به گزارش ايسنا، تعادل هورموني نقش حياتي در ايجاد شادي و سلامتي ايفا ميكند و تنها يك مورد عدم تعادل هورموني ميتواند پيامدهاي منفي و شديدي روي خلق و خو، وزن، انرژي، ظاهر، سطح اضطراب، ميل جنسي و توان توليدمثلي داشته باشد.
به گزارش پایگاه اینترنتی کامن سنس، عدم تعادل هورمونی نیز مانند سایر مشکلات بهداشتی و سلامتی با چند تغییر ساده و سالم در الگوی زندگی قابل جبران است که در این مقاله به فهرستی از آنها اشاره میشود.
- علائم و عوامل عدم تعادل هورمونی
علائم عدم تعادل هورمونی اساسا در دوران بلوغ و بویژه در زنان در دوران عادت ماهانه، در دوران بارداری، پس از وضع حمل و در دوران یائسگی تجربه میشوند که میتوانند بهترین سالهای عمر یک زن را تحت تاثیر قرار دهند.
شایعترین علائم ناخوشایند عدم تعادل هورمونی شامل افسردگی، افزایش وزن، نوسانات خلقی، کاهش میل جنسی، چرب یا خشک شدن پوست، احساس خستگی، مشکلات خواب، نامنظم شدن عادت ماهانه، علائم آلرژیک، رشد زیاد از حد موها، ولع شدید برای خوردن شیرینیها، سردرد و میگرن، اضطراب و تحریک پذیری، تغییرات دمایی بدن، عفونتهای مجاری ادراری، اکنه و بثورات جلدی و سندرم پیش از قاعدگی هستند.
پزشکان تاکید دارند که حتی اگر این تغییرات از نظر حجم هورمونی خیلی ناچیز باشند میتوانند عواقب قابل ملاحظه و جدی داشته باشند. اما ابتدایی ترین عوامل در بروز بیتعادلی هورمونی عبارتند از:
- کمبود دریافت ریزمغزیها: اگر مواد مغذی به مقدار کافی به بدن برسد تمام ابزار لازم برای حفظ تعادل هورمونی به طور طبیعی فراهم خواهد شد.
- استرس و فعالیت زیاد غدد فوق کلیوی: استرس یکی از فاکتورهای اصلی در به هم زدن تعادل هورمونی است و تحت استرسهای طولانی مدت غدد فوق کلیوی که هورمونهای مقابله با استرس را تولید میکنند نمیتوانند کار خود را به درستی انجام دهند.
- مصرف قرصهای ضد بارداری و هورمون درمانی: هورمون درمانی و مصرف قرصهای ضد بارداری پس از اتمام دوره مصرف موجب به هم خوردن تعادل هورمونهای بدن میشوند.
- عدم تعادل انسولین: سیستم غدد درون ریز بدن که وظیفه تولید هورمونها را برعهده دارد ممکن است به دلایل مختلفی مثل رژیم غذایی نامنظم، استرس، داروها یا بیماریها تحت تاثیر قرار بگیرد و دچار عوارض منفی شود.
- مواد شیمیایی، محرکها و داروها: داروها، مسکنها و محرکهایی مثل کافئین، آفت کشها و حتی هوایی که تنفس میکنیم میتوانند موجب عدم تعادل طبیعی هورمونی بدن ما شوند.
- بارداری و زایمان: بارداری یک فرآیند شدید هورمونی در بدن محسوب میشود و اگر قبل از بارداری، در طول مدت بارداری و یا پس از وضع حمل از سلامتی مطلوبی بهرهمند نیستید یکی از مهمترین دلایل آن میتواند عدم تعادل هورمونی باشد.
چگونه هورمونها را به روش طبیعی متعادل کنیم؟
متخصصان معتقدند با استفاده از مواد مغذی که در زیر فهرست آنها عنوان شده زنان میتوانند به روش طبیعی تعادل هورمونهای بدن خود را برقرار کنند:
- غذاهای غنی از فیبرخوراکی طبیعی مثل میوهها و سبزیها و حبوبات و غلات سبوسدار
- سبزیجات بوتهای مثل بروکلی و کلم
- سبزیجات مغذی دارای برگهای سبز و پهن مثل اسفناج و کاهو
- منابع گیاهی غنی از استروژن مثل دانه سویا، نخود و عدس
- میوههای سرشار از فلاونوئیدها مثل توتها، انگور قرمز و مرکبات
- اسیدهای چرب حیاتی مثل روغن زیتون، ماهی امگا – ۳، غلات سبوس دار و خشکبار
- روغن ماهی امگا - ۳ موجود در ماهی آزاد، ماهی تن و مکملهای روغن ماهی
- مکملهای غذایی حاوی ب کمپلکس
- انتخاب محصولات ارگانیک مرغ و ماهی
- همچنین انجام فعالیتهای بدنی و ورزشی منظم و روزانه
- کنترل استرس با روشهایی مثل یوگا و مراقبه
- اطمینان از خواب خوب شبانه و استراحت کافی از مهمترین فاکتورها در حفظ تعادل هورمونی هستند.
به گزارش ایسنا، در پایان نیز متخصصان تاکید دارند که برای کاهش عدم تعادل هورمونی:
- تاحد امکان از مصرف گوشت و چربی حیوانی و لبنیات پرچرب خودداری کنید چون منبع هورمونهای نامطلوب هستند.
- از مصرف کافئین در قهوه، کولاها و نوشابههای انرژی زا پرهیز کنید
- از مصرف كربوهيدراتهاي تصفيه شده مثل نان و برنج سفيد حتي المقدور خودداري كنيد و بعلاوه از مصرف مواد قندي و الكل پرهيز نماييد.
شناسه خبر:
۴۲۹۹۷
راهکارهای درمانی «اختلالات هورمونی» در زنان
درک چگونگی حفظ تعادل هورمونها در بدن موضوع پیچیده و اما در عین حال بسیار حائز اهمیت است اما برای بیشتر زنان توصیههای بسیار سادهای برای یادگیری چگونگی ایجاد تعادل هورمونی در بدن به روش طبیعی وجود دارد.
۰