اختصاص ۱۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز مدارس

به گزارشافکارخبر،همایش تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت در دولت تدبیر و امید امروز با حضور علی‌اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش، صالحی امیری مشاور رئیس‌جمهور، چاووشی معاون استاندار تهران، اسفندیار چهاربند مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران و جمعی از مدیران آموزش و پرورش مناطق شهر تهران در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

علی‌اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش در سخنانی با تأکید بر رهبری آموزشی به جای مدیریت آموزشی، اظهار داشت: تعاریف مختلفی از رهبری در مدیریت ذکر شده است اما آنچه در همه تعاریف مشترک بوده، این است که رهبری یک سازمان قدرت نفوذ در اعضای سازمان دارد و صرفاً یک مدیر اداری نیست، بلکه شخصیتی است که در دانش‌آموزان، اولیاء و فرهنگیان قدرت نفوذ دارد و آن چیزی که در سازمان آموزش و پرورش کارساز است، قدرت نفوذ است.

وی ادامه داد: به‌ عنوان مدیران آموزش و پرورش وقتی موفق هستیم که بتوانیم در دانش‌آموز، معلم، مربی، مدیر و معاونان اجرایی و در بین اولیای دانش‌آموزان نفوذ داشته باشیم و به نظرم برای اینکه از کارمان ارزیابی دقیق داشته باشیم باید ببینیم چقدر قدرت نفوذ داریم.

* دوران مدیریت آموزشی سپری شده است


فانی یادآور شد: ‌ دوران مدیریت آموزشی سپری شده است و باید وارد مرحله جدیدی تحت عنوان رهبری آموزشی شویم و در تعریفی که از تربیت داریم و تعاریف متعددی که از آن شده است، یک تعریف را همه پذیرفته‌اند که می‌گوید تربیت، ایجاد رفتار مطلوب نسبتاً پایدار است.

وی اضافه کرد: به‌ عنوان رهبران آموزشی تعدادی دانش‌آموز در مدرسه در اختیار داریم و حال سؤال اینجاست چه وقتی می‌توانیم ادعا کنیم امر تربیت شکل گرفته است؟ لازمه ایجاد تغییر رفتار مطلوب نسبتاً پایدار قدرت نفوذ است و اگر نداشته باشیم، تربیت شکل نمی‌گیرد.

وزیر آموزش و پرورش لازمه این نهادینگی را قدرت نفوذ برشمرد و گفت: لازمه قدرت نفوذ جلب اعتماد است که کار بسیار سختی است؛ مردم بر حسب ادراکات‌شان با ما رفتار می‌کنند، نه بر حسب واقعیت و همیشه بین ادراک و واقعیت فاصله است و رهبر آموزشی باید این فاصله را به حداقل برساند.

* باید به سمت جلب اعتماد و نفوذ در دانش‌آموز و اولیا برویم


فانی با بیان اینکه به جای اینکه مدیران را درگیر پاسخگویی به بخشنامه‌ها کنیم، باید به سمت جلب اعتماد و نفوذ در دانش‌آموز و اولیا برویم، افزود: اگر مردم احساس کنند مدرسه خدمات ویژه‌ای ارائه می‌دهد کمک می‌کنند و گرفتن پول از مردم به هر روشی پذیرفتنی نیست.

وزیر آموزش و پرورش گفت: ‌ نقش اصلی رهبران آموزشی تربیت است و لازمه تربیت نفوذ بوده و لازمه نفوذ جلب اعتماد است و رهبران آموزشی باید تلاش کنند بین ادراکات و واقعیت را کم کنند که این کار زمان‌بر بوده و نیاز به حوصله و صبر دارد.

وی با اشاره به مدرسه‌محوری گفت: جایی که تربیت در آن شکل می‌گیرد مدرسه است، نه اداره منطقه، استان و نه وزارتخانه و اگر به دنبال تحول در آموزش و پرورش هستیم باید محور کار را مدرسه قرار دهیم و برای همین است که مدرسه‌محوری یعنی تمرکززدایی، تفویض اختیار، مشارکت پذیری، و مشارکت‌جویی با حاکمیت اخلاق و روابط انسانی.

فانی با بیان اینکه محیط تعلیم و تربیت محیط دستوری نیست، افزود: همکاران من باید عقاید و روش‌های من را قبول داشته باشند، نه اینکه به آن دستور دهیم و در مدرسه نیز دانش‌آموز باید بپذیرد و وقتی پذیرفت آن را اجرا می‌کند و روش‌های غیرمستقیم تربیت مؤثر است و باید به سمت مدرسه‌محوری و افزایش اختیارات مدیران مدارس و توانمندسازی آنان برویم.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: لازمه تفویض اختیار در مدارس توانمندسازی مدیران است و در رأس توانمندی‌ها افزایش تقوای الهی است و مدیران باید سنگ زیرین آسیاب باشند.

وی با اشاره به ویژگی‌های مدرسه به‌عنوان کانون تحول آموزش و پرورش، گفت: وقتی مدرسه کانون اصلی تربیت می‌شود، دیگر نباید تابع اداره باشد، بلکه اداره باید تابع مدرسه باشد و این خطایی بوده است که سال‌ها به آن دچار شده‌ایم.

فانی تصریح کرد: خیلی وقت‌ها باید اعتراف کنیم که مخاطب خود را نمی‌شناسیم و مخاطب‌محوری بحثجدی در تربیت است؛ اینکه دانش‌آموز همکار فرهنگی و اولیا را بشناسیم و مدرسه در تراز کانون تربیت باید پژوهش‌محور باشد و امروز باید مسئولیت‌پذیری خلائی است که در سبک زندگی دانش‌آموزان داریم.

وزیر آموزش و پرورش بیان داشت: به‌عنوان رهبران آموزشی باید به همه ساحت‌های تربیتی توجه داشته باشیم و اگر تعلیم و تربیت را سیستم بگوییم، ورودی، خروجی، فرآیند و بازخورد دارد و خیلی وقت‌ها ما مدیران درون‌دادنگر هستیم، اما در نظام‌های ارزشیابی و سازمان‌ها ۵ نظام وجود دارد که یکی از آن‌ها توجه به درون‌دادهاست.

وی افزود: نتیجه و فرآیند کار در نظام تعلیم و تربیت بهتر جواب می‌دهد و تلاش کنیم شوراهای مدارس را فعال کنیم که این دست مدیران است و باید محتوا‌بخشی کنند و باید مدارس ما کانون تربیتی محله شوند و باید از امکانات غیررسمی مانند شهرداری‌ها و تخصص اولیا در تربیت دانش‌آموزان استفاده کنیم.

فانی با اشاره به رتبه‌بندی معلمان گفت: احکام تا آخر شهریور صادر می‌شود و تبعیض بین حقوق معلم و بعضی سازمان‌ها را ما قبول داریم و پیگیری هم بوده‌ایم، اما بحثی نیست که در این ۲ سال اخیر به‌وجود آمده باشد، حتی قبل از انقلاب هم وجود داشته است، اما در دولت تدبیر و امید فضا برای اعتراض باز شده و این فضای باز را قدر بشناسید و دولت نیز تلاش خود را می‌کند.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به بودجه این وزارتخانه تصریح کرد: در ۲ سال این دولت بودجه آموزش و پرورش ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است که در سال اول ۲۶ درصد و در سال ۹۴،۲۴ درصد افزایش داشته است؛ سال ۸۴ که از وزارتخانه رفتیم سهم بودجه آموزش و پرورش از کل بودجه دولت حدود ۱۵ درصد بوده است، یعنی قبل از دولت نهم و در دولت یازدهم سهم بودجه آموزش و پرورش از ۱۵ درصد به ۹.۱ درصد رسید، یعنی در ۸ ساله دولت نهم و دهم این سهم کم‌تر شده بود که ما در دولت یازدهم این مقدار را به ۱۱.۲ درصد رساندیم.

فانی اضافه کرد: امسال ۱۰۰ میلیارد تومان برای تجهیز مدارس گذاشته‌ایم که در تاریخ آموزش و پرورش بی‌سابقه بوده است و باید هنرستان‌ها را نیز بازمهندسی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در ساماندهی اقدامات ادامه دارد، در توسعه مشارکت‌های مردمی و غیرمردمی ما با ۲۱ سازمان خارج از آموزش و پرورش تفاهم‌نامه امضا کردیم. در ارتقای مدیریت آموزشگاهی ابعاد کار ادامه دارد و در تمرکززدایی نیز کار شده، اما کافی نیست.
در پایان مراسم از نفرات برتر المپیادهای زیستشناسی، ریاضی، رایانه و نجوم و رتبههای ۱ تا ۱۰ کنکور سال ۹۴ و مدیران برتر در طرح بالندگی مدارس تهران با اهدای لوح تقدیر تجلیل شد.