این روزها تبلیغ عجیب و غریبی از شبکههای ماهوارهای پخش میشود؛ یک پکیج افزایش وزن با شعار چاق شوید و چاق بمانید شامل کپسول و کرم مخصوص چاقی صورت که ماهانه ۱۰کیلو روی وزنتان اضافه میکند! حالا این پرسش مطرح میشود که ادعاهای این چنینی واقعیت دارند یا چاقی با قرص و مکمل شایعه است؟
بهطور کلی برای شناسایی لاغری افراد از شاخصهای زیادی استفاده میشود، اما شاخص BMI یکی از معتبرترین آنهاست. اگر BMI یا همان نمایه توده بدنی که از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر به دست میآید، زیر ۵/۱۸ باشد، فرد دچار کمبود وزن است و باید به این لاغری به عنوان یک بیماری نگاه کند و فکر درمان باشد. بسیاری از لاغریها وراثتی است و در اصطلاح فرد لاغر، مستعد چاق شدن نیست.
درباره این افراد خیلی نمیتوان کار خاصی انجام داد تا وزن اضافه کنند و فقط به کمک ورزشهای ویژهای، اندام آنها حالت ماهیچهای و تا حدی عضلهای (فیتنس) پیدا میکند و از حالت لاغری و استخوانی بودن درمیآید در حالی که فقط ماهی نیم کیلو وزن اضافه میکنند. البته فراموش نکنید نیم کیلوگرم افزایش وزن طی یک ماه برای یک فرد لاغر بسیار ایدهآل است. به عبارت دیگر، شاید برای کسی که چاق است، نیم کیلوگرم کاهش وزن کم باشد، اما در مورد لاغرها این موضوع صادق نیست.
مهمترین عامل لاغری، دریافت نکردن کالری کافی از غذاهای روزانه است، اما عوامل دیگری هم وجود دارد که باعث بروز این مشکل میشود. به عنوان مثال استرس و مشکلات روحی نیز میتواند باعث کاهش اشتها، کاهش دریافت غذایی و در نتیجه لاغری شود. همچنین گروهی از بیماریها مثل پرکاری تیروئید میزان سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد و این موضوع باعث کاهش وزن میشود؛ هر چند با درمان این مشکل، فرد کمکم وزن اضافه میکند و به وزن طبیعی میرسد و حتی گاهی باید مراقب بروز اضافه وزن باشد. از طرفی گروهی از انگلها نیز با افزایش متابولیسم بدن باعث لاغری میشوند.
بنابراین انجام آزمایشهای پزشکی میتواند مشخص کند که لاغری فرد ناشی از بیماری خاصی است یا نه. حالا اگر علت بیاشتهایی فیزیولوژیک نباشد، میتوان با تمهیداتی وزنشان را بالا برد، اما همه متخصصان بر این باورند مکملهایی با عنوان چاقکننده و حجمدهنده نهتنها تاثیرگذار نیستند، بلکه ممکن است علاوه بر تاثیرات کوتاهمدت حاوی ترکیبات خطرناکی باشند که سلامتتان را تهدید کنند. کرم چاقکننده صورت هم که یک شوخی تبلیغاتی است.