ضیاءالدین شعاعی درباره افزایش غلظت گرد و غبار در جنوب کشور بهویژه استان خوزستان که منجر به تعطیلی دانشآموزان این استان شده است، اظهار کرد: عدد حد مجاز غلظت گرد و غبار 150 است اما امروز یکشنبه، عدد غلظت گرد و غبار به 1287 رسید که نشاندهنده افزایش 8.5 برابری است.
وی ادامه داد: منشاء گرد و غبار جنوب کشور و استان خوزستان که از روزهای اخیر ایجاد شده از خارج کشور نشاءت گرفته و علت آن طوفان شکل گرفته از سمت کشور عراق و سوریه است.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست تصریح کرد: تولید منشاء گرد و غبار در کشور مشخص است اما شدت محل آن را نمیتوانیم تشخیص دهیم که در هر حال برنامهها برای کنترل منشاء داخلی و حتی خارجی ادامه دارد.
شعاعی افزود: امسال به دلیل بارشهای خوبی که در استانهای غربی ایجاد شده ما این تشدید گرد و غبار در برخی نقاط غرب کشور را نخواهیم داشت و منشاء گرد و غبار فعلی خوزستان نیز کاملاً مشخص و روشن است.
وی خاطرنشان کرد: گرد و غبار شکل گرفته در استان خوزستان از سهشنبه گذشته آغاز شده و در روزهای آینده نیز ادامه پیدا میکند؛ تنها شدت آن کم و زیاد خواهد شد.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست درباره این پرسش که راههای کنترل گرد و غبار خارجی چیست و تا چه زمانی ادامه مییابد، گفت: فعلاً چارهای برای گرد و غبارهای خارجی وجود ندارد و فقط سازمان هواشناسی در جریان دقیق پایان یافتن زمان آن خواهد بود.
شعاعی ادامه داد: کشورهای عراق، سوریه و اردن منشاء ورود گرد و غبار در غرب کشور و کشور عربستان منشاء ورود گرد و غبار به جنوب کشور هستند.
وی تصریح کرد: نکته حائز اهمیت این است که کشورهای عراق و سوریه با توجه به شرایط سیاسی، ژئوپلیتیکی و چالشهای امنیتی در موقعیتی هستند که ساماندهی گرد و غبار نمیتواند اولویت آنها باشد البته چنین انتظاری نیز از آنان نمیرود.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست عنوان کرد: در شرایط فعلی تنها راه تهیه اسناد مربوط به وقایع ایجاد شده و انعکاس آن به وزارت امور خارجه جهت تذکر به کشورهای منشاء گرد و غبار است.
شعاعی به اقدامات انجام شده در سطح بینالمللی اشاره کرد و گفت: در سطح سازمان ملل هم اقداماتی صورت دادهایم که در آینده شاید بتوان قطعنامههایی صادر شود تا مقابله با گرد و غبار در دستور کار همه کشورها قرار بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا گرد و غبار در فصل زمستان و پاییز بیشتر خواهد بود یا در تابستان و بهار اظهار کرد: از نظر علمی بیشترین گرد و غبارها در تابستان و اوایل پاییز اتفاق میافتد؛ در حال حاضر نیز شاهدیم این گرد و غبار از سمت عراق و سوریه و بر اثر طوفانها و وزش باد به طرف کشورمان آمده و استان خوزستان را دچار مشکلاتی کرده است.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار سازمان محیط زیست درباره منشاء گرد و غبارهای داخلی نیز اظهار کرد: کانونهای گرد و غبارهای داخلی هم بر اساس برنامهریزی و بودجه مورد توجه قرار دارد و کنترل آن یکی از اولویتها محسوب میشود.
شعاعی درباره انتقال بیماریهای مهلک از طریق گرد و غبار تصریح کرد: من در این مورد اطلاعی ندارم اما باید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ابراز نظر کنند.
وی تاکید کرد: قطعا گرد و غبار برای سلامتی انسان مضر است و موجب بیماریهای ریوی یا تحرکات چشم میشود اما سرطانزا بودن آن تایید نشده است.