عطاری‌هایی که مواد مخدر می‌فروشند

پرویز افشار در خصوص تخلفاتی که در صنف عطاری‌ها صورت می‌پذیرد، اظهار داشت: در هر کار و صنفی تخلف صورت می‌پذیرد. بخش عمده‌ای  از صنف عطاران کارشان را به‌نحو احسن انجام می‌دهند اما یک‌سری تخلفات و کارهایی که خلاف دستورالعمل است، رؤیت شده است.

وی اظهار داشت: گزارشاتی که از عطاری‌ها داریم، حکایت از این دارد که تعدادی از این عطاری‌ها اقدام به فروش مواد و گیاهان دارویی غیرمجاز می‌کنند، در واقع آنان اقدام به فروش پاره‌ای از کپسول‌ها برای درمان اعتیاد می‌کنند. تعدادی از اینها که مورد بررسی قرار گرفته است مشخص شده است این داروها شیمیایی است و ترکیبات روان‌گردان دارند که بعضاً از مواد مخدری تشکیل شده است که دارای آلودگی است.

افشار با بیان "نگاهمان فقط به صنف عطاری‌ها نیست"، گفت: نگاه‌مان اطلاع رسانی و آگاهی به مردم شریف ایران است که هر چیزی را از مبادی اصلی خودش باید دریافت کنند. کار عطاری‌ها کاملاً مشخص است؛ آنان باید فرآورده‌های گیاهی را بر اساس دستورالعملی که وجود دارد، در اختیار مردم قرار دهند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از مردم خواست که برای تأمین هر نوع دارویی به داروخانه‌های مجاز مراجعه کنند و اظهار کرد: بحث مهم در این حوزه، آگاهی و فرهنگ سازی مردم است. مردم باید بدانند جای دارو در داروخانه است و تجویز آن نیز با افراد ذی‌صلاحی است که پزشک مشاور آنها است. مردم نباید به آرایشگاه‌ها، کلوب‌ها، باشگاه‌ها و عطاری‌ها برای ترکیبات دارویی پناه ببرند، حتی ممکن است عطاری‌ها بگویند، "این کپسول را در اختیار دارم ولی از مواد شیمیایی ساخته نشده است"، ولی باید بدانند این‌گونه نیست.

افشار با ابراز "از صنف عطاران انتظار نظارت داریم"، گفت: خودنظارتی، توسط اتحادیه صنف اهمیت زیادی دارد زیرا آنها حقوقی دارند و حضور افراد سودجو باعث ضرر و زیان صنف است.

بر اساس مبانی طب ایرانی می‌بینیم یک نفر خیار می‌خورد دل‌درد می‌گیرد ولی یک نفر دیگر سرحال می‌شود

همچنین محمود خدا دوست ــ مشاور وزیر بهداشت و درمان و مدیرکل دفتر طب سنتی در این برنامه رادیویی با موضوع داروهای گیاهی درباره طب سنتی گفت: آنچه سازمان جهانی بهداشت از طب سنتی تعریف کرد، دانش و تجاربی است که از نسلی به نسل دیگر در حوزه پزشکی انتقال پیدا کند.

وی با بیان اینکه تعریف سازمان جهانی بهداشت، شبیه تعریف یک طب بومی و عامیانه است، اظهار داشت: آنچه ما از طب ایرانی تعریف می‌کنیم این است که طب سنتی ایرانی را یک سامانه و یک مکتب طبی می‌دانیم که دارای منابع معتبر مکتوب پذیرفته شده دنیا است.

مشاور وزیر بهداشت و درمان عنوان کرد: طب سنتی، قدمتی چند هزار ساله دارد که در منابع معتبر خارجی نیز به آن اشاره و تأکید شده است.

خدادوست، پایه و اساس طب سنتی ایرانی را بر مزاج عنوان کرد و اظهار داشت: در واقع مزاج شناسی تفاوت‌های انحصاری افراد است و با کیفیت سردی، گرمی، خشکی و تری تعریف می‌شود و به‌عبارتی همان چیزی را که امروزه در دهه اخیر با عنوان تفاوت‌های ژنوتیپی همه افراد معرفی می‌شود، حکمای ما هزاران سال قبل تحت عنوان مزاج از آن یاد کردند.

مدیرکل دفتر طب سنتی تصریح کرد: طب سنتی ایرانی ما فراتر از آن تعریفی که دنیا از طب سنتی ارائه داده است، می‌باشد زیرا دارای منابع معتبر مکتوب است و پایگاهی علمی و آکادمیک دارد که افراد در این طب بر اساس تفاوت‌های فردی طبقه‌بندی می‌شوند و به همین جهت بر اساس مبانی طب ایرانی می‌بینیم یک نفر خیار می‌خورد دل‌درد می‌گیرد ولی یک نفر دیگر سرحال می‌شود.

مشاور وزیر بهداشت و درمان با اشاره به سابقه تاریخی طب سنتی در مشرق‌زمین گفت: در کتاب هاریسون که کتاب  مرجع پزشک‌ها است، در فصل مربوط به طبهای سنتی و مکمل، آخر جدول نوشته است طب یونانی و روبه‌روی آن توضیح داده است که این طب یونانی از سیستم پزشکی هند شرقی است که از طب پارسی گرفته شده است و در کشورهای مسلمان نیز به آن حکمت می‌گویند، به همین جهت به پزشک‌های آن زمان حکیم گفته می‌شد.

عطاری‌هایی که پروانه کسب ندارند/ مردم با تصمیم عطاری به آنها مراجعه نکنند

در ادامه علیرضا رضایی ــ رئیس اتحادیه عطاری با اشاره به اینکه بسیاری از طبیبان سنتی در عطاری‌ها، این کار را از گذشتگان خود به ارث بردند، گفت: بهتر آن است که بیماران به‌سراغ طبیبان سنتی که دوره دیده‌اند، بیایند و از طریق آنها نسخه‌هایی دریافت کنند و با این نسخه بیمار به عطاری‌ها بروند و دارو را دریافت و بر اساس آن نسخه‌ها مصرف کنند.

رئیس اتحادیه عطاری افزود: متأسفانه تعدادی از عطاری‌ها وجود دارند که پروانه کسب ندارند و همین تعداد اندک باعث می‌شوند مشکلاتی را در صنف ما ایجاد کنند. اگر این کار انجام شود و بیمار به مطب مراجعه کند و نسخه دریافت کند، اطمینان بیشتر به وجود خواهد آمد.

درمان‌های سنتی تحت پوشش بیمه‌ها نیستند

همچنین احسان آزمون نیاز ــ کارشناس مسائل اجتماعی با بیان اینکه به طب سنتی می‌توان از ابعاد گوناگون نگاه کرد، اظهار داشت: درمان های سنتی ریشه در فرهنگ تاریخی ایرانی دارد، لذا نادیده گرفتن آن مسائل، آسیب‌های موجود در آن حوزه را حل نمی‌کند.

این کارشناس مسائل اجتماعی با اعلام اینکه درمان‌های سنتی تحت پوشش بیمه‌ها نیستند، اضافه کرد: با وجود این، مراجعه کنندگان آن، روز به روز بیشتر می‌شوند. از سوی دیگر تبلیغ‌های منفی نیز وجود دارد اما در نشست‌های محفلی بین مردم می‌شنویم که ایشان به طب سنتی روی می‌آورند.