ایرنا: علت این نامگذاری، آغاز طولانی تر شدن روزها در فردای شب یلدا با دمیدن خورشید بوده است. ایرانیان باستان بر این اساس در شب اول زمستان، جشن بزرگی برپا می كرده اند.
ن از روزگاران دور تا به امروز این شب را با آداب و رسومی خاص از جمله بیدار ماندن تا پاسی از شب در کنار خانواده و اقوام، خوردن انواع میوه از جمله هندوانه و انار، شیرینی، تنقلات و انواع آجیل سپری کرده و می کنند. این خوردنی ها، در نزد ایرانیان باستان نمادی از برکت، تندرستی و شادکامی بوده است.
استخاره از دیوان شعر حافظ شیرازی و نقل انواع داستانهای کهن نیز از دیگر رسوم این شب باستانی است که بخصوص در باور ایرانیان قدیم، از ارزشی والا برخوردار بوده است. انگار که گذران شب یلدا بدون گرفتن فال حافظ و نقل انواع داستان ها، معنایی نداشته است.
اما امروزه این آداب و رسوم ارزشمند تا اندازه ای از شیوه سنتی خود دوره شده است. به عنوان مثال سپری کردن این شب در آغوش گرم خانواده و نقل انواع داستانها از جمله شاهنامه خوانی در کنار ضیافت مختصری از خوردنی های ویژه این شب، جای خود را به تماشای برنامه های تلویزیون همراه با پر خوری داده است.
یک کارشناس ارشد تغذیه معتقد است که اصول تغذیه در شب باستانی یلدا باید به سمت گذشته تغییر یابد؛ در غیر این صورت سلامت افراد در معرض تهدید جدی خواهد بود.
' علی اشرف رشیدی ' در آستانه شب یلدا به خبرنگار ایرنا گفت: در گذشته، افراد شب یلدای خود را با مصرف به اندازه انواع میوه بخصوص هندوانه و انار که از جمله میوه های این شب هستند، سپری می کردند و تا حد امکان مصرف انواع آجیل و شیرینیها را به حداقل می رساندند.
وی ادامه داد: اما امروزه افراد کمتر از میوه و بیشتر از انواع تنقلات، آجیل ها و شیرینی ها استفاده می کنند و با این کار سلامت جسمانی خود را به مخاطره می اندازند.
رشیدی با بیان این که تنقلات حاوی انرژی و چربی بالایی است، گفت: چربی موجود در این مواد، هر چند مضر نیست؛ اما از لحاظ خاصیت چاق کنندگی همچون انواع روغن ها عمل می کند. از این رو افراد باید در مصرف اینگونه مواد، نهایت دقت را بکنند و میزان استفاده از آنها را نه ممنوع، بلکه کاهش دهند.
وی با تاکید بر پرهیز از پرخوری انواع آجیل، بخصوص آجیل های شور، خاطرنشان کرد خوردن این نوع آجیل ها در افراد سالم باید محدود شود و برای مبتلایان به بیماری فشار خون هم که اصولا ممنوع است.
این کارشناس ارشد تغذیه کرمانشاهی افزود: همچنین در خرید انواع آجیل باید به تازه بودن آن توجه ویژه ای داشت، چرا که اگر از تاریخ تولید آجیل بیش از یک سال گذشته باشد، ممکن است این ماده به سم ' آفلاتوکسین ' آلوده شده باشد که برای سلامتی بسیاری خطرناک است.
وی در ادامه با بیان این که بسیاری از خانواده ها عادت دارند از ابتدای شب یلدا تا انتهای آن با پرخوری، به یک باره حجم زیادی از کالری را وارد بدن خود کنند گفت: افراد باید از پرخوری بی رویه در شب یلدا خودداری کنند، تا به عوارض گوارشی مبتلا نشوند.
رشیدی تاکید کرد اگر افراد می خواهند این شب را در کنار یکدیگر توام با خوردن بگذرانند، حتما باید شام را سبک صرف کنند و از میزان برنج و نان در این وعده غذایی بکاهند.
وی ادامه داد: در شب یلدا، باید سعی شود به جای استفاده از تنقلات و شیرینی از میوه ها استفاده شود تا به یک باره حجم کالری در بدن افزایش نیابد.
این کارشناس ارشد تغذیه با اشاره به مضر بودن استفاده تنقلات شور و ترش و شیرینی برای سلامتی بخصوص قبل از خواب، گفت: استفاده از این مواد غذایی به علت روغن موجود در آنها، عمل هضم را سنگین تر و سخت تر می کند، لذا توصیه می شود به جای استفاده از این مواد از میوه برای گذران اوقات شب یلدا استفاده شود.
وی با تاکید بر رعایت فاصله خورد و خوراک تا خواب، اظهار داشت: بین خوردن تا خواب باید حداقل سه ساعت فاصله باشد تا معده استراحت کند.
وی در پایان به افراد توصیه كرد به هیچ عنوان از آجیل های رنگی، شور و ترش استفاده نكنند و بیشتر از آجیل های ساده استفاده كنند تا به دستگاه گوارشی آنها آسیبی نرسد.
شناسه خبر:
۷۰۰۷۳
بایدها و نبایدهای تغذیه ای در شب یلدا
شب اول زمستان و طولانی ترین شب سال در راه است، شبی که ایرانیان باستان آن را شب زایش خورشید یا شب یلدا نامگذاری کرده اند.
۰