سیر به دلیل داشتن خاصیت تغذیهای و درمانی زیاد در سفره هفتسین ما ایرانیها قرار گرفته و نماد تندرستی و میکروبزدایی را به خود اختصاص داده است. از آن به عنوان یکی از محافظان سفره و سلامت در ایام غیر نوروز هم یاد میشود.
خاصیت سیر زیاد است اما اثرات مفید سیر کوهی، قوی تر از سیر باغی است. سیر کوهی همان موسیر است که در مقایسه با سیر تازه پلویی یا باغی، بوی کمتر و فواید بیشتری دارد.
سیر مناطق کویری با آب و هوای گرم و خشک یا نیمه خشک همچون همدان یا تهران، بوی بیشتر و تند و تیزتری دارد اما سیر نواحی شمال کشور که رطوبت هوا در آنجا بیشتر است تندی کمتری دارد. لازم است بدانید هر چه سیر بودارتر باشد پرخاصیتتر است؛ اما برای اینکه از منافع و خواص سیر بهره مند شوید و بوی آن کمتر شما و دیگران را آزار دهد، از موسیر استفاده کنید. موسیر کلیه خواص سیر را در میزان بیشتر داراست.
سیر به دلیل دارا بودن ترکیبات گوگردی، ضدعفونی کننده (میکروب زدا) و افزایش دهنده ایمنی بدن بوده و به دلیل داشتن پتاسیم بالا، تنظیم کننده فشار خون است. ویتامین های گروه B آن آرامبخش اعصاب است و نتایج پژوهشی هم نشان میدهد که سیر می تواند پیشگیری کننده از غلظت خون باشد و به عقیده محققان، این سبزی از بافتهای کبد در برابر ترکیبات سمی و سرطان زا محافظت می کند. سیر خنثی کننده نیترات موجود در برخی موادغذایی بخصوص سوسیس و کالباس است.
مطالعات نشان داده مصرف مکمل ها یا همان قرص سیر به جای استفاده از خود سیر موثرتر است؛ به این دلیل که مقدار قابل توجهی از آلیسین (ماده موثره سیر) هنگام جویدن یا پختن، از سیر خارج می شود. در بررسی های آزمایشگاهی انجام شده اثرات درمانی سیر خشک شده در مقایسه با روغن سیر کارامدتر گزارش شده است.
برای کاهش بوی بد دهان ناشی از خوردن سیر، راه هایی از جمله جویدن سبزیهای معطر مانند نعنا، ریحان، میخک، چای خشک و قهوه وجود دارد، اما باید بدانید گاز بدبوی ناشی از ترکیبات گوگردی سیر، پس از هضم، با ورود به خون و سیستم تنفسی، علاوه بر ایجاد بوی بد دهان باعث ایجاد بوی نامطبوع تنفس و حتی پوست بدن می شود.
برخی افراد معتقدند با قورت دادن حبه سیر می توان از شر بوی بد آن رهایی یافت اما باید گفت هضم سیر درسته کمی مشکل است و اگرچه در نهایت هضم میشود، و در این صورت شاید بوی بد آن از محفظه دهان استشمام نشود، اما از طریق ریه ها آزاد شده و تنفس و عرق بدن را بدبو خواهد کرد.