گروه اجتماعی – معمولا هنگام وقوع بحران ها و بلایای طبیعی یکی از مراکزی که مورد نیاز عموم جامعه قرار می گیرد، بیمارستان ها هستند. اما سئوال اینجاست که آیا واقعا بیمارستان ها توان ارائه خدمات در زمان وقوع بحرانی مانند زلزله را دارند یا خیر؟
به گزارش افکارنیوز، پس از فاجعه پلاسکو مسئولان دائم از لزوم مقاوم سازی ساختمان های فرسوده سخن گفتند و بر نوسازی و تجهیز چنین ساختمان هایی تاکید کردند؛ اکنون بیش از 3 ماه از این فاجعه گذشته اما تاکنون تقریبا هیچ اقدام موثری حداقل برای مقاوم سازی بیمارستان های فرسوده که عمدتا دولتی هستند، انجام نشده است.
همان طور که گفته شد در نظر بگیرید خدای ناکرده زلزله قریب الوقوع پایتخت اتفاق بیافتد و بخش زیادی از تهران تخریب شود و در نتیجه تعدادی از شهروندان مصدوم شوند، در این شرایط نیاز به بیمارستان ها و دریافت خدمات درمانی و تخصصی بیش از هر زمان دیگر احساس خواهد شد اما مشکل از آنجایی پررنگ می شود که بیمارستان های فرسوده نیز به حتم به سرنوشت ساختمان های قدیمی شهرمان دچار شده و فرو خواهند ریخت.
حتما لازم نیست تا متخصص باشید و عمق فاجعه را بتوانید حدس بزنید، هرچند اعضای شورای شهر و کارشناسان بارها نسبت به وجود این ساختمان ها هشدار داده اند اما گوش شنوایی وجود ندارد تا حداقل برای ممانعت از وقوع فجایع ملی در پایتخت اقدامات پیشگیرانه انجام دهد.
به اعتقاد برخی از اعضای شورای شهر تهران، ایمنی بیمارستانهای پایتخت در بدترین وضعیت قرار دارد و در این میان برخی از بیمارستانهای عمومی و خیریه، پروانه ساخت و پایان کار نداشته و بر همین اساس بدون توجه به استانداردها، بیمارستان را به صورت دلخواه خود ساخته اند و در واقع اکنون بیمارستانهایی در تهران وجود دارند که باید لقب بحران پذیرترین سازههای شهر را به آنها اعطا کرد در حالی که هنگام وقوع بحران، نخستین مکان مراجعه مصدومان و حادثه دیدگان خواهند بود که به عبارت بهتر این شرایط نامناسب آنها مصداق بارز ضرب المثل «وای به روزی که گندد نمک» است و بس.
تک به تک پرونده بیمارستانهای وابسته به وزارت بهداشت از سوی اعضای شورای شهر تهران بررسی شده و به گفته تندگویان عضو این شورا، «نه تنها هیچ کدام پایانکار ندارند بلکه از نظر ایمنی بسیار شکننده هستند» و این یعنی یک فاجعه تمام عیار در کمین مردم پایتخت در زمان بحران.
به گفته نایب رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر و بر اساس گزارش مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران که در زمینه ایمنی و استاندارد در بیمارستانها انجام شده است، عدم رعایت استانداردهای مهندسی در بیمارستانهای قدیمی، مشکلات متعددی را در فضاهای فیزیکی این بیمارستانها به وجود آورده است.
با توجه به موارد گفته شده و تجربه تلخ و ناخوشایند فاجعه پلاسکو به نظر می رسد دولت و شهرداری باید حداقل در این مورد دست از اختلافات برداشته و برای ایمن تر ساختن فضاها، مراکز درمانی و بیمارستان های فرسوده شهرمان هرچه زودتر اقدام کنند زیرا حادثه هیچ گاه خبر نمی کند و زلزله تهران و سایر بلایای طبیعی هر لحظه ممکن است در پایتخت اتفاق بیافتد و در صورت ادامه این وضعیت به حتم امدادرسانی و ... با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
مهرنوش حیدری