پس از افشای فیلم برداری در خانه تاریخی طباطبایی ها کاشان به بهانه مرمت، تداوم اجاره خانه تاریخی مستوفی الممالک تهران در حالی که این بنا در معرض خطر است و فیلم سازی در عمارت مسعودیه، حالا نوبت به اجاره دادن کاخ نیاوران برای برپایی گردهمایی طراحان لباس رسیده تا کاخ اصلی نیاوران که زمانی مهمترین کاخ سلطنتی بود، تبدیل به مزون لباس شود.
پس از انتشار تصاویری از تبدیل سالن ابی کاخ نیاوران به محلی برای نمایش لباس و برگزاری رویداد مد و لباس، اعتراضات درباره نحوه این رویداد و در نظر گرفته نشدن شان و منزلت تاریخی این کاخ عنوان شد.
مدیران کاخ نیاروان همواره از سالن آبی به عنوان نمایشگاه موقت استفاده می کردند اما این رویداد که سنخیتی با کاخ و تاریخ آن نداشته، کاخ را تبدیل به مزون لباس کرده است.
نیاوران پیش از این هم با برگزاری مراسم هایی همچون رونمایی آلبوم یک گروه موسیقی، نمایشگاهی برای مهدکودک ها و برگزاری تولد برای یک کافه سیار موجب اعتراض دوست داران میراث فرهنگی شده است.
برگزاری رونمایی آلبوم
روابط عمومی این مجموعه در واکنش به اتفاق اخیر توضیحی را منتشر کرده است:
«این روزها در اخبار خبرهایی درباره اتفاقی در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران نقل میشود. مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران ضمن عذرخواهی بابت اتفاقی که در عمل خوشایند نبوده مواردی را لازم به توضیح میداند:
الف) این رویداد مبتنی بر سیاستهای کلان سازمان بوده درحالیکه در اخبار ذکر شده است که این نمایشگاه بنا بر درخواست ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده که نادرست است.
ب) در تاریخ ۱۵ مهر ماه درخواستی برای برپایی نمایشگاه طراحان لباس ایرانی- اسلامی در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران ارسال شد، مبتنی بر روال مجموعه، این درخواست در کمیته فرهنگی مجموعه نیاوران مطرح شد و متعاقب آن چون تنها یک درخواست بود از درخواستکننده خواسته شد تا شرح دقیقی از این رویداد و دلایل توجیهی آن به کمیته فرهنگی ارائه شود.
متعاقب آن، درخواست کننده گزارش توجیهی خود را به مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران ارائه نمود و در این گزارش توجیهی به موارد زیر اشاره شده بود: «معیارهای مورد نظر برای شرکت کنندگان: تولیدکنندگان ایرانی، طرحهای کاملاً ایرانی، گروه های خلاق و برندهای مطرح ایرانی- اسلامی» البته به موارد دیگری نیز در این طرح توجیهی اشاره شده است.
در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران معیارهای زیر برای برگزاری نمایشگاههای درخواستی مورد توجه است:
الف) سنخیت موضوع نمایشگاه با شأن میراث فرهنگی، حفظ جایگاه موزهای مجموعه نیاوران، تناسب نمایشگاه با آثار موزهای، توجه به دغدغههای ملی از جمله، اشتغال زایی، تولیدات بومی و فرهنگسازی بر اساس داشتههای فرهنگی و درآمد زایی فرهنگی
ب)از سوی دیگری نیز این نکته بسیار حائز اهمیت است که موزهها امروزه مکانهای بسته با رویکردهای محدود نبوده و نیستند و باید بتوان میان موزه و زندگی روزمره تناسبی برقرار نمود تا جایگاه موزه ارتقاء یافته و موزه بتواند در سبد کالای فرهنگی خانواده ها گنجانده شود، بدین منظور از راهکارهای گوناگون در این مهم استفاده میشود که یکی از آن ها برگزاری نمایشگاههای همسو با داشتههای موزه است.
اینکه در اجرا و عمل این رویداد ادعاهای خود را توانست یا نتوانست محقق کند امری است که در حوزه نقد و بررسی رویدادهای موزهای میگنجد و از اظهارنظرهای خام و هیجانی چیزی حاصل نمیشود، باید توجه داشت که نفی هر اقدامی با ادبیات ژورنالیستی کاری سهل و آسان است، اما آنچه دارای اهمیت است ایجاد جریانهای خلاق برای حفظ شأن و جایگاه موزه و توجه به اقتضاهای زمانه است.
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران با اشراف به شأن و جایگاه میراثی و موزهای خود آمادگی دارد تا در این باره با صاحب نظران به گفتگو بنشیند تا روندی خلاقانه و مؤثر در این راستا در موزههای کشور محقق شود.»
فعالان میراث فرهنگی بارها تذکر داده اند که مخالف استفاده فرهنگی از بناها و موزه های کشور نیستند اما این رویدادها باید اصول حفاظتی و شان بناها را حفظ کند. با این حال مدیران سازمان میراث فرهنگی همچنان حامی این مراسم ها هستند که آورده ای جز تجاری سازی برای موزه ها و بناهای تاریخی ندارد.