محمد علیخانی در این جلسه با توضیح پیشنهادات مطرح شده گفت: در طرحی که شورای شهر برای طرح ترافیک سال ۹۷ در نظر گرفته بود،مناطق تقسیم بندی شده اما در طرحی که اکنون مطرح است، مناطق طرح همان مناطق قبلی است.
وی افزود: وانت بارها و آژانسها باید در لایحه مد نظر قرار میگرفتند، ضمن اینکه برای معلولین، جانبازان و بیماران خاص نیز باید مواردی لحاظ می شد و به آنها امتیازاتی داده می شد.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با اشاره به اشکالات موجود در طرح اظهارکرد: شورای ترافیک تهران مصوب کرده که پس از گذشت ۳ ماه از اجرای طرح جدید، بررسیهایی صورت گرفته و اشکالات در برنامه ریزیها اصلاح شود.
علیخانی ادامه داد: در شرایط کنونی مقرر شده که اصلاحات طرح ترافیک حین اجرا صورت گیرد.
در ادامه، الهام فخاری به عنوان مخالف طرح گفت: زمانی که فراخوانی صورت نگرفته است در رابطه با تغییرات، بدون شک تبعیض در این طرح مشخص است.
وی با اشاره به شتاب زدگی در طرح ترافیک اظهارکرد: مردم نباید هزینههای مربوط به شتاب زدگیها را پرداخت کنند و باید سنگ بنای برنامههای شتاب زده برداشته شود.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران با اشاره به برگزار نشدن جلسه ترکیبی در شورای شهر خاطرنشان کرد: نرخ گذاری برای طرحی که هنوز برای اعضای کمیسیونهای شورای شهر نیز واضح نشده بدون شک پیامدهای زیادی خواهد داشت.
فخاری تاکید کرد: ساز و کارهای عادلانه بودن طرح به هیچ وجه روشن نیست و به بسیاری از مسائل پرداخته نشده است. نهادهای دانشگاهی و مدنی منتقدین طرح هستند.
وی با اشاره به پیامدهای سیاسی و اجتماعی طرح ترافیک جدید تصریح کرد: بدون شک اجرای طرح ترافیک به شکل جدید عادلانه نیست. اکنون برای برخی از نهادها تخفیفهایی در نظر گرفته شده و این با عادلانه بودن طرح در تضاد است.
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران نیز در این رابطه گفت: طرح ترافیک جدید طی ۳ سال است که مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: این طور نیست که با عجله به موضوع پرداخته شود. طی ۲ ماه گذشته به موضوع پرداخته شده و بررسیهایی را در رابطه با طرح ترافیک داشته ایم.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه " در سراسر دنیا، محدودیتهایی برای تردد در محدودههای پر تردد در نظر گرفته شده است" تاکید کرد: در تمام کشورهای جهان به خصوص کلانشهرها، سیستم حمل و نقل عمومی را کارا کرده و بعد محدودیتهایی را ایجاد میکنند. ما اکنون در محدوده پر تردد شهر به اندازه کافی ایستگاه مترو و ایستگاه بی ار تی داریم.
هاشمی افزود: در محدوده طرح، ۴۰ ایستگاه مترو و ۷۰ ایستگاه بی ار تی داریم. هر ۳۵۰ متر مربع، ما اکنون یک سیستم حمل و نقل عمومی داریم.
وی با ارائه درخواستی از صاحبان مشاغل خاص گفت: از اعضای شورای شهر، خبرنگاران، پزشکان و ... درخواست میکنم که به طرح جدید ترافیک احترام گذاشته و از خودرو شخصی برای تردد در سطح شهر استفاده نکنند.
به گزارش خبرنگار میزان، مرتضی الویری نیز در این جلسه گفت: طرح جدید ۴ مشخصه مثبت و ۲ ایراد دارد. روش گذشته، مبنی بر ارائه سهمیه به افرادی خاص بوده و افرادی که ارتباطاتی داشته اند از داشتن طرح ترافیک بهره مند میشده اند.
وی افزود: سیستم در رابطه با نحوه آلاینده بودن خودروها ورود پیدا نکرده و در رابطه با زمان ورود به محدوده طرح، دقتی نشده بود.
الویری در رابطه با شاخصهای تعیین شده برای ورود خودورها به محدوده طرح ترافیک اظهارکرد: شاخص زمان و مکان و شاخص ساعت تردد در طرح جدید در نظر گرفته شده و رانندگان خودروها را مجاب کرده که در ساعات پیک تردد کمتری در مراکز پر تردد داشته باشند.
عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: این طرح، یک لایحه ضد آلودگی هوا و لایحهای برای کاهش ترافیک است و رانت را از میان میبرد.
در ادامه چهل و یکمین جلسه شورای شهر، حجت نظری خاطرنشان کرد: اکنون دعا میشود که طرح جدید سبب کاهش ترافیک میشود، اما توضیحاتی در این رابطه ارائه نمیشود.
وی افزود: با وجود قوانین مرتبط با راهنمایی و رانندگی، موتورسیکتها از قوانین تبعیت نمیکنند. این طرح سبب میشود افراد به خرید موتورسیکلت تشویق شوند.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در خصوص اختصاص طرح به گروههای خاص خاطرنشان کرد: در دورههای گذشته برای اقشار خاص، امتیازاتی در نظر گرفته میشد. گروههایی مانند خبرنگاران که در محدوده طرح تردد پیدا میکنند، باید هزینه بیشتری را پرداخت کنند و این هزینهها مطابقتی با حقوق آنها ندارد.
نظری تاکید کرد: این طرح در شرایط فعلی مطلوب نیست. زمانی هزینهها افزایش پیدا کند، گروههایی مانند وکلا، پزشکان و ... بدون شک مبالغ دریافتی خود از شهروندان را افزایش داده و در این شرایط فشار به کف جامعه وارد میشود.
وی در رابطه با وضعیت حال حاضر حمل و نقل عمومی شهر تهران گفت: در شرایطی که وضعیت حمل و نقل عمومی ما مطلوب نیست نباید از مردم انتظار داشته باشیم که هزینههای بیشتری برای تردد به محدودههای مرکزی شهر پرداخت کنند.
همچنین افشین حبیب زاده، عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران اظهارکرد: طرح جدید در شورای ترافیک به تصویب رسیده است. در طرح جدید، عوارض برای همه اقشار یکسان است و این یکی از وجوه مثبت طرح است.
وی افزود: افراد میتوانند ورود خود به محدوده طرح ترافیک را مدیریت کنند. اگر فردی زمان حضور خود را مدیریت کند، رقمی حدود ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان میپردازد.
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با اشاره به ویژگیهای طرح طرح ترافیک جدید بیان کرد:طرح ابتدا اجرایی شده و پس از ۳ ماه، طرح زوج و فرد نیز در قالب طرح ترافیک اجرایی خواهد شد.
حبیب زاده ادامه داد: برای روزهای آلوده سال، عوارض در نظر گرفتنه میشود. این طرح میتواند حدود ۲۶ درصد ترافیک را کاهش دهد.
در ادامه، پس از بیان صحبتهای موافقات و مخالفان، کلیات طرح ترافیک جدید با ۱۴ رای موافق و ۶ رای مخالف کلیات طرح به تصویب رسید.