حدود پنج روز از بازگشت هیئت اعزامی مذاکره کننده در خصوص حج تمتع 95 ازعربستان به کشور می گذرد، مذاکراتی که قرار است بر اساس آن تکلیف حجاج ایرانی برای اعزام به سرزمین وحی در موسم تمتع امسال را مشخص شود و حالا به گفته یکی از مسئولان سازمان حج و زیارت، تا فردا و یا نهایتا چند روز آینده مشخص می شود که امسال زائران ایرانی به حج تمتع می روند یا نه.
بر اساس آخرین اظهار نظرهای سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت که مسئولیت تیم مذاکره کننده را نیز بر عهده داشت، اختلافات ایران و عربستان در خصوص روند صدور روادید برای زائران ایرانی به قوت خود همچنان باقیست.
وی در تشریح آخرین جلسات با طرف سعودی گفته بود پس از جلسات مفصل که در خصوص سیاست های حج تمتع بین ایران و عربستان برگزار شد، دو طرف مباحث خود را در خصوص موضوع امنیت مطرح کردند و این موضوع تبدیل به یک پیش نویس شد، پیش نویسی که جلساتی طولانی برای تنظیم بندهای آن صرف شد.
وی تاکید کرد: ما نیز پیشنهاداتی داشتیم که با اقبال سعودی ها همراه شد لذا قرار شد این پیشنهادات به صورت مکتوب ارایه گردد تا آنان نیز بررسی های لازم را انجام دهند، از این رو در خصوص امنیت به جمع بندی خوبی رسیدیم.
رییس سازمان حج و زیارت در ادامه افزود: همچنین در این پیش نویس طرف سعودی مسئله مجوز گرفتن دوباره هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران را مطرح کرد اما ما در نهایت اعلام کردیم که این موضوع با تفاهم نامهای که قبلا با سازمان هواپیمایی کشوری امضا کردیم مغایرت دارد از این رو بحث به درازا کشید و در نهایت طرف سعودی پذیرفت که این حق زائران و جمهوری اسلامی ایران است که از هواپیمایی داخلی استفاده کنند.
رییس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه مسئله صدور روادید هنوز حل نشده است، عنوان کرد: طرف سعودی هنوز راهکار مشخصی را تعریف نکرده است اما راهکار ما به طور کاملا مشخص صدور روادید در داخل کشور ایران است از این رو وزارت خارجه ایران اعلام کرده که همه تمهیدات را برای صدور روادید داخل کشور فراهم می کند و بر همین اساس ما منتظر هماهنگی بین وزارت خارجه و وزارت حج عربستان می مانیم تا راهکار مشخص خود را در مورد صدور روادید ارائه دهند.
*اعطای ویزا به حجاج ایرانی از طریق کشور ثالث غیرقابل قبول است
حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو فراکسیون حج و زیارت مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مسئولان سازمان حج نباید در مذاکرات خواستههای غیرمنطقی عربستانیها را بپذیرند، تصریح کرد: برخی شروط عربستانیها غیرمنطقی است و با عزت و کرامت ایرانیها سازگاری ندارد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر اینکه باید در مذاکرات تدبیر و درایت بیشتری به خرج داد، گفت: صدور ویزا از سوی کشور ثالث برای حجاج ایرانی غیرقابل قبول است و پذیرفتنی نیست.
حجتالاسلام سلیمی ادامه داد: اعطای ویزای حج از طریق کشور ثالث به حجاج خلاف صحبتهای اخیر درباره بازگرداندن عزت به پاسپورتهای ایرانی است که باید از سوی سازمان حج و دستگاه دیپلماسی این موضوع پیگیری شود.
پس از بازگشت تیم مذاکره کننده ایرانی به کشور، نگاه های مردم به ویژه دارندگان فیش اولویت متقاضی اعزام به تمتع، به تصمیم گیری مراجع ذی ربط در خصوص اعزام زائران به عربستان دوخته شده است.
حال این سوال در اذهان عمومی وجود دارد که با توجه به اتفاقات تمتع سال گذشته، از سقوط جرثقیل گرفته تا فاجعه منا که به عنوان مهمترین وقایع تمتع94 ثبت شده و البته با در نظر گرفتن قطع روابط سیاسی ایران و عربستان و عدم توافق در خصوص روند صدور روادید حجاج ایرانی ، اعزام زائران به تمتع امسال امکان پذیر است؟