گروه اجتماعی- ناصر امانی معاون برنامه ریزی و توسعه امور شورا شهرداری تهران در گفت و گو با خبرنگار شهری افکارنیوز با ابراز تاسف نسبت به این که در برنامه پنجم توسعه لایحه مدیریت شهری بر زمین مانده است، عنوان کرد: در برنامه پنجم توسعه کشور 23 وظیفه از حوزه تصدی گری دولت به مدیریت شهری واگذار می شد.
وی افزود: اگر این ماده از برنامه پنجم محقق می شد می توان گفت بسیاری از مشکلاتی حوزه شهری مرتفع می شد.
معاون شهردار تهران با اشاره به تصویب برنامه ششم توسعه کشور در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: مهم ترین تهدید برنامه ششم در حوزه شهری به خطر افتادن استقلال شهرداری ها به عنوان یک نهاد عمومی غیر دولتی است. به نظر می آید دولت همچنان در اعتماد به شهرداری ها تردید دارد و مطمئن نیست می تواند شهرداری ها را از ناف خود ببرد و آنها را مستقل کند.
امانی در اشاره به مواردی در برنامه ششم که استقلال شهرداری ها را خدشه دار می کند، اظهار کرد: ماده 6 برنامه ششم که به در دست گرفتن رقم ارزش افزوده توسط سازمان امور مالیاتی و تقسیم آن بر اساس نرخ جمعیت اشاره دارد، یکی از مواردی است که برای تمام شهرداری ها دغدغه دولتی شدن را در پی دارد.
وی ادامه داد: این موضوع در ماده ای در لایحه بودجه 96 کشور که به واریز درآمد تمام نهادهای عمومی غیر دولتی به خزانه کشور می پردازد نیز تکرار شده که منجر به دولتی شدن شهرداری ها می شود. ضمن این که این مواد با بند 44 قانون اساسی و با سیاست های رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد.
امانی از رایزنی شهردار و رییس شورای شهر تهران با شورای نگهبان خبر داد و اظهار کرد: در صدد هستیم تا پیش از تایید نهایی برنامه ششم بتوانیم از طریق شورای نگهبان از تهدیدی که استقلال شهرداری ها را نشانه گرفته است، کم کنیم. امیدواریم در رسیدگی هایی که شورای نگهبان دارد به این دغدغه مدیریت شهری توجه شود.
وی با بیان این که پیشنهادهای مهمی را به دولت در مورد برنامه ششم داشتیم که مهم ترین آن آلودگی هوا است، خاطرنشان کرد: در برنامه ششم این موضوع مطرح شده اما در مورد نحوه طرح آن با دولت اختلاف نظر داریم. برنامه ششم موضوع آلودگی هوا را به عنوان وظیفه ای عمومی بر عهده سازمان محیط زیست کشور قرار داده اند و به عنوان یک معضل در کلان شهرها بر آن تاکید نشده است.
امانی ادامه داد: همچنین موضوع حمل و نقل عمومی، ترافیک، حاشیه نشینی و آسیب های اجتماعی است که ما می خواستیم به صورت مستقیم، تاثیرگذار و به عنوان یک معضل در کلان شهرها به آن اشاره شود.
معاون شهردار تهران تاکید کرد: زمانی که به شکل عملیاتی و به عنوان مدیریت شهری به برنامه ششم توسعه توجه می کنیم می بینیم اثری از نحوه و شکل عملیاتی در این برنامه وجود ندارد.
وی با اشاره به این که تصمیم گیری های سال های گذشته توسط دولت و مجلس در حوزه مدیریت شهری به گونه ای بوده که شهرداریها را به سمت دولتی شدن سوق می دهد، خاطرنشان کرد: این اقدام توسط دولت حتی اگر آگاهانه نباشد، عملا این اتفاق را رقم می زند.زمانی که استقلال مالی یک مجموعه را بگیرید و عنان آن را در دست سازمان یا دستگاه دیگری بگذارید استقلال آن مجموعه دیگر معنایی ندارد زیرا ناچاریم همواره برای انجا امور خود دستمان را مقابل دیگران دراز کنیم این در حالی است که امور شهرداری ها روزانه است و نمی توانند برای تامین بودجه درگیر کاغذ بازی اداری شوند.
امانی در پایان گفت: بر اساس مصوبه دولت و مجلس قرار بوده شهرداری ها از سال 62 به بعد خودکفا شوند، درآمد پایدار داشته باشند و ارتباط مالیشان با دولت قطع شود. اما گویا دولت به عقب بازگشته و با برنامه ششم و لایحه بودجه سال آتی نشان داده که برخلاف مصوبه سال 62 عمل می کند.
لیلا موسوی