پژوهشگر انگليسي برگزيده جشنواره بينالمللي تحقيقاتي رويان در تحقيقات خود موفق به شناسايي تاثير ژن TauCstF-۶۴ در باروري مردان و نقش احتمالي فقدان اين ژن در بروز ناباروري شد.
دکتر استیو تاردیف، محقق دانشگاه داندی انگلستان و محقق برگزیده گروه جنین شناسی جشنواره بینالمللی تحقیقاتی رویان در گفتوگو با ایسنا در تشریح یافتههای خود در خصوص ناباروری ناشی از چسبندگی ناقص اسپرمهای فاقد ژن TauCstF - ۶۴ به زونا(قشر شفاف) در موش اظهار کرد: طی تحقیقاتی که بر روی موشهای نر فاقد توانایی ایجاد اسپرم و باروری انجام دادهایم، مشخص شد که اسپرمها نیاز به یک سری فاکتور برای نگهداری دارند؛ اما زمانی که ژن را از موش میگیریم، پروتئین در بدن موش ایجاد نمیشود و متوجه میشویم اسپرماتوزوئیدهای آن موش صدمه دیده و حالت عادی ندارد.
وی با اشاره به این که این تحقیقات را در دوران پسادکتری خود در مرکز علوم سلامت دانشگاه تکنولوژی تگزاس انجام داده است، افزود: طی آزمایشهایی که روی اسپرم موشها انجام دادیم، متوجه شدیم اسپرمها آسیب دیدهاند و قابلیت باروری ندارند و این به علت کمبود آنها نیست؛ بلکه به علت آسیب دیدگی آنهاست و در آخرین مطالعات خود به این نتیجه رسیدیم که علت ناباروری ممکن است آسیبدیدگی پروتئین زونادزین موجود در اسپرم باشد.
وی با بیان این که در حالت معمول باروری، حدود ۵۰ اسپرم با تخمک ارتباط برقرار میکنند و به آن میچسبند، اظهار کرد: در آزمایشهایی که در موشها انجام دادیم متوجه شدیم فقط دو اسپرم به تخمک میچسبد و ارتباطی که اسپرم با تخمک ایجاد میکند ارتباط عادی و نرمالی نیست.
تاردیف خاطرنشان کرد: باروری یک فرآیند چند مرحلهیی است که نیازمند اسپرم با ساختارهای سلولی خاص و مولکولهای مختص سلولهای لایه زاینده است. در مراحل تکوین سلولهای لایه زاینده، پردازش RNA و پلی آدنیله شدن آن به کنترل بیان ژن و تشکیل اسپرم کارآمد بسیار کمک میکند.
وی با اشاره به این که بیان ژن TauCstF - ۶۴ در لایه زاینده مردانه به این فرایند در سلولهای سوماتیک نیز بسیار کمک میکند، تصریح کرد: موشهای فاقد این پروتئین داری نقص در اسپرم هستند. با استفاده از موشهای مدل PNAS ۲۰۰۷ که دارای نقص در این پروتئین هستند، مکانیسم و عملکرد بیشتر این ژن مورد بررسی قرار گرفت. به نظر میرسد بیان این ژن نه تنها در تمایز ریختی و تکوین اسپرماتیدها نقش دارد، بلکه در میان کنش اسپرم با سلول تخمک نیز نقش دارد.
محقق برگزيده جشنواره رويان در پايان با اشاره به اين كه اين آزمايشها فقط روي موش انجام شده است، در خصوص مرحله بعدي تحقيق تصريح كرد: در مرحله بعد به دنبال مقايسه پروتئين موجود در اسپرم موش و انسان هستيم تا اين طرح را روي افرادي كه داراي مشكل باروري هستند، اجرا كنيم.
شناسه خبر:
۵۱۱۲۷
کشف عامل ژنتیکی جدید ناباروری مردان
۰