آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی در جلسه درس اخلاق هفتگی خود که در این بنیاد برگزار شد با تبریک میلاد امام کاظم(ع) و نزدیکی ایام مباهله، به تبیین اهمیت مسئله ولایت پرداختند.
وی افزود: شعار رسمی ما در ایام غدیر این است که «الحمد لله الذی جعل کمال دینه وتمام نعمته بولایة علی بن ابیطالب(ع)»؛ برابر آیه سوره مبارکه «مائده» که فرمود: کمال دین و تمام نعمت به برکت عترت است. لذا وجود مبارک امام رضا(ع) در خصوص آیه هشت سوره تکاثر که میفرماید «در روز قیامت در خصوص نعمتهای الهی از شما پرسش خواهد شد» بیان داشتند که نعمت واقعی، نعمت ولایت است که انسان را از هر خطری میرهاند و به سعادت ابدی میرساند.
مسئولیت مستقیم جهاد کبیر به عهده حوزه و دانشگاه است
این مفسر قرآن کریم در ادامه با اشاره به تأکید قرآن کریم بر جهاد فرهنگی بیان داشت: قرآن در سوره مبارکه فرقان به همه مسلمانها دستور داد «وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً کبیراً»؛ لذا جهاد کبیر وظیفه عموم مردم است، گرچه مسئولیت مستقیم جهاد کبیر به عهده حوزه و دانشگاه است زیرا این آیه در مکه نازل شد و در مکه سخن از جهاد نظامی نبود بلکه سخن از جهاد فرهنگی و فکری بود که اساس کار آن، جهاد تبلیغی، تعلیمی، تربیتی و مانند آن است. پس منظور از «وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً کبیراً» که در سوره فرقان آمده جهاد فرهنگی است که مسئول مستقیمش حوزه و دانشگاهاند، قهراً جامعه هم در اثر راهنمایی حوزه و دانشگاه به جهاد فرهنگی بزرگ توفیق پیدا میکند.
وی ادامه داد: مسئله استقلال، آزادی، امنیت و امثال اینها، محصول جهاد فرهنگی است. سالیان متمادی حوزه این جهاد را انجام داد و به برکت تعلیمهای حوزه، جامعه هم به جهاد کبیر دست یافت و توانست انقلاب را به ثمر برساند و دفاع مقدس نیز محصول این جهاد کبیر یعنی محصول تربیت قرآن و عترت بود.
آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود خواستار توجه هر چه بیشتر جامعه به تکریم و بزرگداشت ایام مباهله شد و اظهار داشت: جریان مباهله واقعه بسیار مهمی است که ۲۴ ذیحجّه به وقوع پیوسته است و این روز را همه ما چه حوزوی و چه دانشگاهی باید گرامی بداریم چرا که این روز از برجستهترین روزهای سال است.
وی اظهار داشت: خداوند به رسولش فرمود من برهان اقامه کردم تا مسیحیان دست از تثلیث برداند، حال که اینها دستبردار نیستند بالأخره باید یک معجزهای مشکل را حل کند؛ معجزه گاهی به صورت عصای موسی است گاهی به صورت مباهله است.
مرجع تقلید شیعیان تأکید کرد: طبق بعضی از روایات الیوم این معجزه یعنی مباهله زنده است! فرمود شما مباهله کنید منتها چون لعنت و رحمت در اختیار ما نیست از خدا بخواهیم این شخصی که عنود و لدود است را از رحمت دور کند. کلید لعنت دیگر از این به بعد به دست آن کسی که «عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیبِ» است و او آن کلید را بدون تفویض به عنوان تجلّی به اهل بیت(ع) داد.
روز مباهله متأسفانه در پیش ما خیلی جلال و شکوه ندارد
وی افزود: روز مباهله متأسفانه در پیش ما خیلی جلال و شکوه ندارد! درست است غدیر مسئله خاصی است ولی قبل از جریان غدیر آیه قرآن صریحاً از وجود مبارک علی بن ابیطالب به عنوان جانِ پیغمبر یاد کرده است «نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَکمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَکمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَکمْ» هم مفسّران بالاتفاق بر این هستند و هم روایات اهل بیت بالاتفاق بر این است و هم تاریخنگاران بالاتفاق این مطلب را نوشتند.
آیت الله جوادی آملی در ادامه به بیان حضرت رضا(ع) در تفسیر آیه مباهله پرداخت و گفت: وجود مبارک امام رضا فرمود منظور از «انفسنا» خود جانِ پیغمبر است نه منظور از «انفسنا» یعنی «رجالنا»! برای اینکه اگر منظور این مرد بود، چرا «ابنائنا» را دیگر ذکر کرد!؟ در نتیجه این روز مباهله یک روز علمی و تحقیقی و یک مسئله دقیق عقلی کلامی است و فخر ماست. قبل از جریان غدیر ذات اقدس الهی وجود مبارک حضرت امیر را به منزله جان پیغمبر حساب کرد، اینکه یک تعبیر شاعرانه و تبلیغی نیست، این یک مطلب عظیمی است منتها ما شیعهها متأسفانه از این مفاخرمان خبری نداریم، ۲۴ ذیحجّه میآید و میگذرد بی آنکه حتی یک رساله درباره بِهال نوشته شود در حالی که لازم است پژوهشگران رشته تخصّصی کلام درباره آن چندین مقاله بنویسد و آن روز، روز همایشهای علمی در این زمینه باشد، این اشکالها بازگو شود و این پاسخهای امام رضا(ع) مطرح گردد.
وی در پایان در توصیهای خطاب به مسئولان فرهنگی و علمی بیان داشت: توصیه میکنیم فرصت روز ۲۴ ذیحجّه را هرگز از دست ندهید و آن را به عنوان یک روز علمی تلقّی کنید؛ مقالهای، پایاننامهای، رسالهای در زمینه بهال نوشته شود تا روشن شود اینکه مباهله اتفاق افتاد، وضعش چگونه بود، حوزهاش چگونه است، قلمروش چگونه است. دوم اینکه الآن هم این معجزه بِهال زنده است همانگونه که قرآن الآن زنده است.