تحقیقات علمی گسترده در کشورهای مختلف جهان این واقعیت را به اثبات رسانده است که تغذیه نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت، پیشگیری از بیماری و طول عمر انسان دارد.
غذای سالم یکی از مهمترین و اساسیترین راهها برای رسیدن به جسم سالم است و معصومین و بزرگان دین اسلام در روایات متعدد توصیههای فراوانی در رابطه با روشهای تغذیه سالم و پیشگیری از بیماری در زندگی دارند.
امام رضا (ع) در این زمینه میفرماید: تدبیر عاقلانه در خوردن و نوشیدن، باعث طول عمر برشمرده شده و مبین آن است که مردمی که زندگی معقولی از نظر خوراک داشته باشند نه تنها پیر و ناتوان نمیشوند، بلکه هر چند در امتداد زمان جلوتر بروند نیروی صحت و عافیت آنها بیشتر میشود.
ایشان همچنین توصیه میکند که خوب است انسان غذا را با سرکه شروع کند، محمد بن على گوید: مردى در خراسان خدمت امام رضا (ع) بود. غذایى براى آن حضرت آوردند که با آن سرکه و نمک بود، آن حضرت آغاز غذا را با سرکه شروع کردند، آن مرد گفت: قربانت گردم، شما به ماها امر کردید با نمک شروع کنیم آن حضرت فرمودند: این مثل آن است، بهدرستی که سرکه ذهن را قوى و عقل را زیاد میکند.
امام رضا (ع) همچنین از نوشیدن آب سرد پس از غذاى گرم ما را برحذر داشتهاند؛ آن حضرت میفرماید: نوشیدن آب سرد پس از غذاى داغ و شیرینى، باعث از بین رفتن و فساد دندانها میشود.
دستورالعمل دیگر امام رضا (ع) استراحت پس از صرف غذا است. ایشان این عمل را مایه سلامتی دانسته اند و اما رفتن به حمام بلافاصله پس از غذا را هم نهی کرده و فرمودند: با شکم پر حمام نگیرید چون سبب تولید قولنج مىشود.