به گزارشافکارخبر،علی اکبر سیاری در جلسه اقدامات اجرایی در زمینه ممنوعیت عرضه و مصرف قلیان در اماکن عمومی استان تهران با تاکید بر این که وظایف وزارت بهداشت این وزارتخانه را ملزم به تلاش برای کاهش مصرف مواد دخانی در جامعه میکند، عنوان کرد: مرگ و بیماری های ناشی از مصرف دخانیات قابل پیشگیری است. از سوی دیگر این اقلام در سبد مواد ضروری زندگی مردم قرار ندارد.
وی با بیان این که مصرف دخانیات تا ۲۳ برابر سرطان و دو تا چهار برابر خطر سکته قلبی و مغزی را افزایش میدهد، گفت: تمام کشورهای دنیا در قالب برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر برنامه کاهش مصرف دخانیات و الکل و نیز تشویق به تحرک و غذای سالم را دنبال میکنند.
معاون وزیر بهداشت در توضیح مضرات مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل ایجاد بیماریهای غیر واگیر خاطرنشان کرد: مصرف دخانیات از جمله قلیان منجر به آسم و بیماریهای تنفسی، سرطان، سکته های قلبی و مغزی و نیز دیابت میشود.
وجود ۶۰۰ هزار مرگ سالانه در دنیا با استنشاق دود دخانیات
سیاری با اشاره به این که در تمام نقاط دنیا راهکارهایی برای کاهش مصرف دخانیات دنبال میشود، اذعان کرد: یکی از این راهکارها اطلاع رسانی به عموم مردم در مورد مضرات مصرف دخانیات است. همچنین از مصرف این ماده مضر در اماکن عمومی جلوگیری میشود، زیرا از ۶ میلیون مرگی که سالانه در سراسر جهان بر اثر مصرف دخانیات رخ میدهد ۶۰۰ هزار مورد از آنها با استفاده از استنشاق دود سیگار اطرافیان رخ میدهد؛ لذا کودکان مهمترین گروهی هستند که گرفتار این نوع مرگ میشوند.
وی با انتقاد نسبت به این که برخی از اماکن عمومی از طریق عرضه قلیان؛ بازار درآمد خود را رونق میدهند، عنوان کرد: از سوی دیگر جوانان نیز استفاده از انواع مواد دخانی از جمله قلیان رو نوعی جلب و توجه و مقبولیت اجتماعی میپندارند، لذا راهکار دیگری را که در سطح دنیا برای کاهش مصرف دخانی در نظر میگیرند اقدام به ایجاد زمینه ترک استفاده این مواد است.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: ممنوعیت تبلیغات مواد دخانی و نیز افزایش قیمت از طریق بالا بردن مالیات انواع مواد دخانی از دیگر راهکارهایی است که میتوان دنبال کرد.
سیاری با اشاره به سفر یکی از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت به کشورمان در سال گذشته برای تعیین رقم مالیات مواد دخانی خاطرنشان کرد: این کارشناس در سال گذشته ۱۱ درصد مالیات مواد دخانی را طبق محاسبات خود در ایران عنوان کرد. این در حالی است که مالیات مواد دخانی در ایران رو به کاهش اس.
افزایش قیمت سیگار از راهکارهای کاهش مصرف
این مقام مسئول با بیان این آمار بالایی از مصرف سیگار توسط افراد زیر ۱۸ سال صورت میگیرد، افزود: اگر قیمت مواد دخانی افزایش یابد میتوان شاهد کاهش استفاده از آن بود. اما طبق بررسیهای سازمان جهانی بهداشت؛ ایران از میان ۲۲ کشور منطقه مدیترانه شرقی رتبه دوم را پس از افغانستان در زمینه کم بودن مالیات مواد دخانی دارد.
سیاری با بیان این که مقرر بود افزایش مالیات مواد دخانی سال گذشته رخ دهد، گفت: این اتفاق رخ نداد، لذا در صدد هستیم برای بودجه سال آینده مقدمات افزایش مالیات مواد دخانی را از هم اکنون فراهم کنیم تا این امر با تصویب توسط مجلس شورای اسلامی و تبدیل آن به قانون توسط سازمان امور مالیاتی دنبال شود.
وی به بررسیهای آزمایشگاهی که در مورد مواد کشف شده در توتون و تنباکوی سفره خانهها صورت گرفته است اشاره و اظهار کرد: طبق این بررسیها این توتونها علاوه بر آلودگی باکتریایی و قارچی دارای ترکیبات آرماتیک نیز هستند؛ این ترکیبات سرطانزا است.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به وجود سموم اوگانو فسفره در این توتونها عنوان کرد: همچنین حجم بالای اسانسی که در این مواد دخانی استفاده می شود منجر به ایجاد انواع حساسیتهای تنفسی میشود.
وی با اشاره به این که در مکانهای عرضه قلیان برای فرآوری توتون از ترکیبی از عسل و گلیسیرین صنعتی استفاده میشود، گفت: در این توتونها انواعی از محرکهای روانگردان از جمله آمفتامین، کانابینول، تتراهیدروکانابینول و غیره دیده شده است.
سیاری به وجود فلزات سنگین از جمله سرب و جیوه در بررسی این توتونها اشاره و خاطرنشان کرد: این مواد در دمای عادی قابل تبخیر است حال تصور کنید که این فلزات بر ذغال گداخته قرار گیرند و آسیب دوچندان شود.
شناسه خبر:
۴۵۸۶۵۲
تلاش برای افزایش مالیات مواد دخانی در بودجه ۹۵
معاون وزیر بهداشت از تلاش برای افزایش مالیات مواد دخانی در بودجه سال ۹۵ خبر داد و گفت: در بررسیهای آزمایشگاهی که بر توتونهای کشف شده در برخی اماکن عرضه قلیان در شهر تهران صورت گرفت شاهد وجود ترکیبات سرطانزا بودیم.
۰