۲۰ میلیون زائر اربعین که فیلتر می‌شوند!

به گزارش افکارنیوز، شنبه آینده بزرگ‌ترین پیاده‌روی مذهبی دنیا در نقطه‌ای از کره زمین به نام کربلا به مقصد می‌رسد؛ پیاده روی بزرگ اربعین، مناسکی که هر سال به وقوع می‌پیوندد و گفته می‌شود که اثر آن از بزرگ‌ترین رزمایش‌های نظامی برای صلح در جهان بیشتر است، امسال نیز تکرار می‌شود؛ اما آیا از این مراسم بزرگ دینی – مذهبی بهره‌برداری‌های مناسب فرهنگی در سطح جهانی صورت گرفته است؟

در همین رابطه روز گذشته پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب(khamenei. ir) درباره‌ جایگاه ویژه‌ زیارت اربعین مطلبی گذاشته که در آن معظم له فرموده‌اند: «شروع جاذبه مغناطیس حسینی در روز اربعین است.»

در سال‌های اخیر استقبال از سنت پیاده‌روی اربعین بسیار بیشتر از گذشته بوده است، جاذبه مغناطیس حسینی که در روز اربعین به اوج خود می‌رسد از روزها و هفته‌ها قبل آغاز شده است؛ هم اکنون مسلمانان و شیعیان سرتاسر دنیا از نقاط مختلف دنیا با پای پیاده به سوی کربلا در حال حرکت هستند تا روز شنبه همچون پروانه به دور شمع بزرگی جمع شوند که اسلام به واسطه رشادت‌های او زنده باقی است.

قدمت پیاده‌روی اربعین به زمان «شیخ انصاری» بر می‌گردد


به گفته حجت‌الاسلام پناهیان، پیاده‌روی ایام اربعین به سوی حرم امام حسین(ع) از زمان «شیخ انصاری» وجود داشته اما بعد از آن دوره برای مدتی ترک شده بود.

پناهیان در یکی از برنامه‌های زنده تلویزیونی سیما درباره پیشینه و قدمت پیاده‌روی بزرگ اربعین گفت: ‌ «‌عالم جلیل‌القدری به نام جناب محدثنوری - که علما این عالم بزرگوار را می‌شناسند این کار را ادامه دادند و بعد از آن دیگر تقریباً قطع نشده است. پیش از محدود شدن و ممنوع شدن عزاداری و پیاده‌روی‌ها، علمای نجف و برخی از شیعیان البته نه به این مقداری که الان هست پیاده‌روی را داشته‌اند.

از حضرت امام(ره) هم پیاده‌روی نقل شده است. همچنین از برخی از مراجع فعلی که خدا حفظ‌شان کند پیاده‌روی‌هایی را خودشان نقل کرده‌اند. یعنی پیاده‌روی در سیره علمای بزرگوار در طول سده اخیر و ایام قبل بوده است.»

پیاده روی اربعین اکنون به یکی از مشهورترین مناسک دینی و مذهبی مسلمانان شیعه در سرتاسر دنیا تبدیل شده است؛ مراسم معنوی روز اربعین نزد مردم ایران نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است تا آنجا که نام این روز را در لیست روزهای قرمز گاهشمار رسمی کشور قرار داده است.

گفته می‌شود که مجموع هزینه‌های ضروری و احتیاطی پیاده‌روی اربعین حدود ۵۰۰ هزار تومان می‌شود و در آستانه فرا رسیدن این روز خاص، خیل عظیم مشتاقان و زائران امام حسین(ع) در ایران به صرافت تدارک برای تشرف به کشور عراق و بارگاه امام سوم شیعیان می‌افتند. در این روزها حضور سیل عظیم جمعیت زائران سفر به کربلا در مقابل ساختمان سفارت عراق در میدان ولیعصر شاهدی دال بر این حقیقت است؛ حتی به نظر می‌رسد که این جمعیت در سال جاری افزایش چشمگیری داشته باشد آن هم پس از آنکه اطلاع داده شد مسئولان سازمان حج و زیارت با مسئولان کشور عراق، رایزنی‌هایی انجام داده‌اند تا صدور روادید و شرایط سفر به عراق برای علاقه‌مندان به حضور در این مراسم معنوی تسهیل شود.

در عین حال با توجه به اشتیاق بسیاری از مردم ایران برای شرکت در مراسم اربعین حسینی و تداخل این ایام با روز‌های سرد سال نیز تمامی استان‌ها بالاخص استان‌های عبوری خوزستان، ایلام، کردستان، همدان و کرمانشاه در ایام قبل و بعد از اربعین به صورت شبانه روز آماده سرویس‌دهی و رسیدگی به وضعیت زائران هستند.

هنرهای تصویری برای اربعین چه کرده‌اند؟


هر سال شمار زیادی از مردم ایران نیز به پیاده‌روی بزرگ اربعین می‌پیوندند ولی به نظر می‌رسد که در دنیا کمتر برای شناساندن این مراسم بزرگ معنوی قدم‌های بزرگی برداشته شده باشد. تلویزیون ایران و شبکه ۳ هر از گاهی تصاویر اختصاصی از این پیاده روی بزرگ را پخش می‌کند و معمولا پخش تصاویر منتسب به این رسم دینی و معنوی از چند روز پیش از روز اربعین آغاز می‌شود. اما این انعکاس تنها ابعاد داخلی دارد و دنیا کمتر با چنین رسم بزرگ دینی و مذهبی آشنا است. پیاده‌روی عظیم اربعین مسیر نجف اشرف تا کربلا را شامل می‌شود که بالغ بر ۸۰ کیلومتر است؛ این رسمی دینی و خانوادگی به ندرت در سطح رسانه‌های دنیا انعکاس پیدا می‌کند.

در عرصه هنر سینما و مستند هم به غیر از شمار اندکی مستند که آن هم به همت مستندسازان ایرانی ساخته شده، قدم‌های محکمی برای معرفی این سنت دینی برداشته نشده است و به نظر می‌رسد که بار انجام چنین مسئولیت خطیری همچنان بر دوش ایران باشد؛ کشوری که به لحاظ فناوری سینما و هنرهای تصویری یک سر و گردن از کشورهای شیعه مجاورش بالاتر است و وضعیت سینما در عراق، افغانستان و دیگر کشورهای مسلمان شیعی به وضوح چندان چنگی به دل نمی‌زند و نمی‌توان امیدی به آنها بست.

در حوزه عکاسی نیز چندی پیش یک عکاس ایرانی در گفت‌و‌گو با «‌جوان» ‌ از ثبت پانورامایی تصویر ۸۰ کیلومتری پیاده‌روی عظیم نجف اشرف تا کربلا خبر داد؛ اتفاقی که برای اولین بار در دنیا رخ می‌دهد آن هم در صورتی که مسئولان کشور عراق مجوزهای لازم برای این خلاقیت جالب توجه را صادر کنند و آن را به تعویق نیندازند.

سید احسان باقری که تا کنون شش سال توفیق سفر زیارتی به کربلا را داشته است پیشتر به «جوان» ‌گفته بود: ‌ «‌ از سه سال پیش در فکر این بودم که یک عکس پانوراما از کل جاده نجف تا کربلا بگیرم و آن را به عنوان طویل‌ترین عکس از عظیم‌ترین پیاده‌روی دنیا ثبت رکورد کنم.» او از این طرح به عنوان فعالیتی رسانه‌ای در جهت نشان دادن عظمت پیاده‌روی اربعین حسینی یاد کرده بود.

تقاضا برای ثبت رکورد پیاده روی اربعین در گینس!


جمعیت زائران کربلا در پیاده‌روی اربعین سال گذشته حدود ۲۵ میلیون نفر تخمین زده شده است. در حالی که فیلترهای رسانه‌های جریان اصلی غربی اجازه مخابره تصاویر این جمعیت میلیونی و شکوه آن را به سطح دنیا نمی‌دهند هنوز تلاشی درخور توجه برای قرار دادن این مراسم در منظر توجه عمومی دنیا آن هم از طریق ثبت جهانی آن در سازمان یونسکو انجام نشده است این کار را مسئولان کشور عراق باید انجام دهند و پیاده‌روی عظیم خانوادگی چند میلیونی اربعین را که بی‌شک یک میراثمعنوی است به عنوان یکی از آیین‌های دینی و اصیل مردمی به یونسکو و دنیا معرفی کنند.

پياده روي عظيم و ميليوني اربعين آنچنان كه بايد به دنيا معرفي نشده است و به گفته حجتالاسلام پناهيان ما براي معرفي اسلام ناب به اهل عالم كه دلها را ببرد و انديشهها را روشن كند، راهي بهتر از حماسه عاشورا و تجليگاه باعظمت زيارت اربعين نداريم. اين شكوه زيارت اربعين است كه نگاهها را متوجه امام حسين عليهالسلام ميكند و سپس فرصتي براي تبيين راه اسلام ناب براي جهانيان به ما ميدهد.