تغذیه صحیح یکی از اصول سبک زندگی سالم به شمار میرود که میتواند عامل مهمی در سلامت و تندرستی افراد اعم از کودکان، نوجوانان، جوانان و میانسالان بوده و زندگی سرشار از طراوت و شادابی را به ارمغان بیاورد.
در صورتی که به اندازه کافی از غذاهای سالم و مفید نخوریم یا بیش از حد غذاهای ناسالم مصرف کنیم، باعث به خطر انداختن سلامتی خود خواهیم شد.
همچنین یکی از عوامل ایجاد بیماریهای قلبی، رژیم غذایی نامناسب بوده و بسیاری از بیماریها همچون استخوانهای ضعیف و شکننده، بیماریهای پوست، کبد چرب و حتی بسیاری از بیماریهای روحی به علت نداشتن تعادل در مصرف مواد غذایی ایجاد میشود.
کبد چرب یک بیماری خاموش در عصر حاضر
کبد چرب یک بیماری خاموش در این عصر است؛ متأسفانه ما عادت داریم وقتی با درد مواجه میشویم به پزشک مراجعه میکنیم در حالیکه پیشگیری و جلوگیری از بیماری را اغلب مورد توجه قرار نمیدهیم.
همچنین پیشگیری عامل مهم در کاهش هزینه و اتلاف زمان است و در صورتی که تغذیه و الگوی مصرف اصلاح شود، قطعاً بیماری کبد چرب و سندرم متابولیک که در ارتباط با هم هستند کنترل خواهد شد.
علی هاشمیکنی، متخصص تغذیه،بیان داشت: سوء تغذیه و رعایت نکردن اصول تغذیه از عوامل ابتلا افراد به بیماری کبد چرب به شمار میآید.
سیروز کبدی از عوارض رایج کبد چرب
این متخصص تغذیه ضمن اشاره به عوارض کبد چرب میگوید: یکی از عوارض رایج سیروز کبدی است و علیرغم اینکه این بیماران مدام در حال مصرف انواع داروها و مراقبتهای بیمارستانی هستند باز هم به حالت اول برنمیگردند.
همچنین کبد ارگان حساسی است که 600 کار دقیقی دارد که هیچ بخش دیگری از بدن قادر به انجام آن نیست و با از بین رفتن کبد علاوه بر اینکه زندگی یک فرد مختل میشود اطرافیان نیز دچار دردسرهای فراوان میشوند.
به گفته هاشمیکنی امروزه غفلت از این بیماری باعث افزایش آن در افراد شده است در حالی که حدود 40 درصد اشخاص در حال حاضر به کبد چرب مبتلا هستند و این بیماری همه سنین و مقاطع را دربرمیگیرد.
از طرفی فاکتورهای بسیاری با تغذیه در ارتباط است و هر روزه پیشرفتها و مطالعات بسیاری در زمینه راهکارهای تغذیه صورت میگیرد، بدین ترتیب اطلاع داشتن از همه این خبرها بدون کمک یک متخصص امکان پذیر نیست.
با وجود این کە غذا برائ بقای انسان لازم است، بسیار از مردم بە تاثیر انتخاب غذا بر زندگی و سلامتشان توجه نمیکنند، تغذیه نادرست ممکن است سبب ایجاد مشکلات در سلامتی و بیماری شود.
مراجعه به متخصص تغذیه گامی مؤثر برای یافتن راه تغذیه صحیح
ورزش بە ورزشکاران کمک میکند تا سلامتی خود را حفظ کنند و بدانند چه مقدار و چه نوع غذایی برائ رسیدن آنها بە اهدافشان مناسب است.
هنگامی کە ورزشکاران حرفهای آموزش میبینند و سعی میکنند بە حداکثر نیرو و کارایی خود دست پیدا کنند، انتخاب غذای مناسب برائ آنها سخت خواهد بود.
غذا تنها برای رفع گرسنگی نیست
از سویی باید دانست کە غذا تنها برائ رفع گرسنگی نیست، حتی اگر کالری لازم برائ دست یافتن بە کارایی مناسب را مصرف کنید، نوع غذا میتواند موثر باشد.
این مساله مهمی است کە بدانیم از چه نوع غذایی بە چه مقدار استفاده کنیم تا نتیجه مطلوبی بگیریم، متخصصین تغذیه میتوانند برنامه غذایی متنوع و سالمی بە افراد بدهند.
از سوی این روزها تب انواع رژیمهای لاغری بسیاری از مردم را فرا گرفته است به گونهای برای داشتن اندامی مانکن به هر نوع تغذیهای روی میآورند و چه بسیار افرادی که در این راه سلامتی خود را دچار چالش کرده یا از دست دادهاند.
از نظر علمی همه رژیمهای لاغری دارای اشکال است
به گفته آرزو کاوهای، کارشناس تغذیه از نظر علمی تمام این رژیمها دارای اشکال است چرا که هرگز نمیتوانیم یک نسخه را برای تمام افراد تجویز کنیم.
این کارشناس تغذیه میگوید: در رژیمهای غیراصولی غذاهای صفر کالری توصیه شده که منجر به کاهش وزن شدید میشود و فرد هم از این وضعیت ابرازخوشحالی میکند اما این خوشحالی کوتاهمدت بوده و به دنبال خود ابتلا به انواع بیماریها و افسردگی را برای فرد در پی دارد.
از آنجا که سیستم بدن به گونهای است که اگر غذا و انرژی کمی به آن برسد احساس قحطی میکند بنابراین در کوتاهمدت آب و الکترولیت خود را از دست میدهد که منجر به شل شدن ماهیچهها میشود و در سیستم داخلی بدن هم تأثیر میگذارد.
همچنین افراد در برخی از رژیمهای لاغری سریع و غیراصولی شروع به محدود کردن مصرف کربوهیدراتها میکنند که این خود بر روی وضعیت اعصاب و روان فرد تأثیر نامطلوبی میگذارد.
به گفته کاوهای رژیمهای غیرعلمی موجب کمبود کلسیم شده و مصرف ویتامین D محدود میشود، همچنین بیماریهایی نظیر فشارخون، چاقی، دیابت، بیماریهای قلبی و افزایش ابتلا به سرطان در رژیمهای کم فیبر به وجود میآید.
همچنین فعالیت بدنی منظم، مصرف غذاهای آبپز و بخارپز و محدود کردن غذاهای چرب و پرنمک و استفاده از سبزی و میوهجات از ویژگیهای یک رژیم مطلوب و استاندارد است.
کاوهای با بیان اینکه در مصرف سبزیجات محدودیتی وجود ندارد، تصریح کرد: افراد باید در مصرف ذرت، سیبزمینی و نخودفرنگی به علت ماهیت نشاستهایشان احتیاط کنند.
پایین بودن سواد تغذیهای منجر به انتشار رژیمهای نادرست تغذیهای میشود
از سویی پایین بودن سواد تغذیهای منجر به انتشار رژیمهای نادرست تغذیهای و استفاده تمام متقاضیان لاغری و رژیم از آن دستور میشود که بدون شک کار خطرناک و نادرستی است.
بی توجهی به تغذیه میتواند پیامدهای جبران ناپذیری برای جامعه به بار آورد و ارتقای سطح سواد تغذیهای جامعه، امروزه به عنوان یکی از محوریترین برنامه های سلامت مورد توجه همگان است.
اطلاعات موجود حاکی از آن است که در حال حاضر در کشور ما روند بیماریهای مزمن هشدار دهنده است، چاقی و اضافه وزن در درصد بالایی از جمعیت کشور وجود دارد که خود زمینه ساز بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و انواع سرطان ها بوده و از دلایل عمده آن تغییر الگوی مصرف و رفتارهای نامطلوب غذایی است.
از سوی دیگر در زمینه بروز سوء تغذیه در کودکان و کمبود ریزمغذیها (کمبود آهن، روی، ویتامین های A و D،B2 و کلسیم) در گروههای مختلف جامعه، باورها و رفتارهای غذایی مردم و ناآگاهیهای تغذیه ای جامعه یکی از عوامل اساسی است.
همچنین همانطور که آموزش در تمام موارد عامل مهم پیشگیری از بیماریهای مختلف به شمار میآید در تغذیه صحیح نیز نقش مهمی ایفا میکند، باید تلاش کنیم تا آموزشهایمان را بیشتر کنیم تا سطح سواد تغذیهای جامعه افزایش یابد چرا که با این وجود است که میتوانیم از رشد فزایندهی بیماریهای ناشی از تغذیه نادرست جلوگیری کرده و جامعهای شاد و سلامت داشته باشیم.