نبوی، متخصص مغز و اعصاب، عضو هیات علمی دانشگاه شاهد و از پزشکان بیماران ام اس با بیان این که در حال حاضر 80 درصد مبتلایان این بیماری در کشور از داروهای ایرانی و بقیه از داروهای وارداتی استفاده می کنند گفت: کارآزمایی بالینی داروهای ام اس اکتووکس، اکتوفرون و اکتوریف از سال 89 طبق ضوابط انجام شده و نتایج آن دو سال پیش به وزارت بهداشت ارائه شده است. درصد قابل توجهی از مراحل انتقال کامل دانش فنی تولید این داروها به داخل هم انجام شده و بخش محدودی به دلیل مشکلات ناشی از تحریم ها به تعویق افتاده است.
وی با ابراز تاسف از مشکلات ایجاد شده در توزیع این داروها که ظاهرا با ادعای وارداتی بودن این داروها صورت گرفته گفت: در اغلب داروهای داخلی بخشی از مواد اولیه مورد استفاده با درصدهای متفاوت، وارداتی هستند و منطقی است که از تولیدکننده داخلی که بخش زیادی از روند انتقال فناوری را انجام داده حمایت شود نه این که با قطع توزیع داروهایی که با طی تمام مراحل تایید و اخذ مجوز وارد بازار شده و رضایت پزشکان و بیماران را به همراه داشته بدون دلایل فنی و علمی قطع کرد.
نبوی با اشاره به این که حداقل دو، سه هزار بیمار به تجویز پزشکان از این داروها استفاده می کنند گفت: رقابتهای دارویی در تمام دنیا وجود دارد ولی نباید شرایطی را ایجاد کرد که بیماران هر از گاه با شایعه های نگران کننده در مورد داروها یا قطع دارو و موارد مشابه مواجه شوند که و منافع تولیدکنندگانی که با همه دشواری ها و مشکلات در عرصه تامین نیازهای دارویی کشور سرمایه گذاری کرده اند در معرض تهدید قرار نگیرد.
مسعود اعتمادیفر، رئیس انجمن ام اس استان اصفهان با بیان اینکه خوشبختانه طی چند سال اخیر کلیه داروهای بیماری ام اس در کشور تولید میشود، تصریح کرد: کمتر کشوری را سراغ داریم که متخصصان آن توانسته باشند تمامی داروهای مورد نیاز ام اس را تولیدکنند و تولید داروهای ام اس در کشور برای ما یک افتخار است.
وی ادامه داد: خوشبختانه حتی داروهایی که از خارج به کشور وارد میشدند اکنون با همت شرکتهای دارویی در داخل کشور تولید میشوند و میتوانیم به جرات بگوییم ایران جزو کشورهایی است که نه تنها داروهای مورد نیاز بیماران ام اس را تولید میکند بلکه این داروها از ایران به کشورهای دیگر هم صادر میشود.
رئیس انجمن ام اس استان اصفهان گفت: داروهای مورد تایید برای مصرف توسط بیماران ام اس شامل اینترفرونها، گلاتیمراستات و داروهای خوراکی فینگولیمود است که اکنون در داخل کشور تولید میشود و بیش از 40 هزار نفر از مجموع 70 هزار بیمار ام اس در داخل کشور از این داروها برای درمان استفاده میکنند
اعتمادیفر افزود: در استان اصفهان نیز متجاوز از 6 هزار بیمار ام اس زندگی میکنند که نزدیک به 4500 نفر از آنها تحت درمان با داروهای تزریقی و بیش از هزار نفر تحت درمان با داروهای خوراکی هستند
وی اظهارداشت: علیرغم پیشرفت خوبی که در حوزه تولید داروهای ام اس داشتهایم، متاسفانه بهصورت دورهای بعضی از این داروها در بازار دارویی کشور کم می شوند که این مسئله همواره مشکلاتی را برای بیماران ام اس به همراه داشته است. سه داروی اکتووکس، اکتوفرون و اکتوریف در حال حاضر در کشور در حال تولید هستند ولی متاسفانه از دو ماه پیش وزارت بهداشت مجوز توزیع این داروها را در کشور نداده است.
اعتمادیفر افزود: با توجه به اینکه این داروها قبلا از خارج از کشور وارد میشدند، وزارت بهداشت محدودیتهایی را برای توزیع آنها در نظر گرفتهاست. این داروها مورد تایید جامعه پزشکی کشور، متخصصین مغز و اعصاب و حتی وزارت بهداشت و درمان است و احتمالا مسائلی پشت پردهای که پزشکان و بیماران از آن بیخبر هستند مانع توزیع این داروها شده است.
وی تصریح کرد: از طرف انجمن ام اس چندین بار با معاونت غذا و دارو پیرامون عدم توزیع این داروها در بازار دارویی کشور نامه نگاری کردهایم اما اجازه آزاد شدن این داروها از سوی معاونت غذا و دارو داده نمی شود. جلوگیری از توزیع چنین داروهایی که مورد نیاز بیماران ام اس است باعث شده تا شائبه جانبداری یک طرفه معاونت غذا و دارو از برخی شرکتهای داروسازی شکل بگیرد.
رئیس انجمن ام اس استان اصفهان خاطرنشان کرد: با توجه تنوع دارو برای بیماران ام اس، انتخاب دارو به عهده بیمار و پزشک است و نمیتوان بیمار را در مصرف دارو محدود کرد، بنابراین امیدواریم داروهایی که جلوی توزیع آنها در بازار دارویی کشور گرفته شده است، به زودی آزاد شود.