دکتر جواد نظری روز دوشنبه در همایش پویش ملی مبارزه با سرطان در دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: با توجه به گام های 10گانه همچون پرهیز از مصرف سیگار و قلیان، تحرک بدنی، مصرف روزانه پنج وعده میوه و سبزیجات، کاهش مصرف نمک، قند، شکر و روغن، کنترل وزن، جلوگیری از مصرف الکل و مواد مخدر، شناسایی آلاینده های سرطان، بهره برداری سالم از محیط زیست، شناسایی علائم هشدار دهنده سرطان و همچنین استفاده از کرم های ضدآفتاب جهت محافظت از پوست می توان تا 40 درصد از ابتلا به سرطان جلوگیری کرد.
وی افزود: 68 درصد از مرگ و میرهای جهان ناشی از بیماری های غیرواگیر است که 30 درصد این مرگ ها به دلیل سرطان رخ می دهد.
نظری تصریح کرد: بروز سرطان به دلیل تغییر الگوی زندگی رو به افزایش است به طوری که سالانه بیش از 90 هزار مورد ابتلا به سرطان جدید ثبت می شود و این در حالی است که در پنج سال اخیر 300 هزار بیمار سرطانی بهبود یافته اند.
وی گفت: در حال حاضر بیشترین شیوع سرطان در بین زنان سرطان پستان و پوست است و در بین مردان شایع ترین سرطان پوست، معده و پروستات ارزیابی می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی بیان کرد: در ایران متوسط شیوع سرطان با همسنجی جهان هم تراز است اما افزایش سن نیز خود یکی از عوامل بروز سرطان است.
وی گفت: براساس آخرین آمار منتشره در سال 2012 امید به زندگی در ایران به 74 سال رسیده است که البته در مقایسه با کشورهای پیشرفته این عدد ایده ال نیست.
نظری عنوان کرد: غربالگری یکی از راهکارهای موثر در کنترل بیماری سرطان است به طوری که امروز غربالگری در سه نوع سرطان پستان، کورکتال و دهانه رحم در حال انجام است که زمینه پیشگیری و همچنین تسریع در درمان را میسر می کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی اضافه کرد: دولت تدبیر و امید با اجرای طرح تحول نظام سلامت ارتقا خدمات رسانی به بیماران خاص را مدنظر قرار داد به طوری که بخش عمده ای از داروهای بیماران سرطان تحت پوشش بیمه قرار گرفته است .
متخصص آنکولوژی در این همایش عنوان کرد: سرطان به رشد غیرقابل کنترل سلولی که ایجادکننده تومور است اطلاق می شود.
دکتر رضا آقا بزرگی گفت: تومورهای بدخیم سرطانی در مقایسه با تومور خوش خیم رشد سریعی دارند و انتقال به بافت های اطراف با سرعت انجام و سلول ها به صورت نامنظم در کنار یکدیگر قرار می گیرند و این چنین یک تومور بدخیم و در نهایت سرطان بدخیم به وجود می آید.
وی ادامه داد: آمار جهانی سرطان رو به افزایش است به طوری که امروز 14 میلیون نفر در جهان مبتلا به سرطان هستند که سالانه هشت میلیون نفر نیز به دلیل ابتلای سرطان جان خود را از دست می دهند.
آقا بزرگی افزود: البته در کنار مرگ و میر ناشی از سرطان با پیشگیری و درمان به موقع، 32 میلیون از بیماری رهایی یافته اند و به زندگی طبیعی خود ادامه می دهند.
وی گفت: آمار ابتلا به سرطان در کشور نگران کننده است و براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در سال 2015 سالانه 100 تا 110 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در کشور ثبت می شود و در کشورهای اروپایی نیز شیب ابتلا افزایش یافته است.
وی بیان کرد: مهمترین ریزفاکتور ایجاد سرطان افزایش سن است به طوری که افراد در 70 سالگی 20 تا 30 درصد احتمال ابتلا به سرطان دارند.
این فوق تخصص خون با اشاره به اینکه ژنتیک نقش مهمی در ابتلا به سرطان ندارد، گفت: عوامل محیطی همچون مصرف سیگار و الکل یکی از علت های بروز انواع سرطان است.
وی گفت: کنترل برخی عوامل، کاهش 22 درصدی سرطان را به دنبال دارد و با مصرف میوه و سبزیجات، فعالیت بدنی مناسب و کاهش وزن 25 درصد احتمال ابتلا به سرطان کاهش می یابد.
این متخصص آنکولوژی اضافه کرد: دیابت، فشارخون، بیماری های قلبی و عروقی و سرطان دارای ریزفاکتورهای مشترکی همچون کالری و رژیم غذایی چرب است که ابتلا به این چهار بیماری را در کشور افزایش داده است.
آقا بزرگی ترک سیگار را یکی از مهمترین علل جلوگیری از بروز سرطان در افراد عنوان کرد و افزود: 40 درصد افراد سیگاری در میانسالی جان خود را از دست می دهند و اگر استعمال سیگار همراه با مصرف الکل باشد، چهار تا پنج برابر امکان ابتلا به سرطان بیشتر می شود.
وی تصریح کرد: مصرف دخانیات تا 33 درصد افزایش ابتلا به انواع سرطان همچون سرطان ریه، مری، کلیه، مثانه، لوزالعمده، معده، حنجره را به دنبال دارد.
استان مرکزی با جمعیت یک میلیون و 414 هزار نفر، 12 شهرستان و 20 بیمارستان فعال با 1945 تخت مصوب و 750 تخت فعال در قالب 85 بخش درمانی و 6 هزار بیمار سرطانی است.