حبیبالله مسعودی فرید گفت: در شورای اجتماعی کشور 4 کمیته و کارگروه تشکیل شده، سازمانهای مردمنهاد حضور دارند و اساتید و هیأتهای اندیشهورز در تدوین برنامههای این شورا مشارکت میکنند.
وی گفت: دولت بخش خصوصی و NGO ها باید مبتنی بر شواهد علمی در زمینه ساماندهی کودکان کار و خیابان عمل کنند و مستند باید در این زمینه رفتار شود.
فرید گفت: برای طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان 10 تا 15 کشور را بررسی کردهایم تا روش کار به صورت علمی پیش برود. برخی سازمانهای غیردولتی هم به این موضوع کمک میکنند و ما نگاه کاهش آسیب را در این نهادها قبول داریم و میخواهیم در اولین قدم ساعت کار این کودکان را از 8 ساعت کمتر کنیم.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: به دنبال آموزش دادن به کودکان کار و خیابان هستیم تا گرسنه نمانند اما آرمان اصلی ما این است که این کودکان سامان ببینند و دیگر کار نکنند چرا که مواردی بوده که به دلیل دادن آب و غذا به این کودکان، کودک به جای دیگری نقل مکان کرده یا گم شده است. بنابراین باید ببینیم چقدر میتوانیم کودکان را از چرخه معلول کار خارج کنیم.
وی با اشاره به قانون حمایت از حقوق کودکان در سال 81، گفت: در این قانون آمده که کودکآزاری جرم عمومی است و نیاز به شاکی خصوصی ندارد و هر کسی میتواند نسبت به وقوع آن اطلاعرسانی کند و چنانچه کوتاهی کند و اطلاعی ندهد جرم مرتکب شده و پیگرد قانونی دارد.
فرید ادامه داد: اما متأسفانه این موارد قانونی به مردم اطلاعرسانی نمیشود ما باید ظرفیت قانون موجود را به همه بشناسیم، مردم نمیدانند که کودکآزاری یک جرم عمومی است و خیلیها هم آگاهی ندارند که در صورت مشاهده و بروز کودکآزاری باید به شماره 123 اورژانس اجتماعی اطلاع بدهند.
معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر اینکه اطلاعرسانی در زمینه مقابله با کودکآزاری باید بیشتر شود، گفت: کودکآزاری از جنس امر به معروف است و میتوانیم از این ظرفیت و دیدگاه بهره بگیریم و اگر دیدیم کودکآزاری اتفاق میافتد به آن ورود کنیم.
وی گفت: با اینکه 4 سال است بر روی این موضوع مطالعه میکنیم اما بسیاری از مردم اورژانس اجتماعی را نمیشناسند و ما میخواهیم که از طریق رسانه ملی این اطلاعرسانی انجام شود چرا که صدا و سیما، عضو شورای اجتماعی کشور است و میتواند در این زمینه به ما کمک کند و ما نیز آمادگی داریم محتوای برنامهها را ارائه دهیم.
فرید با اشاره به لایحه حمایت از حقوق کودکان که در انتظار تصویب مجلس است، گفت: این لایحه جدید کمککننده است چرا که مباحث را گستردهتر دیده و جلسات آن هر هفته در کمیسیون قضایی مجلس برگزار میشود و دست ما را در اجرای قوانین بازتر میکند. اما نباید فراموش کنیم که برای انجام مداخلات علمی نباید منتظر تصویب این لایحه باشیم بلکه قانون موجود کمککننده است.
وی گفت: وجود 70 هزار کودک خیابانی در کشور تخمین زده میشود که بیش از 95 درصد این کودکان با خانواده زندگی میکنند، پس نمیتوان آنها را به راحتی از خانواده جدا کرد و باید کار توانمندسازی آنها در خانواده پیگیری شود.
فرید ادامه داد: در تهران سالانه حدود 1300 کودک خیابانی از خدمات ما بهره میگیرند که ممکن است به مدت چند شبانهروز یا چند ماه در مراکز اقامتی بهزیستی نگهداری شوند.