عبدالرسول عمادی درخصوص اعمال سوابق تحصیلی در کنکور اظهار داشت: سازمان سنجش با هدف حذف کنکور در سال 1352 تشکیل شد، سازمانی که هماکنون برگزار کننده کنکور و مدافع آن است، با هدف حذف کنکور و اعمال سوابق تحصیلی تأسیس کند.
وی افزود: در آن ایام با توجه به رشد جمعیت کشور و عدم امکان توسعه زیرساختهای آموزشی و دانشگاهی در زمان جنگ، زمینه حذف کنکور از بین رفت اما باید توجه داشت که اعمال سوابق تحصیلی و حذف کنکور سابقهآی 40 سالهای در نظام آموزشی ایران دارد.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزشوپرورش گفت: یکی از دلایل تصویب قانون سنجش و پذیرش دانشجو ضرورت حذف کنکور و اعمال سوابق تحصیلی است.هماکنون بسیاری از ظرفیتهای دانشگاهی نیازی به رقابت شدید و برگزاری کنکور ندارند چراکه تعداد داوطلبان کاهش و ظرفیت دانشگاهها افزایش یافته است به عنوان مثال سال گذشته یک میلیون صندلی خالی در ظرفیتهای دانشگاهی وجود داشت.
عمادی بیان کرد: اعمال سوابق تحصیلی از الزامات قانون سنجش و پذیرش دانشجو است و مطابق این قانون، در سال نخست سوابق تحصیلی به میزان 25 درصد اعمال شد که هر سال باید افزایش یابد و طی مدت 5 سال 85 درصد ظرفیت دانشگاهها از طریق سوابق تحصیلی تکمیل خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه قانون سنجش و پذیرش دانشجو سه روش را برای پذیرش دانشجو اعلام کرده است، ادامه داد: این روشها براساس علاقه و اختیار داوطلب اعمال شده است در روش نخست، داوطلب در آزمون عمومی و اختصاصی کنکور شرکت کرده و سوابق تحصیلی نیز برای او اعمال میشود. روش دوم بدین صورت است که داوطلب در آزمون عمومی شرکت کرده و سوابق تحصیلی برای او اعمال میشود و در روش سوم داوطلب در آزمونهای عمومی و اختصاصی شرکت نمیکند و صرفاً سوابق تحصیلی برای او اعمال خواهد شد.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: قانون سنجش و پذیرش دانشجو اعلام کرده است که داوطلب میتواند در آزمونهای عمومی و اختصاصی کنکور شرکت نکند و صرفاً براساس سوابق تحصیلی به دانشگاه راه یابد. روح حاکم براین قانون حذف کنکور است.
وی بیان کرد: سوابق تحصیلی حاصل رقابت غربالگر نیست بلکه حاصل امتحان گرفتن از محتوایی معین است، تفاوت امتحانات نهایی با کنکور در این است که کنکور یک آزمون غربالگر است و صرفاً میخواهد داوطلبان را تفکیک کرده و اعلام کند کدام داوطلب رتبه بالاتری کسب کرده است اما سوابق تحصیلی مربوط به خواندن محتوایی معین است یعنی دانشآموزانی که کتابهای درسی را به خوبی مطالعه کردهاند، تمام نمره امتحان را کسب خواهند کرد.
عمادی افزود: دو رویکرد متفاوت را شاهد هستیم، نخست امتحانات نهایی که آزمونی از آموختههای دانشآموز است و کنکور که آزمونی غربالگر بوده و صرفاً میخواهد داوطلبان را رتبه بندی کند. برای برخی از ظرفیتهای دانشگاهی مانند رشتهها و دانشگاههای پُرطرفدار که رقابت برای آنها زیاد است از طریق سوابق تحصیلی نمیتوان تفکیک ایجاد کرد چون افرادی با یکدیگر رقابت میکنند که نمرات امتحانات نهایی آنها خوب بوده و محتوای آموزشی را در دوران تحصیلی به خوبی آموختهاند و برای اینکه بتوانیم دانشآموزان برتر را رتبهبندی کنیم نیاز به آزمون غربالگر یعنی کنکور داریم.
وی ادامه داد: طبق قانون سنجش و پذیرش دانشجو 15 درصد از ظرفیت دانشگاهها باید از طریق کنکور تکمیل شود یعنی علاوه بر سوابق تحصیلی باید کنکور عمومی و اختصاصی نیز برگزار شود. روح حاکم براین قانون حذف کنکور است اما رقابت در برخی رشتهها و دانشگاهها به حدی زیاد است که سوابق تحصیلی تفکیکی ایجاد نمیکند.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش افزود: اخیراً دیوان عدالت اداری براساس شکایت یک داوطلب که از اعمال سوابق تحصیلی یک پایه تحصیلی شکایت کرده بود حکم به ابطال سهم سوابق تحصیلی داد. مطابق قانون سنجش و پذیرش دانشجو اعمال سوابق تحصیلی به صورت تدریجی است یعنی آنچه شورای سنجش و پذیرش دانشجو از این قانون برداشت کرداین بود که اعمال سوابق تحصیلی باید به صورت تدریجی باشد و در سال نخست اجرا، سوابق یک پایه تحصیلی (سوم دبیرستان) و در سالهای بعد به تدریج سوابق سالهای دیگر اعمال شده و به تدریج درصد اعمال سوابق افزایش مییابد.
عمادی گفت: قبل از سال 93، اعمال سوابق تحصیلی با تأثیر مثبت بود، از سال 93 تأثیر 25 درصدی سوابق تحصیلی به صورت قطعی اعمال شد ، شورای سنجش و پذیرش دانشجو در سال 94 مصوب کرد سهم سوابق تحصیلی همچنان 25 درصد باشد و برای کنکور 95 سوابق تحصیلی دوره پیش دانشگاهی با تأثیر مثبت 5 درصد اعمال شود.
وی با اشاره به مصوبه دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال سهم سوابق تحصیلی در کنکور گفت: شورای سنجش و پذیرش دانشجو از مجلس استفسار کرده و منتظر استفسار مجلس هستند. رأی دیوان لازم الاجراست و به محض اینکه به دستگاه اجرایی ابلاغ شود باید اعمال شود اما در رابطه با ابطال سهم سوابق تحصیلی با توجه به اینکه زمان اجرای این حکم، هنگام اعلام نتایج کنکور است تا آن زمان فرصت گفتوگو وجود دارد.
رئیس مرکز سنجش وزارت آموزش و پرورش بیان کرد: با تأیید نظر دیوان عدالت اداری، مصوبه شورای سنجش و پذیرش دانشجو درخصوص سهم 25 درصدی سوابق تحصیلی ملغی میشود و باید منتظر بمانیم تا سوابق سه سال تحصیلی دوره متوسطه دوم تولید شود و این موضوع مستلزم آن است تا پایههای اول، دوم و سوم متوسطه به طور کامل مستقر و امتحانات نهایی برای آنها برگزار شود و در کنکور سال 98 میتوان سوابق هر سه سال دوره متوسطه را اعمال کرد.