گروه اجتماعی- رضا تقی پور سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار شهری افکارخبر با تاکید بر این که کلید مقابله صریح و قاطع با زمین خواری، کوه خواری و دریا خواری به ویژه در حریم شهرها در دستان قوه قضاییه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است، عنوان کرد: امروزه مدیریت بسیاری از امور با اطلاعات ساده امکان پذیر نیست. لذا تنها راه حل دستیابی به یکپارچگی اطلاعات است. اما اکنون بیش از دو دهه است که طرح ملی کاداستر یا حد نگار تعریف شده اما به هیچ سرانجامی نرسیده است.
اراده ای در اجرای پروژه کاداستر نیست
وی با اشاره به این که هیچ دلیلی از سوی سازمان های ذی ربط در مورد تمام نشدن طرح کاداستر پس از 20 سال عنوان نشده است، گفت: تصور می شد اراده ای در انجام این طرح وجود ندارد زیرا امکان طراحی مدل های مختلف تامین مالی برای تهیه این پروژه وجود دارد و حتی می توان بخشی از هزینه را از صاحبان املاک دریافت کرد.اما متاسفانه این وضعیت مبهم به دلیل این که به نفع برخی از افراد است ادامه پیدا می کند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران افزود: طولانی شدن اجرای طرح کاداستر نه تنها منجر به در دست نبودن ابزاری برای مقابله با زمین خواری در سال های گذشته شده است بلکه با تغییراتی شهری و روستایی در سال های گذشته منجر به چند باره کاری و اتلاف بیت المال می شود.
تقی پور با اشاره به دستور مقام معظم رهبری در مقابله با زمین خواری، کوه خواری و دریاخواری اظهار کرد: با یکپارچگی اطلاعات می توان آن دسته از زمین های ملی را که به مرور زمان یا بر اثر کوتاهی یا بر اثر کمبود نیرو از آنها غفلت شده است اما زمین های ملی محسوب می شود را شناسایی کرد.
این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: تصور می شود در مقابله با زمین خواری باید قانون خطوط فاصل را مشخص کند و در اجرای قانون نیز جدیت لازم را داشته باشیم.
راه مقابله با زمین خواری تا زمان تهیه کاداستر در دستان شهرداری هاست
وی با تاکید بر این که شهرداری ها نیز باید متناسب با اختیارات و امکانات خود باید در پیشبرد طرح کاداستر و به طور کل مقابله با زمین خواری همکاری های لازم را با منابع طبیعی و سازمان ثبت اسناد داشته باشند، گفت: تا زمان تهیه طرح کاداستر شهرداری ها می توانند با مشخص کردن اراضی ملی در طرح های هادی شهری و روستایی و نیز تطابق این طرح ها با طرح های جامع و تفصیلی می توانند در مقابله با زمین خواری، کوه خواری و دریاخواری موثر باشند.هر چند این از وظایف شهرداری ها نیست و این نهاد تنها بر حسب منفعت عمومی می تواند به این اقدام دست بزند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: شهرداری ها برای صدور پروانه و بررسی اسناد نیز به یکپارچگی اطلاعات نیاز دارند تا پلاک های بدون مالک یا مشکوک مشخص شود. این نهاد نیز تا حدودی می توانند سختگیری هایی را در این مورد اعمال کنند زیرا ممکن است بخاطر درصد اندکی که قصد سوء استفاده دارند، کار تمام مردم قفل شود.
« حفاظت الکترونیک» جایگزین کمبود نیروی انسانی در حفاظت از اراضی ملی
تقی پور با اشاره به نقش سازمان منابع طبیعی در مقابله با زمین خواری خاطرنشان کرد: این سازمان نیز با مشکل نبود یکپارچگی اطلاعات مواجه است.از سوی دیگر کمبود نیروهای اجرایی برای حفاظت از زمین های ملی یکی دیگر از مشکلات عمده و بزرگ سازمان منابع طبیعی است.
این عضو شورای شهر در پایان با اشاره به سیستم های هوشمند برای رصد و نظارت بر اراضی ملی گفت: در صورت یکپارچگی اطلاعات نیازی نیست که لزوما با تامین نیروی انسانی به حفاظت از این زمین ها پرداخت زیرا با نصب سیستم های حفاظت الکترونیکی همانند حصار الکترونیک می توان کوچکترین تغییرات را به مرکز اطلاع داد.