و هنوز هیچ جزئیاتی از چگونگی اجرا و محتوای این نظام تصویب نشده که آموزش و پرورش بخواهد آن را در سال آینده اجرا کند.

نورالله حیدری افزود: مهم‌ترین نکته این است که شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کند که نظام آموزشی ۶-۳ - ۳ چگونه اجرا شود و محتوای آن چه باشد.

اگر چه به نظر ميرسد سند تحول بنیادین از نظر کیفیت نظری و محتوایی خوب است اما نحوه اجرا کردن آن بیشتر مورد نظر نمايندگان مجلس است. اين در حالي است كه به نظر ميرسد مسئولان آموزش وپرورش با همه مصاحبهها و گفت و گوهايي كه در اين مسير انجام ميدهند هنوز آمادگی لازم را ندارند و ممكن است با اجراي اين طرح توقعاتي در سطح جامعه به وجود بيايد كه اين وزارتخانه از بر آوردن آنها عاجز باشد و در نهایت این بیماری مزمن درون نظام تعلیم و تربیت کشور همینطور مزمن باقی میماند.