محمد باقر قالیباف در مراسم رونمایی از ۱۲ طرح و پروژه مدیریت بحران پایتخت، افزود: ساختمان طراحی شده برای مدیریت بحران پایتخت طراحی شده بسیار ویژه و مایه افتخار است، اما هنوز این سازمان به نقطه ای نرسیده که بتواند در برابر بحران های جدی شهر مدیریت کند.
وی ادامه داد: یکی از بحران های کشور این است که وقتی مدیران پشت تریبون قرار می گیرند، نقش اپوزیسیون می گیرند.
قالیباف با اشاره به ساختمان طراحی شده برای سازمان مدیریت بحران گفت: این ساختمان یکی از افتخارات شهر تهران است، اما باید اقرار کنیم این سازمان به نقطه ای نرسیده که در برابر بحران های فعلی شهر آن را مدیریت کند که این دلایل خودش را دارد و باید ببینیم از کجا به کجا رسیده ایم.
وی ادامه داد: یکی از بحران های مهم کشور این است که وقتی مسئولان پشت تریبون ها قرار می گیرند و شروع به صحبت می کنند فراموش می کنند برای چه کسانی صحبت می کنند و خطابشان کیست. مسئولان ما وقتی پشت تریبون قرار می گیرند به جای آنکه بگویند در این دوران که مسئولیت داشته اند چه کرده اند، در نقش اپوزیسیون ظاهر می شوند و می پرسند دیگران چه کرده اند که این خودش بحران مدیریت است. ما از سال ۸۷ که قانون مدیریت بحران کشور را به طور آزمایشی ابلاغ کرده ایم و سال ۹۳ دوران آزمایشی آن به اتمام رسیده همچنان قانون مدیریت بحران کشور را دائمی نکرده ایم.
شهردار تهران اضافه کرد: نمی گویم دچار بی قانونی هستیم، اما با همان قانون چه کرده ایم.
وی با اشاره به حضور حمزه شکیب رئیس کمیسیون عمران شورای دوم و سوم شهر تهران گفت: از همان ابتدای حضور در شهرداری دغدغه بحران در پایتخت را داشتیم و در جلساتی که با آقای شکیب بر سر بودجه، امکانات و فعالیت ها در حوزه بحران برگزار می کردیم، چنان بحث هایی درمی گرفت که شاید به دو تا سه ماه قهر ختم می شد که این نشان از اهمیت این موضوع بود.
قالیباف با بیان اینکه تنها شهری که مدیریت بحران آن بر عهده شهردار است، تهران است گفت: در سایر شهر استاندار مسئولیت بحران های شهر را برعهده دارد.
شهردار تهران با انتقاد از رفتارهای سیاسی و غیرمنطقی در زمان های بحران، به حادثه پلاسکو اشاره کرد و گفت: مقایسه کنید حرف هایی که آن زمان زده شد با نتایجی که از گزارش ملی پلاسکو گرفتند یا گزارشی که شورای شهر در این رابطه تهیه کرد. این حادثه عملکرد شهرداری با امکانات موجود یک عملکرد ملی ارزیابی شد.
وی با اشاره به وضعیت مدیریت بحران در کشور گفت: زمانی که ما مسئولیت مدیریت بحران را در تهران تحویل گرفتیم، تعداد ایستگاه های آتش نشانی ۷۵ ایستگاه بود که ۴۰ ایستگاه آن را تخریب و نوسازی کرده و امروز نیز ۱۲۵ ایستگاه داریم که این ایستگاه ها از ۱۰.۷ کیلومتر تحت پوشش به ۶.۷ کیلومتر تحت پوشش رسیده است. همچنین زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی از ۵.۳ دقیقه به ۴.۱۰ دقیقه رسیده است. در حالیکه همه عوامل برای دیر رسیدن در این شهر فراهم است، اما کسی نگفت خداقوت.
شهردار تهران با انتقاد از برخی از اظهارنظرهای مسئولان در برابر شهرداری شهرداری تهران گفت: طی ۱۴ سال قبل در شهرداری یک پایگاه مدیریت بحران وجود نداشت، اما در حال حاضر ۱۱۰ پایگاه در محلات پایتخت ایجاد شده است. همین موضوع گسل ها که توسط مراکز علمی و تحقیقاتی انجام شد و در سه هزار نقطه کار میدانی انجام دادیم، اما به جای تشکر، شورای عالی شهرسازی و معماری در مکاتباتش ما را بدهکار هم کرده است که چرا این موضوع در طرح تفصیلی ننشسته است، در حالی که تمام این نقاط در زمان تهیه طرح تفصیلی شناسایی شده و بر اساس همان ضوابط اجازه ساخت و ساز داده می شود.
قالیباف با بیان اینکه بر اساس قانون برای پیشگیری از بحران سالانه اعتبارات بالایی در نظر گرفته شده که بگویند سهم تهران از این اعتبارات چند هزار میلیاردی طی ۱۴ سال گذشته چقدر بوده و چقدر در مدیریت بحران هزینه شده است.
وی با اشاره به روند کند نوسازی در کشور گفت: در حال حاضر پیشرفت نوسازی بافت های فرسوده در کشور ۸ درصد است که بر اساس قانون مجلس که هر سال باید ۱۰ درصد از بافت های فرسوده نوسازی شود باید ۸۰ درصد باشد که این رقم در تهران ۳۴ درصد است. شاید از برنامه عقب باشیم، اما در مقایسه با کشور و حمایت هایی که می شود این رقم قابل توجه است. شهرداری تهران از کلیه درآمدهای خود در حوزه نوسازی بافت فرسوده چشم پوشی کرده، اما دولت حتی ۶۰۰ میلیارد سهم خود را در این حوزه که سهمی حداقلی است، نمی پردازد.
قالیباف با تاکید بر اینکه مشکل مدیریت بحران در کشور مشکلی ساختاری است، افزود: باید در قوانین این حوزه بازنگری شود، زیرا کسی که مدیریت بحران را در شهر بر اساس این قوانین برعهده دارد، دستش خالی است و نمی تواند به خاطر مشکلات ساختاری اعمال فرماندهی کند.
شهردار تهران ادامه داد: رفتارهای سیاسی از دیگر مشکلات این حوزه است. در یکی از جلسات شورا اعلام شد اگر دو نفر در کشور بتوانند مدیریت بحران را برعهده بگیرند، یکی از آنها شهردار تهران است، آن وقت همان فرد که اعتقاد به توانایی عملی و نظری در این رابطه داشت از من پرسید که چه تخصصی در این حوزه برای مدیریت بحران دارم، درحالی که من در سه بحران زلزله کشور از زلزله سال ۵۷ طبس تا زلزله رودبار و بم حاضر بودم.
وی افزود: بودجه پیشگیری از بحران صرف کارهای دیگر از جمله سرمازدن میوه ها و ... می شود، نه اینکه اینها اولویت نیست، اما تمام بودجه نباید صرف این فعالیت ها شود.
قالیباف با بیان اینکه اگر مسئولان بخواهند کاری را انجام دهند مردم نیز پای کار هستند، به موضوع استفاده شهروندان از کمربند ایمنی اشاره کرد که مردم طی مدت ۴۵ روز آن را استفاده کرده، در حالی که نبستن کمربند ایمنی پیش از این ریشه بسیاری از تصادفات که منجر به فوت سالانه ۲۸ هزار نفر می شد، بود.
وی با بیان اینکه مدیریت بحران دچار بحران مدیریت است اضافه کرد: مسئولان باید تصمیم بگیرند که چگونه مدیریت کنند. در حال حاضر چندین کیلومتر لوله گاز در کشور وجود دارد که می تواند خارج از مرزهای تهران تبدیل به سوخت پاک شود.
شهردار تهران اظهارامیدواری کرد: مدیران ما هر کجا هستند کار خود را به درستی انجام دهند، بسیاری از مشکلات حل و فصل می شود، زیرا بسیاری از بحران ها ناشی از رفتارهای غیرمنطقی و سیاسی است، در حالیکه نباید در موضوعات تخصصی که سلامت و ایمنی مردم در خطر است، این نگاه را داشت.