به گزارش افکارخبر، دستفروشی ، پدیدهای که از گذشته تاکنون وجود داشته و همواره به عنوان یک شغل و منبع درآمد برای برخی از افراد به شمار میآید، اما گاها این دستفروشی که به نوعی بعنوان شغل کاذب در میان مردم شناخته شده است، مزاحمت های بسیاری را برای افراد در زمینههای مختلف ایجاد کرده است.
دستفروشی از گذشته تاکنون روش ها و شیوههای گوناگونی داشته است که این روزها از کف خیابان ها به وسایل حمل و نقل عمومی اعم از مترو و BRT نقل مکان کرده است، این خرید و فروش های غیر مجاز در متروها با این که برای فروشندگان سودهای کلان و به نوعی منبع درآمد و گذران زندگیشان است اما مشکلات متنوعی را برای افرادی که از این وسیله نقلیه استفاده می کنند ایجاد می کند.
دستفروشی در مترو در زمره مشاغل کاذبی است که هر دو گروه از زنان و مردان بر اثر شرایط مختلف همچون فوت همسر، جدایی، بیکاری و ... به آن مشغول می شوند.
فهیمه فیروزفر رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهرداری تهران با اشاره به این که دستفروشان در مترو.، ماهانه حدود 3 میلیون تومان درآمد کسب می کنند، بیان کرد: این درآمد بالا مانع جذب این افراد به مراکز کوثر می شود به گونه ای که آنها حاضر نیستند کار خود را ترک کنند و حقوق وزارت کار این مراکز را دریافت کنند.
وی افزود: با توجه به اینکه شهرداری نمی تواند به طور مستقیم وارد این مساله شود که زنان نمیتوانند در مترو دستفروشی کنند، بنابراین حل این معضل نیازمند یک حرکت جمعی است.
رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهرداری تهران ادامه داد: حضور این دستفروشان باعث برهم زدن آرامش مسافران و نیز تجمع و شلوغی بیشتر خواهد شد و این افراد با ندادن مالیات و اجاره مغازه و نیز فروختن اجناس خود به مردم بدون واسطه سود بالایی کسب می کنند و همین امر باعث افزایش تعداد دستفروشان و نیز مقاومت آنها در مقابل ترک این شغل کاذب شده است.
فیروزفر تاکید کرد: ساماندهی زنان دستفروش مترو با همکاری تمامی اقشار جامعه و نیز فرهنگسازی از طریق رسانههای مختلف مسیر خواهد شد.
**شیوع معضلات اجتماعی در مترو
شیوع دستفروشان که بعنوان یکی از معضلات اجتماعی به حساب میآید، روز به روز در حال افزایش می باشد و افراد در هر گروه سنی با توجه به درآمد بالا به این کار مشغول می شوند و اکنون عبدالرضا مصری سخنگوی هیات رئیسه مجلس با ابراز نگرانی از شیوع معضلات اجتماعی در متروی کلان شهر تهران می گوید: متاسفانه در حال حاضر فضای مترو برای برخی مکان مناسبی برای اعمال مجرمانه شده است.
وی افزود: رفع معضلات و آسیبهای اجتماعی مترو مستلزم تعیین یک متولی واحد است و حال به دلیل نبود یک متولی واحد برای برخورد با فروشندگان در حال حاضر معضلاتی مانند تکدی گری، فروش مواد مخدر، کیف قاپی ، سرقت و .. در مترو شیوع پیدا کرده است.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس ادامه داد: فروشندگان مترو شبکهای عمل می کنند و متاسفانه سودجویان از برخی فروشندگان مترو جهت اهداف شوم خود استفاده می کنند یعنی در واقع درآمد فروشندگان متعلق به آنها است و فروشندگان برای آنها به صورت درصدی و امانی کار می کنند که حتی هنگام تحویل اجناس مکان فعالیت آنها را در مترو مشخص می کنند تا کالاها در همه ایستگاه ها و خطوط عرضه شود.
مصری بیان کرد: البته فروش کالا در متروی دیگر کشورها نیز مرسوم است با این تفاوت که آنها با تعبیه فضاهایی در مترو از ایجاد مزاجمت فروشندگان برای مسافران جلوگیری کرده اند، لذا به دلیل نبود فضای مناسب در متروی کلان شهر تهران برخورد با فروشندگان بهترین راهکار برای جلوگیری از فعالیت آنها است.
وی در واکنش به اظهارات اخیر رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار مبنی بر اینکه دستفروشان مترو سالانه حدود 3 میلیون درآمد دارند گفت: احتمال درآمد 3 میلیون تومانی برای فروشندگان مترو ضعیف نیست و اکثر فروشندگان ماهانه درآمدی معادل 3 الی 4 میلیون دارند که به خاطر همین سود بالای دستفروشی است که از این کار دست نمی کشند، لذا لازم است متولیان به صورت قاطع با آنها برخورد و بی تفاوت از کنار این دست تخلفات نگذرند.
این نماینده مجلس ادامه داد: بنابراین نباید فراموش شود که با وجود سیل بیکاران جوان و تحصیلکرده در کشور که حتی حاضر هستند ماهیانه با حقوق 500 الی 600 تومان مشغول به کار شوند چطور می توان زمینه اشتغال فروشندگان مترو را فراهم کرد؟
مصری عنوان کرد: این موضوع فقط منحصر به مترو نیست بلکه اگر به تمام چهارراههای تهران نگاهی بیاندازیم مشاهده خواهیم کرد که معضلاتی مانند تکدی گری، فروشندگی مواد مخدر کودکان کار و خیابانی و ... به وفور یافت می شود و حتی کسانی هستند که ساعت مشخصی بین انها غذا توزیع می کنند یعنی در واقع این افراد به صورت سازماندهی شده عمل کرده و افرادی از آنها سوء استفاده میکنند لذا در راستای جلوگیری از شیوع اسیبهای اجتماعی در کلان شهر تهران نه تنها فروشندگان مترو بلکه همه دستفروشان ، کودکان کار و خیابانی ، متکدیان در پایتخت باید ساماندهی شوند.
امید است با توجه به اطلاع مسئولان و ارائه آمار درآمد میلیونی دستفروشان ، تمهیدات ویژه ای برای جمعآوری و یا ساماندهی آنها صورت گیرد چرا که برخی از جوانان تحصیلکرده این مرز و بوم همچنان در انتظار کسب یک شغل مناسب و با درآمد مکفی، سرگردان هستند.