این در حالی است که چسباندن یک سوزن به پوست نیز ناخوشایند است.
نشریه «ساینس ادونس» (Science Advances) به یک حسگرزیستی جدید پرداخته که یک راه حل را پیشنهاد میدهد و در آن به جای ایجاد زخم در انگشت، یک قطعه خیلی نازک و پوست مانند برای اندازهگیری قند خون و با استفاده از سیگنالهای الکتریکی گلوکز را از عروق خونی به سطح پوست هدایت میکند.
تمام بخشهای این حسگرزیستی از یک باتری کاغذی انرژی میگیرد و کمی شبیه یک تتو موقت به نظر میرسد.
در یک آزمایش بالینی کوچک و طی پنج روز، قند خون دو فرد سالم و یک سوم مبتلا به دیابت، مورد بررسی قرار گرفت و این دستگاه، گلوکز خون آنها را اندازهگیری کرد که نتایج آن تقریبا مانند نتایج آزمایش استاندارد بالینی خون بود.
این نتایج در حالی است که هیچ یک از بیماران گزارشی از درد و ناراحتی ندادند.
این یک دستگاه تست قندخون غیرتهاجمی و یا با کمترین میزان تهاجم است.
این دستگاه نه تنها میتواند یک پیشرفت بزرگ در شیوه زندگی مبتلایان به دیابت باشد، بلکه میتواند برخی از مشکلاتی که قبلا به سبب اندازهگیری قند خون مانند درد، تحریکات پوستی و عفونت ایجاد شده را نیز حل کند.
لازم به ذکر است که برای میلیونها نفری که نیازمند به اندازهگیری میزان قند هستند هم یک بازار بزرگ تلقی میشود.
تاکنون چندین روش برای اندازهگیری قند خون وجود داشته است که بسیاری از آنها به جای توجه به سلامتی افراد مبتلا به دیابت، بخش لوکس بازار سلامت را هدف قرار دادهاند.
یکی از روشهای متداول، استفاده از عرق برای اندازه گیری قند خون است. در اوایل سال جاری، شایعاتی مبنی بر پیگیری شرکت اپل برای انتشار یک دستگاه سنجش قند خون بدون نیاز به سوزن نیز منتشر شد.
حتی ممکن است به خاطر داشته باشید که گوگل نیز سعی داشت تا یک لنز تماسی برای تشخیص گلوکز در اشکها ایجاد کند.
اما تاکنون، تمام این تلاشها با مشکل مواجه شده است. اولا که گلوکز بسیار زیادی در خون وجود ندارد و وقتی با استفاده از مادهای مانند عرق سطح گلوکز خون خود اندازهگیری میکنید، اندازهگیری دقیق نیست.
اگر سطح قند خون بیش از حد بالا باشد، در اشک، بزاق دهان، عرق، و یا ادرار وجود خواهد داشت. اما اگر میزان آن کاهش یابد، عملا برای تشخیص آن باید شکافی روی پوست ایجاد شود.
حتی ممکن است آزمایش قند خون با ایجاد شکاف روی نوک انگشت نیز با نتایج نادرستی پایان پذیرد و اگر کسی دیابتی باشد، نتایج نادرست این آزمایش میتواند خطرساز باشد و ممکن است فرد مبتلا در زمانی که نیازی ندارد به اشتباه انسولین تزریق کند و یا در زمان مورد نیاز، انسولین تزریق نکند.
رویکردهای دیگر برای اندازه گیری گلوکز نیز تلاش کردهاند تا تغییراتی در بدن را اندازهگیری کنند که نتیجه تغییر در میزان گلوکز هستند.
مانند چگونگی بازتاب نور از پوست که مشکلات عدیدهای در پی داشته است.
بسیاری از مولکولهای دیگر نیز باعث همان تغییراتی در پوست میشوند که گلوکز باعث و این امر دقت نتایج کاهش میدهد.
در حال حاضر هیچ دستگاه سنجش غیرتهاجمی گلوکز در بازار موجود نیست.
ییهائو چن یکی از محققان این مطالعات جدید از دانشگاه تسینگهوآ در چین، در گفتوگو با گیزمودو اظهار کرد: این دستگاه ممکن است متفاوت باشد.
این دستگاه به درستی کالیبره شده و میتواند برای نظارت مداوم بر میزان گلوکز مناسب باشد.
با این حال، مطالعات انجام شده محدود و در مراحل اولیه بوده است و برای تعیین نحوه استفاده دقیق و آسان از این قطعه مطالعات بیشتری لازم است.