محسن پیرهادی درباره نقاط قوت و ضعف شورای شهر چهارم اظهار داشت: به نظر من مهمترین نقطه قوت شورای شهر چهارم، تلاش فراکسیون اکثریت برای تحقق «عدالت اجتماعی» از طریق توزیع عادلانه امکانات و منابع در سطوح گسترده شهری است. گام نخست در تحقق این عدالت، واگذاری اختیارات مدیریت شهر به مردم است و من یکبار گفتم که ما کوشش کردیم که کلید شهر را به دست مردم بدهیم، نه دولت.
وی ادامه داد: ما کوشیدیم تا در این 4 سال، گامهای عملیاتی برداریم، به جای آنکه شورا را پلکانی برای اهداف سیاسی کنیم. یکی از این گامها، «توانمندسازی اقتصاد محلات» بود که این کار از طریق شورایاریها و هیاتهای امنای محلات پیش رفت که در گزارش کار خود از یک دوره حضور در شورای شهر، تشریح کردهام.
پیرهادی بیان کرد: برای ما، تحقق «اقتصاد مقاومتی» پیششرط تحقق عدالت اجتماعی است و این پیششرط نیز با تحقق خصوصیسازی محقق میشود.
پیرهادی بیان داشت: در کشور ما، خصوصیسازی به دلیل آنکه از بالا به پائین اتفاق افتاد، ما به اهداف مطرح در این اصل قانون اساسی نرسیدیم. یک دولت عاقل هیچگاه خصوصیسازی را امری تشریفاتی محسوب نمیکند، چون واگذاری کارها به مردم سبب توانمندی اقتصاد ملی میشود، اما متاسفانه سرمایهداران رانتخوار همیشه دولتها را ابزاری برای شبهخصوصیسازیِ رانتزده کردند و در زمان خصوصیسازی، یک اقتصاد شبهدولتی جای اقتصاد مردمی را گرفت.
عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران گفت: ما در شورای شهر با توجه به شناختی که از آسیبهای اقتصادی داشتیم، تلاش کردیم تا خصوصیسازی را از پائین تعریف کنیم و با واگذاری مشاغل و پروژههای محلی به مردم، خصوصیسازی حقیقی را به نفع مردم و در جهت اقتصاد مقاومتی شکل دادیم. البته شکل کاملتر این تفکر باید در شورای شهر بعدی تبلور پیدا کند تا ثمرات آن آشکار شود.
وی افزود: بنابراین، آنچه که درباره شورای شهر چهارم میتوانم بگویم این است که ما برای تحقق «عدالت اجتماعی» به سراغ عملیاتی ساختن اقتصاد مقاومتی در سطح شهری رفتیم و در این روند مقابل رانت و فساد و زرسالاری در توزیع منابع ایستادیم. این یک نقطه قوت است که از شعار به عمل تبدیل شد و گزارش جامع آماری و کیفی آن هم در دسترس است.
پیرهادی یاد آور شد:البته این سیاست که دست ویژهخواران و مفسدان را از منابع شهری کوتاه کرد، هزینههایی داشت و حتی مخالفین علیه ما پروندهسازی و اتهامزنیهای فراوان کردند.
وی گفت: نقطه ضعف شورای شهر، «ترکیب» آن است که به نظرم از کارآمدی آن کاست. شورا یک «پارلمان شهری» است که یک «عقل شهری» محسوب میشود. افرادی را باید برای این پارلمان انتخاب کنیم که در کنار همه صلاحیتها، تجربه مدیریت شهری یا تخصص مسائل شهری را داشته باشند.
پیرهادی بیان داشت: شورا اگرچه یک پارلمان است، اما با مجلس شورای اسلامی تقاوتهای ذاتی دارد. برخی شورا و مجلس را با هم اشتباه میگیرند و همین اشتباه باعث کاهش راندمان شورا میشود. میتوان گفت که در مجلس، سیاستورزی اصالت دارد، هرچند که من با این مخالفم، اما خب فعلا رویه این است، اما در شورا باید «کار تخصصیِ شهری» کرد و سیاستورزی و سیاسیکاری به شکلی که در عرف ما هست، مطلوب نیست.
عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران گفت: البته برخی از همکاران ما در شورا با آنکه از گرایش سیاسی متقاوتی بودند، اما به دلیل تحربیات و تخصصهای مرتبط خود، همافزایی زیادی برای عملیاتیکردن گامهای شورا برداشتند و برخورد حرفهای با مسائل و مشکلات مردم میکردند، ولی متاسفانه اعضایی را داشتیم که اختلافات سیاسی را با منافع مردم خلط میکردند و مانع این همافزایی میشدند.
وی ادامه داد: اینگونه فقط مردم ضرر کردند و منافع عمومی به پای منافع حزبی، توسط این افراد قربانی شد. اگر مدیران باتجربه و متخصصان کارکشته به عضویت در شورا توسط مردم انتخاب شوند، این نقطه ضعف که از شورای اول آن را تحت تاثیر قرار داده، کاهش پیدا میکند و شورا میتواند راهی را که در دوره چهارم آغاز کرد، ادامه دهد.
پیرهادی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه پروژههای شاخصی در شورای چهارم اجرایی شد، گفت:
از میان پروژههای متعددی که من در گزارش کار خود ارائه خواهم کرد، به نظرم «توانمندسازی اقتصادهای محلی» در پایتخت که میتواند یک الگوی کوچک برای تحقق اقتصاد مقاومتی در سطح ملی باشد، پروژه موفقی میدانم که البته به دلیل نقطه ضعفی که درباره شورا گفتم، میتوانست مطلوبتر هم اجرا شود. امیدوارم شورای شهر آینده همین راه را ادامه دهد.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه شما تصور میکنید امکان ادامه این راه با توجه به فضای انتخاباتی امروز در کشور وجود دارد، افزود: حتما این امکان هست. مردم ایران بسیار باهوش هستند و به جای توجه به جنجالهای سیاسی، به کارنامه و عملکرد نگاه میکنند و انتخاب خود را بر همین مبنا انجام میدهند. البته این را بایدصریحاً بگویم که در فضای سیاسی امروز کشورمان، متاسفانه افراد تاوان خدمت کردن به مردم را میدهند و جریانهای معارض تلاش میکنند که خدمتگزاران را با سیلی از اتهام و دروغ از خدمتگزاری منصرف کنند. با این حال، ما قاطعانه در برابر نیروهای ضدمردمی که با شعار مردمگرایی و حقوق شهروندی به دنبال مصادره منافع عمومی برای حزب و گروه خودشان هستند، ایستادهایم و میایستیم.
نماینده مردم در شورای اسلامی شهر تهران افزود: یک شورای شهر ضدرانت و ضدفساد باید امور پایتخت را دنبال کند و قدرت داشته باشد تا در برابر بحرانها بایستد و آن را مدیریت کند. مردم اجازه نمیدهند تا دوباره شورای پنجم مانند شورای اول قربانی سیاسیکاری و سیاستبازی شود.