محیط زیست متولی اصلی آلودگی هواست/ 800 هزار تن آلودگی در سال/ وجود آلودگی یعنی انجام ندادن وظایف

گروه اجتماعی، دکتر وحید حسینی استاد دانشگاه صنعتی شریف در گفتگو با خبرنگار افکار خبر با اشاره به آلودگی 20 روز هوای تهران و شرایط ناسالم هوا گفت:  تا زمانی که شرایط اضطرار برقرار باشد و تازمانی که تعطیلی مدارس و شهر را داریم، این نشان می دهد که برنامه ها به نتیجه نرسیده و سازمانها و ارگانها وظایف خود را بدرستی انجام ندادند.

وی افزود: در زمستان که سکون هوا داریم و باد چندانی وجود ندارد بخصوص در ماهای آذر و دی، در شهر تهران، آلودگی افزایش می یابد. بنابراین نمی توانیم بگوییم که منشا این آلودگی خارج از شهر است و صنایع خارج از شهر تهران را آلوده کرده است.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با تاکید بر اینکه میزان آلودگی شهر تهران حدود 800 هزار تن در سال است، خاطرنشان کرد: آنچه باعث آلودگی و تعطلی شهر شده، آلودگی شهر تهران است. شهر تهران آلودگی تولید می کند و زیاد هم تولید می کند.

دکتر حسینی با اشاره به منشاء این آلودگی ها تصریح کرد: از مجموعه آلودگی هوای تهران بالای 80 درصد این رقم از منابع متحرک مثل خودروها، خودروهای سواری، وانت، دیزل های سبک و سنگین و دیزل و وانت ها موتورسکلت هاست.

وی با بیان اینکه برای ما منشاء این آلودگی تقریبا شناخته شده است، افزود: البته برخی از این منابع سهم بیشتری در این آلودگی دارند که باید برای آنها فکر اساسی شود.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در پاسخ به این سوال که آیا به نظر شما معضل آلودگی هوای تهران قابل حل است، گفت: با وضعیت فعلی آلودگی کاهش پیدا نمی کند. در این زمینه باید عزم جدی مردم و مسئولین را داشته باشیم.

دکتر حسینی با تاکید بر اینکه من عزم جدی در بین مردم و مسئولین نمی بینم، افزود: در آذ و دی ماه که هوا آلوده می شود، مسئولین جلسه اضطرار می گذارند و موضوع را پیگیری و بعد که آلودگی کمی کاهش پیدا می کند همه تا سال بعد آنرا فراموش می کنند. این روندی بوده که در چند سال اخیر ادامه داشته و همه آنرا می دانند.

به گفته وی اگر این روند تغییر نکند ما سالهای سال این آلودگی را خواهیم داشت.

استاد دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به این سوال که متولی و مقصر اصلی آلودگی هوا کدام سازمان است، گفت: سازمان حفاظت از محیط زیست متولی اصلی است. این سازمان وظیفه قانونی پالایش و نظارت هوا را بر عهد دارد و این وظیفه از طرف دولت به سازمان داده شد.

حسینی در عین حال افزود: حدود 15 تا 20 سازمان و ارگان هم در خصوص هوای سالم و کاهش آلودگی باید وظیفه خود را به خوبی انجام بدهند. اما سازمان حفاظت از محیط زیست هم باید هدف تعیین کند و هم باید خوب نظارت کند و هم خوب گزارش دهد.

وی در همین راستا افزود: مثلا وزارت نفت برای بهبود کیفیت سوخت، وزارت کشور و شهرداریها برای توسعه حمل و نقل عمومی و  وزارت صنایع و معان هم برای تولید خودروهای استاندارد مسئولیت هایی بر عهده دارند که برای کاهش آلودگی و هوای سالم  و نتیجه بخش است.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در پاسخ به این سوال که آیا تعطیلی شهر و مدارس راهکاری برای مقابله با آلودگی است، گفت: تعطیلی شهر و مدارس فقط قرص مسکن است و اصلا درمان درد نیست. وقتی مکررا شهر را تعطیل می کنیم نشان می دهد که درد درمان نشده و ما مجبور شدیم مسکن استفاده کنیم.

دکتر حسینی گفت: برنامه های کاهش آلودگی مقطعی، شش ماهه و یک ساله نیستند که به نتیجه برسد. باید برنامه ها درازمدت باشد اما ما این برنامه های درازمدت را هم نمی بینم که خوب پیش برود.