سامانه ثبت اطلاعات آسیب‌دیدگان اجتماعی راه اندازی می شود

علی‌رغم اعلام خبر راه‌اندازی سامانه‌ای با هدف پیشگیری از کودک‌آزاری، معاون امور اجتماعی بهزیستی کشور وجود این سامانه را تکذیب کرد و از راه‌اندازی سامانه ثبت اطلاعات آسیب‌دیدگان اجتماعی تا آخر پاییز خبر داد.

 اوایل مردادماه احمد خاکی، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران از راه‌اندازی سامانه‌ای با هدف پیشگیری از کودک‌آزاری جنسی خبر داد. براساس صحبت‌های خاکی این سامانه، آموزش تربیت جنسی کودکان را در دسترس همگان از جمله والدین قرار می‌دهد و به زودی راه‌اندازی می‌شود. مطابق اعلام این مقام مسؤول این سامانه مطالب آموزشی راجع به جوانان و سالمندان نیز خواهد داشت. علاوه بر آن محتوای این سامانه از سوی کارشناسان مربوطه، هر ماه تولید و هر چند وقت یک بار نیز بروزرسانی خواهد شد.

به‌منظور اطلاع از جزییات این سامانه به سراغ خاکی، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران رفتیم. با وجود این‌که خبر اولیه از راه‌اندازی این سامانه توسط این مسؤول اعلام شده بود، اما او این‌بار از راه‌اندازی چنین سامانه‌ای اظهار بی‌اطلاعی کرد و پیگیری‌ در این زمینه را به حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون امور اجتماعی بهزیستی کشور ارجاع داد. اما مسعودی‌فرید نیز در گفت‌وگو با مهرخانه، از تصمیم برای راه‌اندازی چنین سامانه‌ای اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: چنین موضوعی در سازمان یا حداقل در معاونت اجتماعی مطرح نشده است.

با این وجود او از راه‌اندازی سامانه‌ای برای ثبت اطلاعات آسیب‌دیدگان اجتماعی خبر داد و افزود: در حال طراحی سامانه‌ای هستیم تا بتوانیم تمامی موارد کودک‌آزاری، همسرآزاری و مواردی که به حوزه آسیب‌ها ارجاع داده می‌شود را ثبت کنیم تا قابل پیگیری باشد. هدف از این سامانه امکان پیگیری افراد، در مراجعات احتمالی بعدی آن‌هاست. البته این سامانه بیشتر در حوزه آسیب‌های پنهان، زنان آسیب‌دیده و کودکان خیابانی که ممکن است کد ملی‌ خود را ندانند یا نگویند، فعالیت می‌کند. 

مسعودی‌فرید تشریح کرد: در این سامانه هر فردی که وارد سیستم شود، از طریق قرنیه چشم یا روش‌هایی که بتواند کدی واحد به این افراد بدهد، رهگیری می‌شود. درواقع می‌خواهیم در نوبت‌های بعدی خدمات خود را در اسرع وقت به این افراد ارائه دهیم. همچنین به دنبال این هستیم تا متوجه شویم فرد آزاردیده، در بخش‌های دولتی و غیردولتی یا پیگیری‌هایی که در خانه انجام می‌دهیم، چه خدماتی دریافت کرده است.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: درواقع ورودی‌های اورژانس اجتماعی و سایر بخش‌های سازمان که مربوط به آسیب‌های اجتماعی است را در قالب سامانه می‌آوریم تا قابل رهگیری باشند. این اتفاق به‌ویژه برای افرادی که وارد سیستم و سپس خارج یا ترخیص می‌شوند یا به خانواده بازمی‌گردند یا به مراکز دیگری می‌روند، مناسب خواهد بود. با این سامانه اگر افراد مجدداً مراجعه کردند و مشخصات اصلی خود را نمی‌دانستند یا ارایه نمی‌دادند، می‌توانیم متوجه شویم و خدمات را سریع‌تر ارائه دهیم. 

مسعودی‌فرید با تأکید بر این‌که این سامانه بیشتر در حوزه زنان آسیب‌دیده و کودکان خیابانی کارکرد دارد، افزود: با این وجود موارد کودک‌آزاری را نیز وارد کرده‌ایم تا هر کسی که وارد سیستم اورژانس اجتماعی و به‌طور کلی آسیب‌های اجتماعی و مراکز آسیب‌دیدگان اجتماعی می‌شود، بتواند وارد این سامانه شود. در حال تدوین برنامه‌های این سامانه با همکاری حوزه آی‌تی سازمان بهزیستی هستیم و هنوز هم عنوانی برای آن در نظر نگرفته‌ایم. حدود یکسال است که روی جزئیات و نحوه کارکرد این طرح کار می‌کنیم و احتمالاً تا اواخر پاییز اولین بخش سامانه در استان تهران راه‌اندازی شود.