سهیلا انصاریپور متخصص زنان، فلوشیپ نازایی و استادیار پژوهشگاه ابن سینا ؛ اظهار کرد: لقاح خارج رحمی (IVF) یکی از درمانهای اصلی ناباروری است و حدود ۷۰ درصد از زوجین نابارور به دنبال یک بار استفاده از (IVF) نتیجه مثبتی نمیگیرند؛ به طور متوسط با هر بار انجام این لقاح حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از افراد، بارداری موفقی دارند.
وی بیان کرد: حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از زوجین با وجود سه بار انجام لقاح خارج رحمی باز هم نابارور هستند. میزان موفقیت در عمل (IVF) به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی افرادی که سن پایینتری و تعداد جنینهای بیشتر و مناسبتری داشته باشند، احتمال موفقیت آنها پس از چند بار انجام لقاح خارج رحمی بیشتر است.
این استادیار پژوهشگاه ابن سینا افزود: افرادی که سن بالاتری دارند و کیفیت جنین آنها نامطلوب است پس از چند بار استفاده از (IVF) باز هم بارداری موفقی ندارند.
انصاریپور علتهای مربوط به جنین، آندومتر و ارتباط این ۲ با یکدیگر را از جمله علل شکست مکرر لقاح خارج رحمی دانست و تاکید کرد: روشهایی که برای ارزیابی کیفیت جنین استفاده میشوند خیلی دقیق نیستند، اما در سالهای اخیر با پیشرفت تکنولوژی، روشهای مولکولی مانند «PGS»و «NGS» برای سنجش کیفیت جنین به کار میروند.
وی تصریح کرد: مشکلات کروموزومی جنین یکی از علل شکست مکرر IVF است که با استفاده از روش PGS جنینی که از نظر کروموزومی نرمال است به داخل رحم منتقل میشود. البته روش PGS هم مشکلات خودش را دارد. برای استفاده از این روش باید جنین به مرحله پنج روزه برسد و تعداد جنین مناسب باشد همچنین روش PGS هزینه بالایی نیز دارد.
این متخصص زنان و فلوشیپ نازایی گفت: استفاده از روش PGS چندان شایع نیست، ولی در پژوهشگاه ابن سینا حدود ۲ سال است که از این روش برای درمان شکست مکرر IVF استفاده میشود.
انصاریپور یادآور شد: به کمک آزمون مولکولی(ERA» (Endometrial Receptivity Array» نیز میتوانیم یک آندومتر خوب را انتخاب کنیم البته این روش نسبت به PGS پیچیدهتر است و کمتر استفاده میشود.