تجویز مواد روانگردان در باشگاه‌های ورزشی

به گزارشافکارنیوز،فقر حرکتی عاملی است که آن را پایه بسیاری از بیماری‌ها و مرگ و میرهای زندگی امروز می‌دانند، به بالا رفتن چربی‌های اطراف شکم می‌انجامد و برخی همان‌طور که بی‌ملاحظه اجازه شکل‌گیری این چربی‌ها را داده‌اند به همان اندازه بی‌ملاحظه و با شتاب می‌خواهند آن را آب کنند. آنها بدون توجه به همه هشدارهایی که در این رابطه داده می‌شود، سلامت خود را به خطر می‌اندازند؛ جالب اینجاست این موضوع به متن باشگاه‌های ورزشی کشیده شده است و در حالی که عموما بانوان بیشتر از آقایان برای کاهش چربی‌های خود به تکاپو می‌افتند، عده‌ای در باشگاه‌های ورزشی با سوءاستفاده از این اشتیاق، اقدام به تجویز مخدر صنعتی شیشه به آنها می‌کنند؛ مخدری که هرچند وزن را کاهش می‌دهد، اما زیان‌های غیرقابل برگشتی به بدن و روان انسان وارد می‌کند.

در حالی که در گذشته مسئولان با احتیاط درباره این مساله اظهارنظر می‌کردند یا آن را رو به کاهش می‌دانستند، دیروز محمدتقی‌خانی، سرپرست فدراسیون پزشکی ورزشی به ایسنا گفت: واقعا متاسفم که این موضوع را بیان می‌کنم، اما مواد مخدر صنعتی در باشگاه‌ها وجود دارد و باید فکری اساسی برای ریشه‌کن کردن آن به کار بندیم. عده‌ای کم‌سواد و بی‌سواد تحت عنوان مربی در باشگاه‌های غیرمجاز کشور حضور دارند که مکمل‌های ورزشی و دارویی را برای ورزشکاران تجویز می‌کنند.

او در این رابطه افزود: این موضوع در میان بانوان رشد بیشتری داشته است و آنها برای درمان چاقی‌های موضعی به توصیه این افراد کم‌سواد، مواد مخدر صنعتی مصرف می‌کنند. سرپرست فدراسیون متولی سلامت ورزشکاران ایران با بیان این‌که بیشتر این باشگاه‌های متخلف فاقد مجوز و پروانه برای فعالیت هستند و باید با این باشگاه‌های متخلف برخورد قانونی شود، افزود: در تهران نیز بشدت این باشگاه‌های غیرمجاز در حال فعالیت بوده و بدون پروانه مشغول آموزش جوانان و نو‌جو‌ا‌نان هستند. در حال حاضر فضای باشگاه‌های ورزشی کشور برای نو‌جو‌ا‌نان و جوانانی که به سوی ورزش می‌آیند مناسب نیست و امیدواریم با کمک دستگاه‌های مرتبط بتوانیم جلوی این بی‌بند و باری‌های ورزشی را بگیریم.

ساز و کار نظارت بر باشگاه‌ها


این شرایط در حالی بر باشگاه‌ها حکمفرماست که چهار سال پیش وزارت ورزش و جوانان با راه‌اندازی ستادی تحت عنوان ستاد نظارت بر سلامت باشگاه‌های ورزشی، نظارت جدی بر این باشگاه‌ها را آغاز کرد؛ ستادی که با انجام بازرسی‌های ادواری در طول سال دو تا سه بار باشگاه‌های ورزشی را تحت بازرسی قرارداده و بر مواردی چون عدم عرضه مکمل‌های ورزشی تاکید می‌کند، بازوی اجرایی این ستاد، فدراسیون پزشکی ورزشی و هیات‌های تابعه آن در سراسر کشور هستند. یکی از مسئولان این ستاد در گفت‌وگو با جام‌جم ضمن اشاره به فعالیت‌های ستاد از جدی شدن پاکسازی محیط باشگاه‌های ورزشی در ماه‌های اخیر خبر داد و گفت: یکی از اقداماتی که در دستور کار قرار دارد راه‌اندازی سامانه شکایات مردمی روی سایت فدراسیون پزشکی ورزشی خواهد بود. سامانه‌ای که خانواده‌ها، ورزشکاران، مربیان و به‌طور کلی عموم مردم می‌توانند شکایات خود را درباره وقوع تخلف در باشگاه‌های ورزشی در آن ثبت کرده و ضمن دریافت کد رهگیری در جریان برخورد ما با متخلفان قرار بگیرند.

پلمب ۱۰باشگاه در استان البرز


در روزهای گذشته در پی سه مرحله بازدید مشترک اداره کل ورزش و جوانان، اداره اماکن نیروی انتظامی و بهداشت و علوم پزشکی تعداد ده باشگاه ورزشی متخلف در البرز پلمب شدند. این باشگاه‌ها عموما به دلیل تخلفاتی همچون عرضه مکمل‌ها و بعضا مخدر صنعتی با چنین حکمی مواجه شده‌اند.

این مقام مسئول در ستاد نظارت بر سلامت باشگاه‌های فدراسیون پزشکی ورزشی که نخواست نامش فاش شود، درباره ساز و کار برخورد با متخلفان گفت: بازرسان ما در سراسر کشور پس از بازرسی از باشگاه‌ها در صورت مشاهده تخلف آن را گزارش کرده و باشگاه‌ها با اولتیماتوم ۱۵‌روزه ما مواجه خواهند شد. در بازرسی ثانویه چنانچه همچنان بر تخلف خود ادامه دهند این گزارش به ستاد مرکزی ارسال شده و در نهایت با انجام بازرسی غیرمحسوس و در صورت اثبات تخلف با هماهنگی مرجع قضایی نسبت به پلمب باشگاه ورزشی متخلف اقدام می‌شود؛ امری که در سال‌های گذشته بارها رخ داده است.

وی در پاسخ به این پرسش که این پلمب همیشگی خواهد بود، گفت: هرگونه فروش، مصرف و تجویز مکمل دارو در باشگاه‌های ورزشی ممنوع است و اگر باشگاه مکمل مجاز هم عرضه کند بین دو تا چهار ماه پلمب شده و با ارائه تعهد کتبی پس از این مدت فعالیت خود را از سر می‌گیرد، اما اگر مکمل غیرمجاز باشد برخورد قهری تا لغو پروانه فعالیت نیز برای آن در نظر گرفته می‌شود.

این مقام مسئول با اذعان به این‌که نظارت‌های گذشته تاثیرگذاری لازم را نداشته است، گفت: هماهنگی‌های به عمل آمده، شورای مرکزی نظارت قرار است با حضور حراست وزارت ورزش، ستاد ملی مبارزه با دوپینگ و کمیسیون ماده ۵ وزارت ورزش که امر صدور و تمدید مجوز باشگاه‌های ورزشی را به عهده دارد، جدیت هرچه بیشتر در این رابطه به کار گرفته شود تا بخصوص با عرضه و مصرف مخدر صنعتی در باشگاه‌ها برخورد جدی صورت گیرد.

انبوه باشگاه‌های غیرمجاز!


این مقام مسئول با هشدار به خانواده‌ها درباره حضور فرزندانشان در باشگاه‌های ورزشی گفت: در سال‌های گذشته در مجموع از حدود ده هزار باشگاه سراسر کشور بازدید به عمل آورده‌ایم و طی این بازدیدها متوجه شدیم بسیاری از این باشگاه بویژه در شهرهای بزرگی چون تهران مجوز فعالیت ندارند. این دسته از باشگاه‌ها وقتی با تهدید ما مبنی بر لغو پروانه فعالیت مواجه می‌شوند، با اعتماد به نفس می‌گویند ما که پروانه نداریم! با توجه به همین نکته باید ساماندهی همه باشگاه‌ها و سالانه شدن تمدید پروانه فعالیت آنها با در نظر گرفتن فاکتورهایی چون عدم عرضه هرگونه مکمل یا مخدر انجام شود.

فعالیت‌های آموزشی


هرچند اکثرا افراد با آگاهی اقدام به تخلفاتی چون عرضه و فروش مکمل‌ها، داروها و مخدرها می‌کنند، اما ستاد نظارت بر سلامت باشگاه‌ها در طول سال با برگزاری دوره‌های آموزشی برای مدیران و موسسان باشگاه‌ها درصدد آگاه‌سازی آنها از قوانین نظارتی بر می‌آیند. دوره‌هایی که در آن سرفصل‌هایی چون آشنایی با انواع مکمل‌های ورزشی، آشنایی با قوانین نظارتی تهیه و توزیع مکمل‌ها، آشنایی با روش‌های ممنوعه در ورزش و عوارض مصرف مواد نیروزا، آشنایی با الزامات بهداشتی، کمک‌های اولیه، قوانین فدراسیون پزشکی و ستاد نظارت، آشنایی با مسئولیت‌های حقوقی باشگاهداری ارائه می‌شود.

مجرمان و عوارض مخدرها و داروها


دکتر احمدرضا حسام، داروساز و رئیس هیات پزشکی ورزشی استان فارس نیز با هشدار به باشگاه‌های متخلف تصریح کرد: هرگونه تجویز و فروش و نگهداری مکمل‌ها و مواد نیروزا در باشگاه‌ها دخالت در امر درمان بوده و جرم محسوب می‌شود.

او به جامجم گفت: تجویز و استفاده از مکملهای مجاز ورزشی توسط افراد غیرمتخصص با دوز نامناسب، حکم مکمل غیرمجاز را دارد و خطر افسردگی، پرخاشگری، ناتوانی جنسی، سکته، خونریزی داخلی، تشنج، پوکی استخوان، لرزش دست و پا، کابوس، خودکشی و دیگرکشی را برای ورزشکاران به دنبال دارد. این دکتر داروساز به مواد نیروزای غیرمجاز از جمله ناندرولون، تستسترون، متاندیون (متان)، هورمون رشد و انسولین اشاره کرد و گفت: وزارت بهداشت صدها مکمل مجاز را تائید کرده است که میتوان برای نوزادان، جوانان، سالمندان و ورزشکاران استفاده کرد. با این حال این مکملها باید با توصیه و هماهنگی پزشک مصرف شود، زیرا حتی مصرف مکملهای مجازی که در داروخانهها وجود دارد و مورد تائید وزارت بهداشت هم هست بدون دستور پزشک و استفاده نابجا و خودسرانه حکم مکمل غیرمجاز را دارد.