بحث بنزین و آلوده بودن یا نبودن آن در کلانشهرها یکی از مهمترین موضوعاتی بود که در سال های گذشته و بهویژه در دو سال اخیر مورد توجه مسئولان و مردم قرار گرفت و تا حد زیادی به آن پرداخته شده است.
بنزین مصرفی و مرغوب بودن یا نبودن آن یکی از مهمترین موضوعاتی بود که با روی کار آمدن دولت یازدهم مطرح شد و مسئولان وقت سازمان محیط زیست در ابتدای تحویل گرفتن کلید ساختمان این سازمان در پردیسان بر آلوده بودن بنزینهای پتروشیمی و واردات این محصول تاکید کردند.
بعد از این تاکیدات و واردات این محصول، کمیسیون اصل نود در مجلس نهم نسبت به این مهم ورود پیدا کرد و انتقاداتی را بهطور جدی مورد توجه قرار داد اما معصومه ابتکار و برخی مسئولان ذیربط همچنان بر واردات این محصول و یورو چهار بودن آن تاکید کردند.
تاکیدات مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست بر یورو چهار بودن بنزینهای وارداتی و مصرفی کلانشهرها در حالی انجام میگیرد که بسیاری از کارشناسان، نمایندگان سابق مجلس بر بیکیفیت بودن بنزینهای وارداتی تاکید دارند و حتی نمونه بارز آن را وجود آلودگی هوا در کلانشهرها و عدم ارائه اسناد واقعی از سوی مسئولان واردکننده بنزین عنوان میکنند.
اما ادعاهای مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست با وجود انتقادهای کارشناسان مبنی بر بیکیفیت بودن بنزینهای وارداتی ادامه یافته و این روند در ایام نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری نیز برای منحرف کردن افکار عمومی تداوم دارد.
سعید متصدی؛ معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در روزهای اخیر با بیان اینکه هماکنون بنزین یورو چهار در هشت کلانشهر کشور و برخی شهرها مانند آبادان و ... در حال توزیع است، گفت: برابر مصوبه جدید دولت از اول تیر ماه سال جاری بنزین یورو چهار در جایگاههای درونشهری 15 شهر دیگر شامل بندرعباس، رفسنجان، قم، چابهار، یزد، کرمان، بوشهر، همدان، گرمسار، سمنان، دامغان، شاهرود، سبزوار، نیشابور و ساری توزیع میشود.
اما این صحبتهای مطرح شده از سوی متصدی با نظرات کارشناسی بسیاری از نمایندگان سابق مجلس شورای اسلامی که در جریان کامل واردات بنزین بودهاند در تناقض است و هیچگونه اسنادی درباره یورو چهار بودن بنزینها منتشر نشده است.
ابراهیم کارخانهای؛ عضو کمیسیون انرژی در مجلس نهم پیش از در گفتوگو با تسنیم درباره کیفیت بنزینهای وارداتی گفته بود: کیفیت بنزینهای وارداتی برخلاف ادعای دولت، یورو چهار نبود و کیفیت آنها یورو دو بوده است. باید به موضوع خودکفایی سوخت و بنزین در داخل توجه ویژهای شود چرا که زیبنده نظام نیست که با وجود منابع عظیم نفت و گاز داخل کشور به واردات محصولات آن بپردازیم.
حجتالاسلام حمید رسایی؛ عضو کمیسیون اصل 90 مجلس نهم هم نیز درباره پرونده بنزینهای داخلی و وارداتی به تسنیم گفته بود: پرونده بنزینهای وارداتی در مجلس نهم و کمیسیون اصل 90 مورد نقد و بررسی قرار گرفت و همه دستگاههای مرتبط اعم از وزارت نفت و سازمان استاندارد، صحبتهای خانم ابتکار به عنوان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر یورو چهار بودن بنزینهای وارداتی را بر اساس اسناد ارائه شده از سوی نهادهای همین دولت مورد نقد و نقض قرار دادند. نظر کمیسیون اصل 90 مجلس بنابر بر بررسیهای انجام گرفته از مراجع ذیصلاح مطرح و حتی مشخص شد که بنزین وارداتی به هیچ عنوان یورو چهار نیست و حتی بنزین داخلی ما از همان کیفیت برخوردار بوده است.
ناصر سودانی؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس نهم در گفتوگو با تسنیم درباره موضوع بنزینها اظهار کرده بود:اگر در دولت ارادهای بر استانداردسازی مواد سوختی و محصولات تولیدی وجود داشته باشد میتوانیم تاثیرگذاری آن را در آلودگی هوا شاهد باشیم.هنوز نمیدانیم که آیا بنزینی که از خارج از کشور وارد میشود فرآیند نظارت را به طور دقیق طی کرده یا همراه با حب و بغضها بوده است یا اینکه احیاناً گاهی نیاز ما را وادار میکند تا به تسلیم شدن در برابر هر ماده وارداتی تن دهیم و این نمیتواند پاسخ مناسبی برای رعایت سلامت و امنیت روانی مردم باشد.باید در موضوع سوخت و استفاده آن در کشور از بنزین تولید داخلی که مورد نظارت و استاندارد قرار گرفته است، بهره بگیریم.
اما وجود ارائه همه اسنادی که درباره خلاف واقع بودن ادعای واردات بنزین یورو چهار توسط دولت مطرح شده است، حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی موسوی نژاد؛ عضو کمیسیون انرژی در مجلس نهم ابعاد جدیدی از واردات بنزین در کشور پرده برداشت.
وی توضیح در گفتوگو با تسنیم اظهار داشته: متاسفانه بنزینهای وارداتی در سالهای گذشته به هیچ عنوان کیفیت یورو چهار را نداشته و حتی مسولان اسنادی بابت این مسئله ارائه نکردهاند. بنابر اطلاعات بهدست آمده بنزینهای وارداتی «بنزینهای پاتیلی» نام دارد و در فجیره امارات تولید میشود.
این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی ادامه داده بود: تنها بنزینهایی که یورو چهار بود و در برخی شهرها بهویژه تهران پخش میشد بنزینهای پالایشگاه شازند اراک بود که تولیدی حدود 16 میلیون لیتر داشته و این میزان به اندازه همه کلانشهرها نبود و در غالب نقاط کشور همان بنزینهای وارداتی یورو دو توزیع شده است.
یورو چهار نبودن بنزینهای وارداتی، استفاده بسیار محدود از بنزینهای با کیفیت، ادعاهای مکرر سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر مرغوب بودن بنزینهای کلانشهرها، استمرار آلودگی هوا و ذرات معلق در شهرهای بزرگ، ارائه نشدن اسناد معتبر مورد تایید سازمان استاندارد مبنی بر یورو چهار بودن بنزینهای وارداتی و ... نشان میدهد که دولت تدبیر و امیدو در عرصه محیط زیست، آلودگی هوا و بنزینها نمره مطلوبی را کسب نکرده است.
متاسفانه با وجود تاکیدات نهادهای نظارتی و کارشناسان نسبت به نامرغوب بودن بنزینهای وارداتی بازهم مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست بر یورو چهار بودن بنزینها تاکید دارند و در حال حاضر در ایام انتخابات ریاست جمهوری این مسئله را که باعث بروز مشکلات زیادی برای مردم شده را به عنوان افتخار برای خود میدانند!