انتقاد به سیستم بروکراسی اداری

محمد رضا محمدی کارشناس ارشد حوزه اجتماعی، با اشاره به ابعاد مختلف مسائل اجتماعی، اظهار داشت: نبایستی به موضوعات اجتماعی به صورت یک‌بعدی نگاه کرد و همه ابعاد مختلف یک موضوع اجتماعی باید مورد بررسی قرار بگیرد.

وی با اشاره به برخی از آسیب‌های اجتماعی از جمله طلاق و اعتیاد،‌ تصریح کرد: در حال حاضر از 5 ازدواج یک طلاق در جنوب تهران و از هر 3 ازدواج یک طلاق در شمال تهران صورت می‌گیرد که این آمار نگران‌کننده‌ای است.

محمدی ادامه داد: معضلات اجتماعی به دو شاخه فرهنگی و اقتصادی ارتباط دارد به طوری که بخش عمده‌ای از معضلات اجتماعی (80 درصد) به موضوعات اقتصادی و حدود (20 درصد) به موضوعات فرهنگی ارتباط دارد.

 کارشناس ارشد حوزه اجتماعی با تأکید بر اینکه پیشرفت یک کشور به منابع طبیعی از جمله نفت و گاز بستگی ندارد،‌ اظهار داشت: کشورهایی موفق هستند که بتوانند از پتانسیل و ظرفیت نیروی انسانی به نحو مطلوب استفاده کنند به طوری که ما هم اکنون بالغ بر 25 میلیون جمعیت جوان داریم که می‌توانیم از این سرمایه به نحو مطلوب‌تر استفاده کنیم که یک ظرفیت بالقوه‌ای محسوب می‌شود.

 

محمدی با طرح این پرسش که چگونه می‌توانیم مشکلات اقتصادی را مرتفع سازیم، ادامه داد: برای این کار می‌توان از ظرفیت ایجاد شده در کشور که همان نیروی انسانی و تجربه بالای این حوزه است استفاده کنیم.

کارشناس ارشد حوزه اجتماعی در ادامه با انتقاد از سیستم بروکراسی اداری کشور، افزود: متأسفانه آنقدر در ادارات ما بروکراسی زیاد است که همین امر باعث مشکلات عدیده‌ای جهت خدمت‌رسانی شده است.

محمدی در ادامه با اشاره به ظرفیت و پتانسیل مؤسسات خیریه جهت کمک به نیازمندان و محرومان جامعه، بیان داشت: متأسفانه به دلیل ناکارآمدی سیستم بروکراسی اداری خدمت‌رسانی مؤسسات به نیازمندان کاهش پیدا کرده است که امیدواریم این موضوع مورد توجه مسئولان مربوطه قرار بگیرد.

کارشناس ارشد حوزه اجتماعی در ادامه با اشاره به اینکه 80 درصد از معضلات اجتماعی مربوط به موضوعات اقتصادی است، تأکید کرد: کمک کردن به دیگران در اصل کمک کردن به خود است و این باید فرهنگ‌سازی شود علاوه بر اینکه تمام مسائل اجتماعی و معضلات را نمی‌توان از یک دیدگاه نگاه کرد و با راه‌اندازی مؤسسات خیریه حل و فصل شود چرا که برای خدمت‌رسانی مؤثر و مطلوب نیازمند به یک سیستم اداری کارآمد هستیم.

محمدی در ادامه با اشاره به دیگر آسیب‌های اجتماعی در کشور، گفت: فقر و بیکاری یکی از معضلاتی است که هم اکنون کشور ما با آن درگیر است و برای رفع این دو معضل بایستی کارهای ریشه‌ای انجام داد.

 

کارشناس ارشد حوزه اجتماعی تصریح کرد: ما باید قبول کنیم کسانی که در این کشور کار اقتصادی سالم انجام می‌دهند انسان‌های مقدسی هستند چرا که این افراد برای کشور کسب درآمد می‌کنند و از کنار کسب درآمد بخشی از آن در اختیار خانواده‌های نیازمند و محروم قرار می‌گیرد.

محمدی با تأکید بر اینکه اکثریت مسائل به نحوی به دولت گره خورده است، گفت: اگر تسامح و تصاهل را در رویه اداری ایجاد کنیم به راحتی می‌توانیم یک سیستم کارآمد اداری ایجاد کنیم و در نهایت باعث افزایش سطح درآمدها باشیم.

 کارشناس ارشد حوزه اجتماعی افزود: باید به گونه‌ای عمل شود که در جامعه بشاشیت و شادابی فراهم شود و دغدغه و نگرانی از جامعه دور شود و برای این کار می‌بایست گام‌های مؤثر و محکمی برداشته شود.

محمدی در ادامه این گفت‌وگو با اشاره به ظرفیت بخش خصوصی، تصریح کرد: در صورتی که شرایط لازم برای پیشرفت بخش خصوصی فراهم شود قطعاً با افزایش درآمدهای آنها مشارکت بخش خصوصی نیز در کارهای عام‌المنفعه افزایش خواهد یافت و برای این کار می‌بایست بستر لازم فراهم شود.

وی افزود: نبابد تنها در برخی از مناسبت‌ها از جمله اوایل مهر ماه، ماه رمضان و عید به دنبال جذب کمک‌ها برای نیازمندان و محرومان باشیم و این کار باید در طول سال انجام شود.

کارشناس ارشد حوزه اجتماعی با اشاره به حضور مردم و کمک آنها به نیازمندان و محرومان، گفت: مردم اثبات کرده‌اند که هر جا که نیاز باشد به نیازمندان کمک می‌کنند به طوری که بسیاری از خیرین و نیکوکاران در خفا به محرومان و مستضعفان کمک می‌کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه باید سیستم اداری کشور اطلاح شود، افزود: در صورت تحقق این امر میزان کمک‌های داده شده به سازمان‌های حمایتی افزایش خواهد یافت و به تبع شرایط بهتری برای محرومان و نیازمندان فراهم خواهد شد.

محمدی بیان کرد: باید به گونه‌ای عمل شود که از حاد شدن مسائل اجتماعی جلوگیری کرد و قبل از اینکه یک موضوع به مرحله بحران برسد اقدامات لازم برای ساماندهی شرایط انجام شود.

کارشناس ارشد حوزه اجتماعی ادامه داد: طلاق به عنوان یک معضل اجتماعی است که در سالهای اخیر در کشور ما افزایش یافته است به طوری که این آسیب تبعات زیادی را در کشور داشته است.

 

محمدی در ادامه این گفت‌وگو با تأکید بر اینکه مشکل ما با برجام برطرف نخواهد شد، گفت: مشکل ما مشکل خارجی نیست و در واقع مشکلات ما داخلی است و تا زمانی که از درون مشکلات خود را برطرف نکرده‌ایم نمی‌توان انتظار داشته باشیم که مشکلات مرتفع شود.

وی گفت: متأسفانه تصویب برخی از قوانین باعث منفعل شدن کشور می‌شود که این موارد باید توسط نمایندگان مجلس مورد بررسی قرار بگیرد و اقدامات لازم برای رفع موانع صورت گیرد.

 کارشناس ارشد حوزه اجتماعی در ادامه با اشاره به برخی از راهکارهای لازم برای پیشبرد اهداف و خدمت‌رسانی به نیازمندان و محرومان گفت: نخستین اقدام روان‌کاوی سیستم اداری و در صورت تحقق این امر خود به خود بستر لازم برای سرمایه‌گذاری خارجی فراهم خواهد شد.

وی افزود: با توجه به منابع قابل توجه در کشور نباید بیکاری وجود داشته باشد و این در حالی است که در حال حاضر بسیاری از دانشجویان فارغ‌التحصیل ما بیکار هستند.

محمدی اضافه کرد: برای ارائه خدمات مطلوب‌تر باید سیستم اداری تسهیل شود و توجه ویژه‌ای به بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت آنها به نیازمندان و محرومان شود.

 کارشناس ارشد حوزه مسائل اجتماعی ادامه داد: نبایستی نگاه امنیتی به آسیب‌ها داشته باشیم چرا که با این نگاه و دیدگاه نمی‌توان مسائل اجتماعی را برطرف کرد.

محمدی در ادامه با اشاره به نبود الگوی اقتصادی در کشور، گفت: متأسفانه الگویی از اقتصاد ایرانی اسلامی در کشور نداریم و همین امر مشکلات زیادی را برای ما فراهم کرده است که امیدوارم مسئولان در این رابطه اقدامات لازم را انجام دهند.

وی با اشاره به احادیث و روایات آمده جهت کمک به نیازمندان و محرومان، بیان کرد: سفارش زیادی به کمک به نیازمندان شده است که برای تحقق آن بایستی بستر لازم فراهم شود.

کارشناس ارشد حوزه مسائل اجتماعی در ادامه با اشاره به اینکه سازمان‌های حمایتی نمی‌توانند همه کشور را تحت پوشش قرار بدهند، گفت: اعتبارات این سازمان‌ها محدود و ناچیز است و قرار هم نیست کل کشور را تحت پوشش قرار دهند و برای رفع مشکلات معیشتی نیازمندان و محرومان باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: متأسفانه هم اکنون امنیت شغلی برای شاغلان وجود ندارد و همین امر باعث به وجود آمدن مشکلات عدیده‌ای در جامعه می‌شود.